Η πόλη της Θεσσαλονίκης θα γίνει από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου ένα ζωντανό εργαστήριο, στο οποίο 30 ομιλητές και 130 ερευνητές εργαστηρίων απο διάφορες χώρες του κόσμου θα συμμετέχουν στη 10η διεθνή συνάντηση ζωντανών εργαστηρίων που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μια διοργάνωση στην οποία συμμετέχουν μαθητές, φοιτητές, ερευνητές, δημοσιογράφοι, καθηγητές πανεπιστημίων, φορείς και οργανισμοί.
Πίσω απο την διοργάνωση του σπουδαίου αυτού διεθνούς event κρύβεται ένας Κοζανίτης, ο Ευδόκιμος Κωνσταντινίδης, που τα τελευταία χρόνια ζει στη Γαλλία.
“Τα ζωντανά εργαστήρια έχουν ξεκινήσει πριν 10-15 χρόνια, αλλά τώρα στις μέρες μας έχουν αρχίσει να ανθούν” λέει ο κ. Κωνσταντινίδης, ερευνητής εργαστηρίου ιατρικής φυσικής του ΑΠΘ, οργανωτής των open living lab days 2019.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη τα εργαστήρια προάγουν την έρευνα στο πραγματικό περιβάλλον και όχι στο απομονωμένο εργαστήριο. “Γι’ αυτό και λέγονται ζωντανά εργαστήρια, πχ. μια μεγάλη πόλη μπορεί να γίνει ένα ζωντανό εργαστήριο, το ίδιο κι ένα σχολείο ή ένα νοσοκομείο” λέει χαρακτηριστικά.
Επίσης, η πρωτοβουλία αυτή συνδέει το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με την έρευνα και τους πολίτες και τους συμμετέχοντες.
Τα living labs δημιουργήθηκαν απο την ανάγκη έρευνας σε πραγματικό περιβάλλον που σε συνδυασμό με την εργαστηριακή έρευνα δίνει τα βέλτιστα αποτελέσματα.
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 3 Σεπτέμβρη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όμως, στις 2 Σεπτέμβρη θα γίνει στο Κέντρο Νόησις ένα ζωντανό εργαστήριο ανοιχτό για όλους.
“Μπαίνει ένας ερευνητής και θέτει ένα πρόβλημα πάνω στο οποίο οι συμμετέχοντες, οργανωμένοι σε τραπέζια, δουλεύουν για τις λύσεις” εξηγεί ο κ. Κωνσταντινίδης τη διαδικασία. “Πέρυσι είχαν έρθει δύο μαθητές 16 ετών ύστερα από προτροπή του καθηγητή τους, κάτι που είναι φανταστικό” συμπληρώνει.
Την ευθύνη για τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή του διεθνούς συνεδρίου Open Living Lab Days 2019 (OLLD19) στη Θεσσαλονίκη έχει αναλάβει το Thessaloniki Active & Healthy Ageing Living Lab (ThessAHALL) του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ, που είναι μέλος της κοινότητας του European Network of Living Labs (ENoLL), με την υποστήριξη της Ερευνητικής Μονάδας URENIO -Urban and Regional Innovation Research Lab του ΑΠΘ και του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδος (Open Knowledge Greece). Το διεθνές αυτό γεγονός έχει επίσης την υποστήριξη των τοπικών αρχών, της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, σχετικών ΜΚΟ, καθώς και οργανισμών και φορέων από κάθε πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.