Εκδήλωση του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης
Εκδήλωση με θέμα «Η απολιγνιτοποίηση στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας» στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» πραγματοποίησε το 3ο Γενικό Λύκειο Κοζάνης, το πρωί της Δευτέρας.
Οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις ομιλίες του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη, του εκπροσώπου της ΔΕΗ Αλέξανδρου Ζάρκα και του πρώην Δημάρχου Κοζάνης, Δημοτικού Συμβούλου και υποψήφιου Ευρωβουλευτή, Λευτέρη Ιωαννίδη ενώ στο τέλος έθεσαν τις ερωτήσεις τους στους τρεις κυρίους, οι οποίοι με μεγάλη χαρά απάντησαν σε κάθε απορία.
Ο κ. Αμανατίδης ανέφερε, εν μέσω άλλων, πως οι μαθητές θα πρέπει να γίνουν ενεργοί πολίτες. «Οι νέοι μας θα πρέπει να γίνονται καλύτεροι σε έναν κόσμο που συνεχώς γίνεται καλύτερος αλλά και με τη δική τους συμβολή. Μην αισθάνεστε ότι όλα αυτά που συμβαίνουν αφορούν μόνο τους γονείς σας. Πρέπει να αντιληφθείτε πως αφορούν κυρίως εσάς» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.
Συνέχισε λέγοντας πως χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα μέτωπο ανάπτυξης μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να πάει μπροστά η περιοχή μας ενώ στάθηκε και στη συμφωνία του Παρισιού το 2015 που είχαν πει πως τα χρόνια που έρχονται θα είναι δυσοίωνα για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την αειφορία και θα πρέπει να παρθούν σκληρές αλλά αναγκαίες αποφάσεις προκειμένου να βελτιωθούν κάποιοι περιβαλλοντικοί δείκτες. Συγκεκριμένα είχαν αναφέρει πως πρέπει να μειωθούν οι αέριοι ρύποι και η επίδραση της βιομηχανικής και της ανθρώπινης δραστηριότητας στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον. «Κάποιοι λέγαμε από τότε πως η επένδυση στο περιβάλλον είναι μια μακροπρόθεσμη παραγωγική επένδυση, ήρθε και η συμφωνία των Παρισίων και μπήκαν νέοι στόχοι. Το 2019 ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε ότι η χώρα μας πηγαίνει προς απολιγνιτοποίηση και έως το 2028 θα έχει κλείσει και η τελευταία λιγνιτική μονάδα. Κάποιοι είπαν ότι είναι βιαστικό και κάποιοι ότι έπρεπε να γίνει. Στην ΑΝΚΟ που ήμουν Γενικός Διευθυντής για 30 χρόνια, συντάσσαμε μελέτες με τίτλους για την απολιγνιτοποίηση, βλέπαμε αυτά που έρχονται και έπρεπε να προετοιμαστούμε για αυτά» τόνισε ο κ. Αμανατίδης.
Ο Λευτέρης Ιωαννίδης μίλησε για την ιστορική διάσταση της Μετάβασης, τη σύγχρονη οικολογική κρίση, τη μετάβαση στην Ελλάδα και τα χαρακτηριστικά της, τη μετάβαση και τη νεολαία, έδωσε παραδείγματα άλλων περιοχών ανά τον κόσμο που βρίσκονται ή έχουν βρεθεί σε μετάβαση κάνοντας συγκριτική αξιολόγηση των περιπτώσεων και τόνισε τη σημασία του πολιτισμού και της ταυτότητας ενός τόπου αλλά και της βιομηχανικής κληρονομιάς. Αναφορά έγινε και σε μετρήσεις οι οποίες έδειξαν πως η τοπική κοινωνία νιώθει σοκαρισμένη, απογοητευμένη και αμέτοχη αλλά και στην ανεργία στη Δυτική Μακεδονία που υπάρχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας των νέων σε όλη την Ευρώπη, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην πέμπτη θέση ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές περιφέρειες.
Ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε σε μια ακόμη θλιβερή πρωτιά που έχουμε ως περιφέρεια και είναι το ότι η ανεργία στην περιοχή μας είναι διπλάσια από τον εθνικό μέσο όρο, φτάνοντας το 19,5% ενώ στην υπόλοιπη χώρα είναι στο 10,5%.
