Ενεργειακές κοινότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα- Μια πρόταση με πολλά… ΟφeΛΗ

6 Min Read

Πριν δημιουργηθεί η ενεργειακή κοινότητα «ΟΦeΛΟΣ» είχαν συσταθεί στην Κοζάνη άλλες τρείς ενεργειακές κοινότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η πρώτη ήταν τον Δεκέμβρη του 2020 από την ομάδα παραγωγών Proud farm, η δεύτερη τον Φεβρουάριο του 2021 από πολίτες του Δημητρίου Υψηλάντη και η τρίτη τον Απρίλη του ίσιου έτους από πολίτες της περιοχής του Δήμου Ελλησπόντου. Αυτές οι τρείς κοινότητες διαμόρφωσαν ένα άτυπο δίκτυο καθώς τα συμφέροντα και αιτήματα τους είναι κοινά.

Οι στόχοι του δικτύου ΟΦeΛΟΣ είναι να προωθηθεί η δημιουργία ενός ευρύ δικτύου ενεργειακών κοινοτήτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. για έργα μικρής κλίμακας, παραγωγής από ΑΠΕ με στόχο τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, δηλαδή την κατανάλωση ενέργειας των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων της περιοχής ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια και η ενεργειακή κρίση με τη συμμετοχή των πολιτών, βιώσιμα, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά. Ο μεγάλος τους στόχος είναι να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες των νοικοκυριών και επιχειρήσεων της περιοχής όχι μόνο σε ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και σε θέρμανση.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image
Ο Λευτέρης Ιωαννίδης

Ο Λευτέρης Ιωαννίδης, εκπρόσωπος της ΟφeΛΟΣ και πρώην δήμαρχος Κοζάνης, μίλησε στον «Χ» για την πρόταση του δικτύου που είδε το φως της δημοσιότητας την Δευτέρα και καλεί Περιφέρεια και Δήμους να συμμετάσχουν. «Η πρόταση μας αποτελεί τον πιο πρόσφορο τρόπο για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή φτώχεια και την ενεργειακή κρίση στην περιοχή, μιας και όλοι αντιλαμβανόμαστε πλέον πως όλοι βρισκόμαστε σε μια φάση μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα προς νέες μορφές ενέργειας και τις Α.Π.Ε. Πιστεύουμε πως πρέπει να γίνει με το μέγιστο κοινωνικό όφελος και η πρόταση μας στοχεύει ακριβώς σε αυτό. Πέραν της μείωσης ενεργειακών καταναλώσεων και κόστους, ένα τέτοιο εγχείρημα θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας και θα άφηνε ένα τοπικό οικονομικό αποτύπωμα» τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.

Κάνοντας μια ενεργειακή κοινότητα και κατασκευάζοντας κάποια έργα θα στοχεύσουν στον συμψηφισμό ενέργειας που θα παραχθεί από κάποιο φωτοβολταϊκό ή κάποιο μικρό αιολικό ή οποιαδήποτε άλλη παραγωγική μονάδα, με την ενέργεια που θα καταναλώνεται. Ο στόχος είναι να μηδενιστεί ή να μειωθεί πολύ ο λογαριασμός του ρεύματος και της ενέργειας στα σπίτια των πολιτών. «Νομίζω πως έτσι όπως είναι σήμερα οι ενεργειακές συνθήκες όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και γενικότερα σε Ελλάδα, στην Ευρώπη και παγκοσμίως είναι ένα πολύ κρίσιμο και σημαντικό πρόβλημα» τονίζει ο κ. Ιωαννίδης. Η υλοποίηση ενός μικρού φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1 MW, μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες για πάνω από 200 νοικοκυριά της περιοχής, υποστηρίζει.

«Θα θέλαμε να δούμε τις πρώτες ενεργειακές κιλοβατόρες οι οποίες δεν θα πληρώνονται από τους καταναλωτές αλλά από την ενεργειακή κοινότητα και από την ενέργεια που θα δίνει στα μέλη της» αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης, εξηγώντας πως αυτό θα γίνει κατασκευάζοντας ένα φωτοβολταϊκό ως ενεργειακή κοινότητα, με τα μέλη που θα συμμετέχουν να έρχονται σε επαφή με κάποια εταιρεία πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας και έτσι να γίνεται ο συμψηφισμός.

Ο κ. Ιωαννίδης αναφέρει πως έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι τιμές στην ενέργεια, θα είναι και βιώσιμη αυτή η πρόταση με αυτοχρηματοδότηση των ίδιων των μελών της κοινότητας σε κάποιο διάστημα. «Εμείς πιστεύουμε πως πρέπει να αξιοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία της περιοχής που θα στηρίξουν αυτά τα έργα πέραν της αυτοχρηματοδότησης των μελών της, όπως είναι χρηματοδότηση από το πράσινο ταμείο, το ταμείο δίκαιης μετάβασης ή και τον αναπτυξιακό νόμο που θα ενισχύσουν όλα αυτά τα έργα» λέει χαρακτηριστικά.

«Έχουμε μπροστά μας την ανάγκη, έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία, έχουμε τις ενεργειακές κοινότητες που μπορούν να γίνουν περισσότερες και να μεγαλώσουν, αυτό που τους λείπει είναι η γενναία πολιτική βούληση, ένα σχέδιο και η δημιουργία ενός οικοσυστήματος, δηλαδή να μαζευτούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, τοπικοί και μη, οι οποίοι θα αποφασίσουν να υλοποιήσουν αυτόν τον στόχο. Στην προκειμένη περίπτωση μπορούν συμμετάσχουν και να εμπλακούν άμεσα και ουσιαστικά η τοπική αυτοδιοίκηση, η περιφερειακή διοίκηση, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ όπου θα διαμορφώσουν τις κατάλληλες συνθήκες για να μπορέσουν να υλοποιηθούν αυτά τα έργα» εξηγεί ο κ. Ιωαννίδης.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν και καθυστερεί η υλοποίηση του σχεδίου τώρα, είναι η έλλειψη του ηλεκτρικού χώρου. Οι νέες συνδέσεις στο δίκτυο αυτή τη στιγμή, είναι σε σημείο κορεσμού. Η πρόταση τους περιλαμβάνει το να υπάρξει μια συγκεκριμένη έκταση όπου θα φτιαχτούν όλες οι υποδομές (κυρίως υποδομές διασύνδεσης) και εκεί να μπορούν να χωροθετούνται και οι ενεργειακές κοινότητες των δήμων, των επιχειρήσεων και των πολιτών να κάνουν τα έργα τους.

«Η πρόταση αυτή σε συνδυασμό με ένα γενναίο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης αποτελεί τον ιδανικότερο τρόπο για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση και ενεργειακή φτώχεια στην περιοχή» λέει κλείνοντας ο κ. Ιωαννίδης.

Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση