Ενέργεια στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και όχι των επιχειρηματικών κερδών

9 Min Read

Όλοι στη συγκέντρωση με το Γ.Γ. Δημήτρη Κουτσούμπα στις 17 Μάρτη στην Κοζάνη!

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε πιο έντονα την στρατηγική σύμπλευση κομμάτων, στελεχών τους στην τοπική διοίκηση και το συνδικαλιστικό κίνημα. Όπως συμφωνούν ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ –ΚΙΝΑΛ με τη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε το έτσι συμφωνούν όλοι μαζί και στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και στην πράσινη μετάβαση.

Αυτή την στρατηγική τους σύμπλευση έρχεται να κρύψει η αντιπαράθεση που έχει στηθεί τις τελευταίες μέρες όσον αφορά την αύξηση των τιμών της ενέργειας και τη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία σαφώς επηρέασε τις μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια (Η.Ε- πετρέλαιο–Φ.Α)όμως οι τιμές στα προϊόντα της ενέργειας ήταν πανάκριβες και πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με ανοδική τάση. Τα παραπάνω αποδεικνύονται από το 1,5 δις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ κυρίως από χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους. Αποδεικνύεται επίσης από τις χιλιάδες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε σπίτια λαϊκών ανθρώπων. Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν την περίοδο πριν από την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.

Φυσικά εδώ και 20 μέρες οι ανατιμήσεις στα ενεργειακά προϊόντα είναι ραγδαίες και έφεραν μεγάλες ανατιμήσεις και σε προϊόντα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και η κατάσταση θα χειροτερεύσει όσο συνεχίζεται ο πόλεμος. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα λαϊκά εισοδήματα το τελευταίο διάστημα είχαν 20% απώλειες εισοδήματος.

Πάνω σε αυτή τη βάση τις τελευταίες μέρες βρήκαν την ευκαιρία για έναν αποπροσανατολιστικό «τσακωμό» κυβερνητικοί παράγοντες, στελέχη κομμάτων και στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος προσπαθώντας να κρύψουν όλοι τις ευθύνες τους για την κατάσταση που έχουμε φτάσει. Υπενθυμίζουμε επιγραμματικά ορισμένους σταθμούς :
– Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έφερε την μετοχοποίηση της ΔΕΗ το 1999. Το 2010 ήταν αυτή που αποδέχτηκε και εισήγαγε τα τέλη ρύπων στον λιγνίτη.
– Το 2014 η κυβέρνηση της Ν.Δ φέρνει το νομοσχέδιο για την μικρή ΔΕΗ με στόχο της πώληση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής.
– Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε της δημοπρασίες ρεύματος (ΝΟΜΕ) αντί της μικρής ΔΕΗ χρεώνοντας το λαό με πάνω από 600 εκ.ευρώ για να αγοράζουν κάτω του κόστους ηλεκτρική ενέργεια οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκλεισαν οι μονάδες 1-2 του ΑΗΣ Καρδιάς.
– Επι Ν.Δ ανακοινώνεται το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης και μέχρι στιγμής έκλεισαν οι 2 μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου και οι 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς.
– Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ συμφώνησε με τον ν.2773/99 που έβαζε στο χρηματιστήριο την ΔΕΗ παράλληλα με την κατάργηση του ασφαλιστικού των εργαζόμενων της ΔΕΗ.
– Συμφώνησε στην τριχοτόμηση της ΔΕΗ σε ΔΕΗ –ΑΔΜΗΕ- ΔΕΔΔΗΕ (και μάλιστα με συνεδριακή απόφαση το 2010) ώστε να στρώσει το δρόμο στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση.

Βήμα βήμα και με καταμερισμένους ρόλους όλοι στήριξαν την πολιτική της απελευθέρωσης της αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Τώρα στηρίζουν όλοι μαζί το νέο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση την απολιγνιτοποίηση και το πράσινο New Deal. Αντιπαρατίθενται στα χρονοδιαγράμματα και το ποιος επιχειρηματικός όμιλος θα έχει το πάνω χέρι.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής που στήριξαν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τα στηρίγματα τους στην ΓΕΝΟΠ και την τοπική διοίκηση.
Από το 2009 έως το 2018 η ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε πάνω από 170% πληρώνοντας ο λαός το κάθε βήμα της απελευθέρωσης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πέρα από αυτή την εξέλιξη πλέον γίνονται πιο φανερές οι συνέπειες σε όλα τα επίπεδα όπως για παράδειγμα η ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας μέσα σε φάση όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων.

Αυτή την περίοδο που οι συνέπειες ξεδιπλώνονται η κυβέρνηση, Ο ΣΥΡΙΖΑ , το ΚΙΝΑΛ μαζί με τα στηρίγματα τους στο συνδικαλιστικό κίνημα (πλειοψηφία ΓΕΝΟΠ) στήνουν ένα αποπροσανατολιστικό καυγά για να θολώσουν ακόμη περισσότερο το τοπίο για να κρύψουν τα αίτια και τις ευθύνες τους. Οι οπαδοί της «μη βίαιης» και «ομαλής» απολιγνιτοποίησης βρήκαν πρόσφορο έδαφος με αφορμή την αύξηση της τιμής του Φυσικού Αερίου λόγω πολέμου για να διεκδικήσουν την αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής στο ενεργειακό μίγμα με στόχο την μείωση των τιμών της ενέργειας. Με βάση τα σημερινά δεδομένα μια τέτοια εξέλιξη θα συνέβαλε σε μια προσωρινή μείωση των τιμών. Όμως αυτή η συζήτηση προσπαθεί να εγκλωβίσει το λαό στο να αποδεχτεί την πολιτική της απελευθέρωσης, της απολιγνιτοποίησης αφού γίνεται πάνω στις ράγες της στρατηγικής της ΕΕ για την ενέργεια, όπως είναι και η τεχνητή αύξηση της τιμής του λιγνίτη από το εμπόριο ρύπων. Έτσι αν οι τιμές του Φυσικού Αερίου πέσουν τότε θα έχουν δώσει άλλοθι για το κλείσιμο των μονάδων.

Ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από μια τέτοια αντιπαράθεση σε ένα στημένο παιχνίδι. Δεν αντέχει άλλο. Πρέπει να πάρουμε υπόψη την 10χρόνη οικονομική καπιταλιστική κρίση , τα 2 χρόνια πανδημίας που μέσα σε αυτό το διάστημα χτυπήθηκαν ανελέητα μισθοί, συντάξεις , εργατικά δικαιώματα.
Η ενεργειακή φτώχια των λαϊκών νοικοκυριών θα μεγαλώνει εξανεμίζοντας τα μέτρα στήριξης των πιο εξαθλιωμένων στρωμάτων που αποτελούν ψίχουλα και ολοένα και περισσότερα στρώματα της κοινωνίας διολισθαίνουν στην φτώχεια. Παράλληλα το επόμενο διάστημα ο λαός θα καλεστεί να πληρώσει ξανά τα κέρδη και τους πολέμους τους αφού λύσεις όπως το ευρωομόλογο που θα χρηματοδοτήσουν τα ενεργειακά μονοπώλια και τους πολεμικούς εξοπλισμούς θα πέσουν στην πλάτη τους.
Το ΚΚΕ , οι κομμουνιστές μέσα από το συνδικαλιστικό κίνημα έγκαιρα ενημέρωσαν το λαό για τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο Κόμμα που αντιτάχθηκε στους σχεδιασμούς της αστικής τάξης.
Δεν περιοριστήκαμε σε ένα απλό όχι στην απολιγνιτοποίηση δίνοντας μάχη για ημερομηνίες και στηρίζοντας το ένα η το άλλο επιχειρηματικό σχέδιο αλλά αναδείξαμε τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης ο ενεργειακός κλάδος να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αναδείξαμε τις δυνατότητες να αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες ενεργειακές πηγές (λιγνίτης, υδρογονάνθρακες, υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ, Γεωθερμία κλπ) ώστε να ικανοποιηθούν συνδυασμένα το σύνολο των λαϊκών αναγκών (μείωση ενεργειακής εξάρτησης, εξάλειψη ενεργειακής φτώχειας, προστασία περιβάλλοντος).
Αντιταχθήκαμε στην πράξη και αγωνιστικά στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, διαμορφώσαμε αγωνιστικό πλαίσιο διεκδίκησης για την ανακούφιση των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών. Π.χ κατάργηση των φόρων στα καύσιμα , στην Ηλεκτρική ενέργεια και στα βασικά είδη κατανάλωσης, αύξηση μισθών και συντάξεων.
Να μην λείψουν από κανένα σπίτι εργαζόμενου, συνταξιούχου, ανέργου από κανέναν μικροεπαγγελματία, αυτοαπασχολούμενο τα αγαθά της ενέργειας και της θέρμανσης.
Όταν άλλοι δήλωναν ότι θα αναμετρηθούμε μετά την πανδημία βρεθήκαμε έξω από τον ΑΗΣ Αμυνταίου όταν έκλεινε. Βρεθήκαμε έξω από τον ΑΗΣ Καρδιάς όταν έκλεινε η 3,4 μονάδα την στιγμή που τα προεδρεία των σωματείων στο λιγνιτικό κέντρο έμπαιναν στην σειρά για να συζητήσουν με τον επικεφαλής της Δίκαιης Μετάβασης τον κ. Μουσουρούλη.
Συνεχίζουμε και καταθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις για ενέργεια κοινωνικό αγαθό. Να μην κλείσουν ορυχεία και ΑΗΣ με περιβαλλοντική αναβαθμίση, για μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, για ΣΣΕ με αξιοπρεπείς μισθούς, για προστασία του περιβάλλοντος κ.α. Καλούμε τους εργαζόμενους στην ενέργεια, όλο το λαό της περιοχής να συμμετέχει στην εκδήλωση με ομιλητή του Γ.Γ του ΚΚΕ. Να στείλουμε μήνυμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό.

Ταταρίδης Πέτρος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Μοιραστείτε την είδηση