Έναρξη του θερινού σχολείου για εκπαιδευτικούς της Ελληνικής Γλώσσας στο εξωτερικό από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

3 Min Read

Ένα δυναμικό και εξωστρεφές πρόγραμμα επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό ξεκίνησε στις 21 Ιουλίου 2025. Το Θερινό Σχολείο, που διοργανώνει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς στην Αμερική και την Αφρική, παρέχoντας πιστοποιητικό εξειδικευμένης κατάρτισης. Συνεργάτες του προγράμματος που συμβάλλουν στον ακαδημαϊκό σχεδιασμό και συντονισμό είναι η Δρ Ιωάννα Λεκκάκου, Γενική Διευθύντρια Ελληνικών Σπουδών στο Odyssey Charter School District (ΗΠΑ) και ο Δρ Γεώργιος Βλάχος, Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο  της Ελλάδος στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Όπως τόνισε η Καθηγήτρια Ελένη Γρίβα, Αντιπρύτανις Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Ολιστικής Μέριμνας, επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος: «Το Θερινό Σχολείο επιδιώκει να ενθαρρύνει την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας δυναμικής και συνεργατικής κοινότητας μάθησης. Εκφράζω την ελπίδα ότι θα αποτελέσει έναν γόνιμο χώρο αλληλεπίδρασης, έμπνευσης, δημιουργικότητας και καρποφόρα εκπαιδευτική εμπειρία που θα ενισχύσει το παιδαγωγικό έργο των συμμετεχόντων.»

Την έναρξη του Θερινού Σχολείου χαιρέτησαν η κα Μάϊρα Μυρογιάννη, Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, Διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο κ. Μιχαήλ Σκοπελίτης, Πρόξενος της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, και η κα Στέλλα Κοκόλη, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής.

Μέσα από τους χαιρετισμούς τους, αναδείχθηκε η σημασία της στοχευμένης κατάρτισης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την ελληνική γλώσσα στη διασπορά, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διατήρηση της γλωσσικής και πολιτιστικής ταυτότητας του απόδημου ελληνισμού.

Συγκεκριμένα, τη σημασία της πρωτοβουλίας υπογράμμισε η κα Μάϊρα Μυρογιάννη, Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, σημειώνοντας τη σημασία της ελληνομάθειας ως βασικού άξονα ενίσχυσης των δεσμών του απόδημου ελληνισμού με την Ελλάδα, αλλά και ως φορέα πολιτισμού και μέσου προβολής της γλώσσας μας και της συνεισφοράς της διεθνώς.

«Σε αυτό το πλαίσιο, και ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των ομογενών, αναπτύσσονται στρατηγικές συνεργασίες με την ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα. Ξεχωριστή θέση σε αυτή την προσπάθεια κατέχει η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η οποία αποσκοπεί στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την ελληνική ως δεύτερη ή ξένη γλώσσα σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα στο εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο, ενδυναμώνουμε τους λειτουργούς της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και τους εξοπλίζουμε με τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό.»

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας επενδύει στην επιμόρφωση και την ακαδημαϊκή δικτύωση, χτίζοντας γέφυρες με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.

Μοιραστείτε την είδηση