Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Δυτικής Μακεδονίας και… με τη βούλα

8 Min Read

Στο πρόγραμμα «Απόλλων» το σχέδιο της

Το σχέδιο καταστατικού για την υπό σύσταση «Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Δυτικής Μακεδονίας» στο πλαίσιο του προγράμματος «Απόλλων» ψήφισε κατά πλειοψηφία, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας το βράδυ της Τετάρτης. Θα υπάρχουν προς το παρόν, 31 ιδρυτικά μέλη, μεταξύ των οποίων, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, οι δεκατρείς Δήμοι, οι ΔΕΥΑ και οι ΤΟΕΒ ενώ στη συνέχεια θα προστεθούν και άλλα.

- Advertisement -

Η υπογραφή του καταστατικού της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών με την επωνυμία «Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας» πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. «Κινηθήκαμε άμεσα ώστε να είμαστε μέσα στις πρώτες Περιφέρειες και κατ’ επέκταση τα μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας που θα επωφεληθούν από το νέο πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ με την μείωση των δαπανών τους για την ηλεκτρική ενέργεια» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης παρουσία των Δημάρχων και των Προέδρων Δημοτικών Επιχειρήσεων και ΤΟΕΒ που υπέγραψαν το καταστατικό σύστασης της Ενεργειακής Κοινότητας.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της νέας Ενεργειακής Κοινότητας που υπέγραψαν είναι η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, οι Δήμοι Άργους Ορεστικού, Κοζάνης, Αμυνταίου, Πρεσπών, Γρεβενών, Νεστορίου, Εορδαίας, Δεσκάτης, Φλώρινας, Βοΐου, Βελβεντού, Σερβίων και Καστοριάς. Οι ΤΟΕΒ Καλονερίου – Εράτυρας, Πετρών, Καρπερού Δήμητρας, Σκλήθρου, Σερβίων, Ιμέρων, Κλήματος, Λιμνοχωρίου και Μεσιανής. Οι ΔΕΥΑ Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών, Βοΐου και Καστοριάς. Η μονομετοχική Α.Ε. ΟΤΑ του Δήμου Αμυνταίου, η ΔΕΤΕΠΑ και ο ΟΕΒ Πύργων.

Όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης, το πρόγραμμα «Απόλλων», το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα, έχει παρουσιαστεί ως μια απάντηση στην ενεργειακή ακρίβεια καθώς θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας για τους ΟΤΑ, τους Δήμους, την Περιφέρεια και τους ΤΟΕΒ και κατ’ επέκταση στους πολίτες και για να γίνει πράξη έπρεπε να συσταθεί ένας φορέας. Για αυτό το λόγο προτάθηκε η σύσταση της ενεργειακής κοινότητας, για να εξοικονομηθεί ενέργεια και να μειωθεί το κόστος της.

«Είναι αυτονόητο ότι το επόμενο διάστημα θα προσκαλέσουμε και τους υπόλοιπους φορείς για να συμμετέχουν στην ενεργειακή κοινότητα. Βαδίζουμε σταθερά με στόχο να μειώσουμε το κόστος ενέργειας για όλες τις δραστηριότητες. Θα είναι τουλάχιστον 50% η εξοικονόμηση του κόστους ενέργειας και ευελπιστούμε με τις διαβουλεύσεις που κάνουμε με το αρμόδιο υπουργείο, ότι αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Στοχεύουμε στο 90%» τόνισε ο κ. Αμανατίδης.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω της εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης σε όλη την Επικράτεια και την εφαρμογή εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού, διακριτά για τις καταναλώσεις της κάθε περιφέρειας.

Μέσα στα χαρακτηριστικά της ενεργειακής κοινότητας είναι το ότι θα πρέπει να καλυφθεί κατ’ ελάχιστο η ιδιοκατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ ενώ η διάρκεια της ορίζεται σε τριάντα έτη. Κάθε ωφελούμενος θα παίρνει μια συνεταιριστική μερίδα και το ύψος της ορίζεται στα 150 ευρώ.

Ωφελούμενα μέλη στη συγκεκριμένη ενεργειακή κοινότητα, όπως ορίζει το πρόγραμμα «Απόλλων», είναι μόνο οι ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, οι Σύνδεσμοι και τα Νομικά Πρόσωπα τους, οι ΤΟΕΒ (Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων), οι ΓΟΕΒ (Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) και οι ΔΕΥΑ, ενώ αποκλείεται η συμμετοχή φυσικών προσώπων.

Όπως είχε αναφέρει η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου κατά την παρουσίαση του «Απόλλων», θα συνδυάζει και θα αποτυπώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την ενεργειακή και κοινωνική πολιτική της χώρας. «Στόχος μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε το ενεργειακό κόστος για τα ευάλωτα νοικοκυριά και να το περιορίσουμε αισθητά στους ΟΤΑ, τις ΔΕΥΑ και τους ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ δίνοντάς τους ταυτόχρονα κίνητρα για την εφαρμογή επιπλέον μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και τη δυνατότητα για την οικονομική τους εξυγίανση» είχε τονίσει η κ. Σδούκου.

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως στόχος είναι να συμμετέχουν όλοι οι φορείς για να «καρπωθούν» τα οφέλη του προγράμματος «Απόλλων» ενώ διευκρίνισε πως το υπολειπόμενο ποσοστό της ενέργειας που θα καταναλώνεται και δεν θα καλύπτεται από το εν λόγω πρόγραμμα, θα μπορούν να το μηδενίσουν συνδυαστικά μέσω άλλης ενεργειακής κοινότητας ή εγκατάστασης φωτοβολταϊκού, εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Τέλος, ανέφερε πως σκέφτονται να καλύψουν αυτό το ποσοστό μέσα από την ενεργειακή κοινότητα των ΤΟΕΒ και έχουν ήδη αρχίσει να ψάχνουν ενεργειακό χώρο στην περιοχή των Γρεβενών.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Ο Γιώργος Κασαπίδης υπογράμμισε πως η ενεργειακή κοινότητα θα πρέπει να είναι κάτοχος των μέσων παραγωγής, δεν θα πρέπει να υπάρχει περιορισμός των φορέων που θα συμμετέχουν σε αυτή και θα πρέπει να διεκδικήσουν το 100%.

Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου ανέφερε, εν μέσω άλλων, πως η «καρδιά» του προγράμματος είναι η χρηματοδότηση του κράτους προς μεγάλους παρόχους, είτε από υφιστάμενα είτε από νέα ενεργειακά πάρκα, για να δώσουν ένα ποσοστό ενέργειας με χαμηλή τιμή στην ενεργειακή κοινότητα της Περιφέρειας. «Θα χάσουμε την τελευταία ευκαιρία που έχουμε ως περιφέρεια για να πάρουμε ηλεκτρικό χώρο ως πάροχοι και αντί να πληρώνουμε στους παρόχους ένα μέρος του κόστους, να πουλάμε εμείς ρεύμα, ώστε να γυρίσουμε επιτέλους το όφελος στην κοινωνία της περιφέρειας μας που μέχρι στιγμής μόνο πληρώνει» τόνισε η ίδια.

Συνέχισε λέγοντας πως μέσω της ενεργειακής κοινότητας και πουλώντας ρεύμα θα μπορούσαν να ανακουφιστούν οι πολίτες, να εξυγιανθούν οι ΤΟΕΒ και οι ΔΕΥΑ και να μην υπάρχουν περαιτέρω αυξήσεις. «Θα κερδίζουμε από την πώληση η οποία αρχικά θα καλύψει τα χρέη των φορέων μας και μετά θα αφήνει κάποιο κέρδος που θα το γυρνάμε στους πολίτες. Η περιφέρεια μας θα φιλοξενήσει το 25% του συνόλου των ΑΠΕ της χώρας και δεν μας δίνουν ηλεκτρικό χώρο για την ενεργειακή κοινότητα αυτής περιφέρειας που έχει πληρώσει ακριβό τίμημα» κατέληξε η κ. Ζεμπιλιάδου και καταψήφισε το σχέδιο.

Στο ίδιο κλίμα και ο Νόντας Στολτίδης, ο οποίος δήλωσε την αντίθεση του στη σύσταση της ενεργειακής κοινότητας καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «αποτελεί πλευρά της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε. και των αστικών κυβερνήσεων, για την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της ενέργειας καθώς και την εξασφάλιση νέων πεδίων στους επιχειρηματικούς ομίλους με την ενίσχυση των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μείγμα».

Την πρόθεση του να υπερψηφίσει το σχέδιο, παρά τις ατέλειες του, εξέφρασε ο κ. Παναγιωτίδης ενώ η κ. Μαλέα από την πλευρά της εξέφρασε τον προβληματισμό και την οργή της καταψηφίζοντας το σχέδιο για την ενεργειακή κοινότητα. Ο Θωμάς Μάνος υπογράμμισε πως η εγκατάλειψη της προσπάθειας για μια αυτόνομη ενεργειακή κοινότητα στην περιοχή θα είναι «ένα μεγάλο ιστορικό λάθος» παρόλα αυτά καταψήφισε το συγκεκριμένο σχέδιο. «Οδεύουν μια περιφέρεια η οποία είναι σε μετάβαση, με το έτσι θέλω, στο να συμμετάσχει σε μια κοινότητα με 50% λιγότερη κάλυψη από ότι είχε αρχικά σχεδιαστεί και δε θα μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο του πρασινίσματος του πρωτογενούς τομέα» κατέληξε ο κ. Μάνος εξηγώντας την απόφαση του.

Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση