Ένας οντάς που συνδέει στοιχεία του χθες με το σήμερα

3 Min Read

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του οντά στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, δίνοντας έτσι λίγο από το χρώμα της Κοζανίτικης Αποκριάς -που τόσο έχει λείψει- στους πολίτες, αφού για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι φανοί δεν θα ανάψουν και ο κόσμος δεν θα βγει να χορέψει, να φάει, να πιεί και να διασκεδάσει. Ο οντάς θα μείνει στον πεζόδρομο της Κοζάνης μέχρι την Καθαρά Δευτέρα.

Ήταν μια ιδέα του πρόεδρου του ΟΑΠΝ Ζήση Μάρα που μιλώντας στο «Χ» στις 11 Φεβρουαρίου για το σχεδιασμό της Αποκριάς 2022 έλεγε πως «σχεδιάζεται να στηθεί στην κεντρική πλατεία ένας νέου τύπου παραδοσιακός οντάς και αυτό να αποτελέσει την απαρχή της αντικατάστασης όλων των οντάδων των φανών της πόλης.

Σημαντικό ρόλο στην κατασκευή του οντά έπαιξε η επιθυμία να «παντρέψει» στοιχεία της Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής με χρώματα του χθες και ανάγκες του σήμερα, προκειμένου να προκύψει ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα που εν συνεχεία θα αποτελέσει τον οδηγό για τους οντάδες των φανών της πόλης.

Η αρχιτέκτονας Μαρία Σπανιόλα, μέλος της ομάδας που σχεδίασε τον οντά (οι άλλοι δύο είναι οι Βασίλης Τράγιας και Χρήστος Μεταξάς), μιλώντας στο «Χ» ανέφερε πως βασική ιδέα ήταν η έμπνευση από την  Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και η προσαρμογή στοιχείων της, όπως το σαχνισί και το χαγιάτι, σ’ ένα μικρό σπιτάκι σε χρώμα λουλακί που κυριαρχούσε στην εξωτερική όψη των σπιτιών παλαιότερων εποχών.

Ένα από τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού ήταν το πώς θα μπορεί ο οντάς να στήνεται και να ξεστήνεται εύκολα. «Το βασικό που θέλαμε ήταν να είναι μια ελαφριά κατασκευή που στήνεται και ξεστήνεται εύκολα, χωρίς φθορές» τόνισε η κ. Σπανιόλα. Γι’ αυτό και προκρίθηκε η χρήση του μετάλλου. Έτσι, ο βασικός φορέας είναι μεταλλικός και υπάρχουν τα στοιχεία πλήρωσης με τα μεταλλικά πάνελ και το ξύλο. Η μεταλλική κατασκευή έγινε από την εταιρεία Tsiapanmetal.

Αυτός ο οντάς, όπως προαναφέρθηκε, θα αποτελέσει οδηγό για την αντικατάσταση των υπόλοιπων οντάδων στην πόλη της Κοζάνης στο μέλλον, με κάποιες μικρές προσαρμογές στο μέγεθος, βάζοντας στοιχεία που υπήρχαν παλιά, όπως οι φεγγίτες και παίζοντας με διάφορες χρωματικές παλέτες.

Το σκεπτικό είναι κάθε φανός, να έχει ένα αντίστοιχο σπιτάκι λίγο μικρότερο ή λίγο μεγαλύτερο, καθώς η μεταλλική κατασκευή του φορέα του είναι ευέλικτη και σε μήκος και σε πλάτος και μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε φανού.

 

Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση