Βολές κατά του Δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα, της 3ης ΥΠΕ και της ιδιωτική εταιρείας που συνέταξε την μελέτη σκοπιμότητας για νέο νοσοκομείο στην Κοζάνη, εξαπέλυσαν στην πρώτη συνεδρίαση του 2022 της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, οι δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας. Να θυμίσουμε πως η συγκεκριμένη μελέτη, περιγράφει την δημιουργία ενός μεγάλου νοσοκομείου έξω από την Κοζάνη με δυναμική περίπου 300 κλινών, οι οποίες θα απορροφηθούν σταδιακά από τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας τα οποία θα μετατραπούν σε Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας.

Το θέμα της μελέτης ήταν πρώτο στην ημερήσια διάταξη με τους δημάρχους να ρωτούν το κατά πόσο αρμόδιος είναι ένας Δήμος να παραγγείλει μια τέτοια μελέτη και από που αντλήθηκαν τα στοιχεία. Ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς μάλιστα αναρωτήθηκε γιατί η 3η ΥΠΕ έδωσε τα στοιχεία αυτά και αν επιτρέπεται να δίνονται τέτοια στοιχεία για την εκπόνηση μελέτης από ιδιωτικές εταιρείες. «Γνωρίζουμε πως η εταιρεία αυτή συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας αλλά πυλώνας υγείας για την περιοχή είναι το «Μποδοσάκειο» και αυτό το λέω χωρίς καμία διάθεση τοπικισμού. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το Μποδοσάκειο έχει υποδομές, επιλέχθηκε από την πολιτεία ανάμεσα στα 13 νοσοκομεία για την διαχείριση της πανδημίας, βρίσκεται στο κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας, διαθέτει αδειοδοτημένο ελικοδρόμιο, υποδομές σύγχρονες και άλλα πλεονεκτήματα. Με το θέμα που προέκυψε μπορεί να διχαστεί η κοινωνία αλλά και η ΠΕΔ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακεντάς.

“Φάουλ» χαρακτήρισε την κίνηση του Δήμου Κοζάνης να παραγγείλει την μελέτη από την εταιρεία, ο Δήμαρχος Γρεβενών και Πρόεδρος της ΠΕΔ Γιώργος Δασταμάνης. «Δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση σε όλη την Δυτική Μακεδονία με αυτό που έγινε από μια μελέτη, η οποία κατά την γνώμη μου έχει πάρα πολλές ανακρίβειες όπως για παράδειγμα που χρησιμοποιεί στοιχεία που λήφθηκαν μέσω πανδημίας από κλινικές που υπολειτουργούσαν. Είμαι υπέρ της άποψης να γίνει τριτοβάθμιο νοσοκομείο αλλά όχι στις πλάτες των υπολοίπων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δασταμάνης.

«Προφανώς και είμαι αντίθετος με την αναμόρφωση των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας όπως τα περιγράφει η μελέτη γιατί υπάρχουν και πρακτικά ζητήματα, όπως οι μετακινήσεις. Έχουμε το «Μποδοσάκειο» που μπορούμε να το αναβαθμίσουμε περισσότερο» τόνισε με την σειρά του ο Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης. «Θεωρώ πως δεν σηκώνει η περιοχή μας περεταίρω υποβάθμιση» δήλωσε ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντζίδης και συμφώνησε με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ πως πρόκειται για «φάουλ» του Δημάρχου Κοζάνης.

O Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας από την πλευρά του υπεραμύνθηκε της ανάγκης της μελέτης αλλά και της κατασκευής ενός νέου νοσοκομείου, θέση που όπως είπε εκφράζει από το 2011 αλλά  πως το Υπουργείο Υγείας είναι εκείνο που φέρει την ευθύνη για τις όποιες αποφάσεις. Στόχος είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή σημείωσε και υπενθύμισε την δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού υγείας Μίνας Γκάγκα τον περασμένο Δεκέμβριο στην Κοζάνη, η οποία είχε δηλώσει πως «χωράει» στον σχεδιασμό του Υπουργείου νέο νοσοκομείο. Εντύπωση έκανε η αναφορά του κ. Μαλούτα σε μελέτη που ήδη υπάρχει στο Υπουργείο Υγείας που αναφέρεται σε νέο νοσοκομείο.

Κασαπίδης: Δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα ως αυτοδιοίκηση για τα θέματα υγείας

Με αφορμή τη υπογραφή της σύμβασης για τη νέα πτέρυγα του Μαμάτσειου ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης σημείωσε πως είναι ένα σημαντικό έργο για όλη τη Δυτική Μακεδονία και επεσήμανε πως «αυτή την περίοδο θεωρώ ότι προτεραιότητα είναι αυτό που κάνουμε, δηλαδή η αναβάθμιση των υποδομών και σε μεταγενέστερο χρόνο μπορεί να προκύψουν άλλες προτεραιότητες, παρόλα αυτά τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε διαθέσει πάνω από 50.000.000 ευρώ και πάνω από 18.000.000 ευρώ μόνο για το Μαμάτσειο Νοσοκομείο και την αναβάθμιση του» δήλωσε ο κ. Κασαπίδης. Σχολιάζοντας την κουβέντα που έχει ανοίξει για ένα νέο νοσοκομείο στην Κοζάνη σημείωσε πως «δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα ως αυτοδιοίκηση και καμία ευθύνη για τα θέματα της υγείας τα οποία καθορίζονται αποκλειστικά από την Κεντρική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας και πως η αντένα του υπουργείου είναι η 3η Υ.Π.Ε.»

Σωκράτης Μουτίδης