Ο Αλέξανδρος Ζάρκος, με χρόνια εμπειρίας στη ΔΕΗ Α.Ε. από τη θέση του τομεάρχη, σήμερα εργάζεται από τη θέση του Υπεύθυνου Έργων Απολιγνιτοποίησης Βορείου Ελλάδος, στη Διεύθυνση Έργων Απόσυρσης Μέσων Παραγωγής στάθηκε στην απολιγνιτοποίηση και το πως δρομολογείται στην Ελλάδα, πότε ξεκίνησε, στην αποκατάσταση των εδαφών αλλά και στην ανάπτυξη των περιοχών που οι δραστηριότητες πρέπει να είναι φιλικές προς το περιβάλλον, δίνοντας τα παραδείγματα του ΣΗΘΥΑ, υβριδικών σταθμών, φωτοβολταϊκών πάρκων, σταθμών αποθήκευσης ενέργειας κ.α.
Επίσης, μίλησε για την αξιοποίηση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού των αποσυρόμενων μέσων παραγωγής, με όρους κυκλικής οικονομίας και σκοπό την βελτιστοποίηση του οφέλους της Επιχείρησης και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών αλλά και την απόδοση των αποκατεστημένων εδαφών στην κοινωνία, στο πλαίσιο της ομαλής κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής μετάβασης των περιοχών στη μεταλιγνιτική περίοδο για την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων.
Το δικό της μήνυμα προς τους μαθητές έστειλε και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία τόνισε πως χάρη στα παιδιά που είναι στα Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει γίνει ένα από τα πιο επιτυχημένα. «Όλοι ζούμε σε ασυνήθιστους καιρούς, μετά την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας, η Ευρώπη αντιμετωπίζει και έναν πόλεμο. Η αναγκαιότητα για εμάς να συζητήσουμε, να κάνουμε δημόσιο διάλογο και τελικά να πάμε όλοι μαζί μπροστά είναι απαραίτητη τώρα, ίσως περισσότερο από ποτέ. Για αυτό χαίρομαι να μιλάω με ανθρώπους σαν εσάς, που εκτιμούν την Ευρώπη και καταλαβαίνουν τη σημαντικότητα του να δίνεις χρόνο και ενέργεια για να την κάνεις καλύτερη. Η Ευρώπη θα επιβιώσει μόνο αν παλέψουμε για αυτή, αν ακούσουμε, αν ψηφίσουμε και πείσουμε τους φίλους και την οικογένεια μας να ψηφίσουν και αυτοί και αν απωθήσουμε αυτούς που είναι αποφασισμένοι να την υπονομεύσουν» τόνισε η κ. Μέτσολα και κατέληξε λέγοντας πως έχουν τη δύναμη να αλλάξουν την τροχιά του μέλλοντος λόγω των ιδεών τους, της δύναμης των επιχειρημάτων τους και τη σταθερότητα των πεποιθήσεων τους που μετρούν. «Συνεχίστε να μάχεστε και να υπερασπίζεστε τα πιστεύω σας και το τι αντιπροσωπεύει η Ευρώπη. Γιατί το μέλλον της δημοκρατίας μας είναι ήδη στα χέρια σας».
Οι μαθητές έκαναν πολύ ενδιαφέρουσες και στοχευμένες ερωτήσεις που αφορούσαν το πρόγραμμα της Δίκαιης Μετάβασης, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, τους πόρους που έχουν διατεθεί και θα διατεθούν στην περιοχή μας και πόσοι από αυτούς διατίθενται ή θα διατεθούν για την εκπαίδευση, για το αν υπάρχει συνεργασία των φορέων της περιοχής και της τοπικής κοινωνίας και τι αποτελέσματα έχει αυτή η συνεργασία, για τις ενεργειακές κοινότητες και τους μη διαθέσιμους ενεργειακούς χώρους, πως θα αξιοποιήσει η ΔΕΗ τις εκτάσεις που θα αφήσει πίσω της η απολιγνιτοποίηση, αν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
«Οι γονείς μας σε μεγάλο ποσοστό εργάζονταν στη ΔΕΗ, ή επιχειρήσεις που ευημερούσαν παλιότερα. Σήμερα όμως, όπως και παλιότερα οι νέοι έρχονται αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο της ανεργίας. Μήπως, η Δίκαιη αυτή Μετάβαση, θα σημαίνει για μας και μετακόμιση; Ακούμε για επενδύσεις και ευκαιρίες απασχόλησης, πόσο αυτό είναι εφικτό στα επόμενα χρόνια ώστε να μην φύγουμε κι εμείς όπως πολλά αδέλφια και φίλοι» ρώτησε ένας μαθητής.
Τέλος, ένας άλλος μαθητής ρώτησε αν υπάρχουν προβλέψεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων, για ενεργειακή αυτονομία μέσω τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στις στέγες των σχολείων και για τη βελτίωση των υποδομών γενικότερα ώστε τα σχολεία να γίνουν ελκυστικότερα για τους μαθητές.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr