Ενδείξεις για νέα κρούσματα νοθείας στη φέτα

4 Min Read

Ζητούν έρευνα και απαντήσεις από το Υπουργείο

Για νοθεία φέτας, ενός από τα γνωστότερα ελληνικά προϊόντα και με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, μιλάει το Cluster Τυροκόμων Δυτικής Μακεδονίας, κάτι το οποίο τους έχει προβληματίσει και ανησυχούν για την ποιότητα του προϊόντος αλλά και για πιθανές σοβαρές επιπτώσεις σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού, ξεκινώντας από τα τυροκομεία με μείωση των τιμών της φέτας, ενώ ζητούν από το Υπουργείο έρευνα και ξεκάθαρες απαντήσεις.

O Πρόεδρος του ΔΣ του Cluster Τυροκόμων Δυτικής Μακεδονίας κ. Σωκράτης Δημητρίου, μιλώντας στο «Χ» ανέφερε πως υπάρχει έντονος προβληματισμός και ανησυχία μετά από ένα δημοσίευμα το οποίο έγραφε πως εταιρείες της Θεσσαλίας νοθεύουν και πάλι τη φέτα, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά και η απουσία ελέγχων από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ και ΥΠΑΑΤ σε συνδυασμό με την ατιμωρησία των προηγούμενων περιστατικών οδηγούν στην πτώση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες πληροφορίες για το για ποιες εταιρείες πρόκειται και έχουν ζητήσει από το Υπουργείο να επιληφθεί επί του θέματος. «Δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επίσημα και αν όντως έχουν προκύψει νοθείες αλλά και μόνο που υπάρχει συζήτηση για ένα προϊόν το οποίο είναι προστατευόμενο, αλλοιώνει την εικόνα του διεθνώς» σημείωσε ο κ. Δημητρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοια φαινόμενα επηρεάζουν το σύνολο της παραγωγής των τυροκομικών και της κτηνοτροφίας και έρχεται να συμπληρώσει τη λίστα ως ένα ακόμη πρόβλημα που ταλανίζει τον πρωτογενή τομέα μαζί με άλλα όπως είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής και η μείωση των επιδοτήσεων για τον αγροτικό κόσμο. «Αυτές οι πρακτικές μειώνουν την αξία συνολικά των αποθεμάτων των τυροκομείων, ρίχνοντας την τιμή και συμπαρασύροντας και την τιμή του γάλακτος» τόνισε ο κ. Δημητρίου.

Οι ίδιοι ζητούν άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό για να τους ενημερώσει σχετικά με τα θέματα που έχουν προκύψει και να συζητήσουν για πιθανές λύσεις καθώς μεγάλο μέρος των τυροκομείων και των κτηνοτρόφων είναι μη βιώσιμο μετά και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, την «απαξίωση» των προϊόντων και τις υψηλές τιμές των προϊόντων στα ράφια. Θέλουν να συνεργαστούν με το Υπουργείο για την προστασία του κλάδου τους, την εξασφάλιση της διαφάνειας αλλά και των ανάλογων κυρώσεων σε όσους επιλέγουν αυτήν την οδό δημιουργώντας προβλήματα στην πρωτογενή παραγωγή, τονίζοντας πως αυτές οι πρακτικές πρέπει να εκλείψουν άμεσα. Πρέπει να δοθεί έμφαση στις συνολικές επιπτώσεις αυτής της κατάστασης, περιλαμβάνοντας τις οικονομικές δυσκολίες των κτηνοτρόφων λόγω της μείωσης της αξίας του αιγοπρόβειου γάλακτος και θέλουν η κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι η έρευνα θα εξετάσει εκτενώς τις συνέπειες στην αγορά και στους παραγωγούς, και να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία της εθνικής μας κληρονομιάς και της οικονομίας της πρωτογενούς παραγωγής.

Επίσης είχαν επικοινωνία και με άλλες περιοχές για το συγκεκριμένο ζήτημα και είχαν και οι ίδιοι τον ίδιο προβληματισμό και την ίδια ανησυχία καθώς δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει και περιμένουν όλοι την επίσημη απάντηση του Υπουργείου και το ποιες ενέργειες θα ακολουθήσουν στην πορεία.

Καταλήγοντας ο κ. Δημητρίου τόνισε πως «δεν μπορεί να αντέξει άλλο η πλάτη του μικρού παραγωγού αυτές τις πρακτικές και θα πρέπει να δοθούν άμεσες λύσεις».

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση