Η συμφωνία των Πρεσπών είναι η μόνη προοπτική, κατέληξαν Αρμακόλας, Τζίμας και Μαραντζίδης σε εκδήλωση που έγινε στην Κοζάνη για το θέμα

5 Min Read

Στη μεγάλη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών και στον καθοριστικό της ρόλο στην ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας συνέκλιναν οι απόψεις των ομιλητών στην εκδήλωση που οργάνωσε το Vetonews το βράδυ της Δευτέρας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

Γιάννης Αρμακόλας, Νίκος Μαραντζίδης και Σταύρος Τζίμας προσέγγισαν από διαφορετική οπτική το θέμα, για να καταλήξουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι η μόνη προοπτική που υπάρχει, με προϋπόθεση να επικρατήσει η νηφαλιότητα και η λογική.

- Advertisement -

«Έπρεπε να διοργανώσουμε αυτή τη συζήτηση. Παρότι το κλίμα είναι πολύ πολωτικό στην κοινωνία, διακρίναμε στην αίσθηση της κοινής γνώμης ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης για το τι διακυβεύεται σε αυτή τη συμφωνία» εξήγησε τους λόγους επιλογής του θέματος της εκδήλωσης ο διοργανωτής Σπύρος Κουταβάς.

Ο Γιάννης Αρμακόλας, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ και υπεύθυνος του ΕΛΙΑΜΕΠ για την Νοτιοανατολική Ευρώπη υπενθύμισε τι προηγήθηκε τα 30 χρόνια που πέρασαν και τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα επιχείρησε να ασκήσει πίεση για να πετύχει επίλυση του θέματος.

«Ξοδέψαμε άπειρο διπλωματικό κεφάλαιο. Το διπλωματικό κεφάλαιο είναι πεπερασμένο στις διεθνείς σχέσεις. Αν το ξοδέψεις για ένα θέμα, δεν θα έχεις για ένα άλλο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρμακόλας, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η ελληνική πολιτική άλλαξε μετά το 1995, προσαρμοζόμενη στις ανάγκες για μια συμβιβαστική λύση, ωστόσο αυτό δεν επικοινωνήθηκε καθόλου στο εσωτερικό κοινό.

«Με τον τρόπο που λειτουργήσαμε απέναντι σ’ ένα αδύναμο κράτος που έψαχνε φίλους, σκληρύναμε τον εθνικισμό τους και δημιουργήσαμε ένα αφήγημα που δεν υπήρχε. Εμείς γιγαντώσαμε τον εθνικισμό τους» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Αρμακόλας, επιρρίπτοντας σαφείς ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τους χειρισμούς τους.

Ο κ. Αρμακόλας υπεραμύνθηκε του συμβιβασμού, επισημαίνοντας πως είμαστε μπροστά σε «μια υπαρκτή πραγματικότητα που αν δεν την αναγνωρίσουμε με ρεαλισμό και κατανόηση θα χάσουμε τα αβγά και τα πασχάλια. Υπάρχει μια χώρα που λέγεται Δημοκρατίας της Μακεδονίας και αναγνωρίζεται έτσι από μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας. Συμβιβαζόμαστε για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε την ελληνική ταυτότητα της Μακεδονίας, αυτή που έχει σχέση με την Αρχαία Μακεδονία. Όποιος δεν ταξιδεύει δεν αντιλαμβάνεται τι λέω. Ο χρόνος δεν είναι χωρίς συνέπειες και δεν είναι ουδέτερος».

Από την πλευρά του ο Σταύρος Τζίμας, Δημοσιογράφος -Συγγραφέας, διευθυντής στο γραφείο Βόρειας Ελλάδας της εφ. Καθημερινή αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές σχέσεις στα Βαλκάνια, αλλά και στο παγκόσμιο γεωστρατηγικό πλαίσιο που καθορίζει τις εξελίξεις.

Για μια σπουδαία συμφωνία έκανε λόγο ο έτερος καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ, Νίκος Μαραντζίδης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο έγινε στο παρελθόν και εξακολουθεί να γίνεται και σήμερα η διαχείριση του θέματος από το πολιτικό προσωπικό στο εσωτερικό κοινό.

«Τα συλλαλητήρια οδήγησαν το πολιτικό προσωπικό στο ίδιο αδιέξοδο. Ξαναζούμε τη μέρα της μαρμότας. Για μικροκομματικούς και εκλογικούς λόγους είναι έτοιμοι να θυσιάσουν μεγάλα εθνικά συμφέροντα εν ονόματι της ψηφοθηρίας και του μικροκομματισμού. Ο συνδυασμός ατολμίας και κυνισμού οδηγεί σε τραγικές αντιφάσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαραντζίδης, αναγνωρίζοντας ότι οι Έλληνες πολιτικοί έχουν ικανότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα, αλλά «όταν έρχονται να τα αντιμετωπίσουν από θέση διακυβέρνησης δεν λένε στην κοινωνία καθαρά πως ότι σας λέγαμε πριν ήταν λάθος και το λάθος αυτό το αντιληφθήκαμε», χάνοντας τον παιδευτικό ρόλο της διαδικασίας.

Σε ότι αφορά στην διαχείριση του θέματος από την κυβέρνηση ανέφερε ότι «η κυβέρνηση πίστεψε ότι θα μπορούσε να τα έχει όλα δικά της. Το αποτέλεσμα δεν τη δικαίωσε. Πως γίνεται μια κυβέρνηση που τα έκανε όλα τόσο σωστά στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης, να τα έκανε τόσο μαντάρα στη διαχείριση του θέματος στο εσωτερικό;».

Ο κ. Μαραντζίδης κατέληξε πως πρόκειται για «μια σπουδαία συμφωνία που επιτρέπει ξανά στη χώρα μας μετά από 10 χρόνια που βρίσκεται στο καναβάτσο σε διεθνές επίπεδο για το παρελθόν της σε μια σειρά θεμάτων, να διαδραματίσει ένα ρόλο θετικό στις διεθνείς εξελίξεις».

Στην εκδήλωση βρέθηκαν και περίπου 10 άτομα, μέλη των «Πτολεμαίων Μακεδόνων», που φώναξαν συνθήματα υπέρ της Μακεδονίας, ενώ έκαναν και μια μικρή τοποθέτηση στην αρχή της εκδήλωσης. Αξίζει να σημειωθούν και τα ισχυρά μέτρα ασφαλείας, που έλαβε η αστυνομία, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην εκδήλωση.

Σωκράτης Μουτίδης

 

 

Βίντεο από το kozani.tv

Μοιραστείτε την είδηση