Η πρώτη συνάντηση ενεργειακών κοινοτήτων Δυτικής Μακεδονίας
Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση ενεργειακών κοινοτήτων και πρωτοβουλιών πολιτών το απόγευμα της Τετάρτης, η οποία έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης που είχε γίνει τον περασμένο Νοέμβρη και είχε σαν στόχο να αναδείξει τη δυναμική και την αναγκαιότητα των ενεργειακών κοινοτήτων προκειμένου να επιτευχθεί η βιώσιμη και Δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση.
Στη συνάντηση συμμετείχαν συλλογικότητες, φορείς και πολίτες ώστε να συντονιστούν για τα επόμενα βήματα και τις διεκδικήσεις τους, να ακολουθήσει μια σειρά επαφών, να καταλήξουν σε κάποιες προτάσεις, να συζητήσουν με τοπικούς φορείς και να τα θέσουν όλα αυτά στο επίκεντρο του τοπικού πολιτικού διαλόγου ώστε να μπορέσουν να λυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν και να μπορούν να δουν έργα αυτοπαραγωγής μικρών ενεργειακών κοινοτήτων και να μπορούν οι πολίτες να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες.
Ο Αντιπρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα «Όφελος», Λευτέρης Ιωαννίδης σημείωσε πως πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να τεθεί σε υψηλή προτεραιότητα το ζήτημα των ενεργειακών κοινοτήτων και να ενεργοποιηθούν οι πολίτες ενώ τόνισε πως θέλουν να δώσουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να λύσουν το ενεργειακό τους πρόβλημα με μια προσιτή οικονομικά, περιβαλλοντικά δίκαιη και μακροπρόθεσμα βιώσιμη διαδικασία. «Σε αυτή τη διαδικασία θέλουμε να βάλουμε στο επίκεντρο της διεκδίκησης και της πρότασης για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τις ενεργειακές αναβαθμίσεις, τις αντλίες θερμότητας κ.α. και βασικό εργαλείο είναι οι ενεργειακές κοινότητες» τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.
Συνέχισε λέγοντας πως αυτή η προοπτική έχει πολλά προβλήματα και ζητήματα, με κυρίαρχο το ότι δεν υπάρχει διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος και έκανε αναφορά στον φάκελο που είχε κατατεθεί το 2021 στην ενεργειακή κοινότητα Υψηλάντη, όπου έλαβαν απάντηση από τον ΔΕΔΔΗΕ πως υπάρχει αδυναμία σύνδεσης, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πολλές άλλες πρωτοβουλίες συναντούν αυτό το πρόβλημα και σημείωσε και μια σειρά από άλλα προβλήματα που έχουν να κάνουν με ζητήματα που έχουν να κάνουν με το χρηματοδοτικό πλαίσιο, με την ενεργοποίηση των πολιτών και τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.
«Θέλουμε τέτοια έργα να τα δούμε να ενεργοποιούνται και να συμμετέχουν πολίτες, νοικοκυριά, τοπικές κοινότητες, τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να κάνουμε πράξη αυτό που λέμε Δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση. Το παλεύουμε εδώ και καιρό και θα συνεχίσουμε να το παλεύουμε, ευελπιστώντας κάποια στιγμή να υλοποιηθούν όλα όσα φανταζόμαστε και ονειρευόμαστε» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Ιωαννίδης.
Ο Κωνσταντίνος Σιαμπανόπουλος, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μικροεπενδυτών Φωτοβολταϊκών Δυτικής Μακεδονίας εκπροσωπώντας τους μικροεπενδυτές και συνολικά την κοινωνία που ασχολείται με τα ενεργειακά, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «πλέον δεν υπάρχει καθόλου χώρος στο δίκτυο για τους μικρούς επενδυτές» και θα πρέπει όλοι μαζί να ενωθούν και να πάνε με κοινή συνισταμένη και να ζητήσουν από τους αρμόδιους φορείς κάποια «δίοδο» στο δίκτυο, ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τα έργα τα οποία θέλουν. «Τα έργα αυτά αφορούν μη κερδοσκοπικές ενέργειες και συμψηφισμό ρεύματος, κυρίως για τα νοικοκυριά» σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Σιαμπανόπουλος.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr