«Ενεργοί Δημότες – Κοζάνη 2019»: Που βρισκόμαστε – αρχές και προτεραιότητες

14 Min Read

Δημότισσες, Δημότες

Είναι κοινή διαπίστωση όλων μας, ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα αλλά και ο τόπος μας, βιώνουν μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας τους. Παντού αδιέξοδα, καθημερινές ανατροπές και αντιξοότητες σκουραίνουν ολοένα και περισσότερο το σκηνικό γύρω μας. Τι μας συμβαίνει, τι φταίει, πως φτάσαμε ως εδώ; Καθημερινές ερωτήσεις που αναζητούν απαντήσεις. Είναι βέβαιο ότι μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν μπορεί να φωτίσει το παρόν και να δώσει απαντήσεις για το μέλλον.

Η ιστορία μας λέει, ότι ερχόμαστε από μακριά. Εγκατασταθήκαμε εδώ στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, σ’ αυτόν τον περίκλειστο, κατά τεκμήριο άγονο και με δύσκολες καιρικές συνθήκες τόπο.

Από την συνέχεια αποδείχθηκε ότι ήμασταν «σκληρά καρύδια» καθώς πετύχαμε ακόμη και σ’ αυτές τις αντίξοες συνθήκες.

Με βαθιά ριζωμένη την Ελληνική συνείδηση, με πίστη στο Θεό και με οδηγό τους κανόνες και την ιεραρχία της οικογένειας, επιβιώσαμε και διαπρέψαμε.

Πετύχαμε, γιατί αντιληφθήκαμε γρήγορα ότι η εξωστρέφεια των δραστηριοτήτων μας, ήταν ο σωστός τρόπος για την ανάπτυξή μας.

Οι συμπατριώτες μας, παππούδες μας, έμποροι, πραγματευτάδες, έγραψαν ιστορία στην Μεσευρώπη, στις παραδουνάβιες χώρες, δημιούργησαν πλούτο και ορισμένοι έφτασαν σε   πολύ υψηλά αξιώματα.

Η αναζήτηση διεξόδου, στις τότε ελεύθερες χριστιανικές χώρες, έφεραν στον τόπο μια μακρά περίοδο οικονομικής ευμάρειας και πολιτιστικής ανάπτυξης, που έφτασε στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Μετά το μεγάλο διάλειμμα των δύο παγκοσμίων πολέμων φτάσαμε στην δεκαετία του ΄50 όπου η μεγάλη στροφή στο μοντέλο ανάπτυξης «ΔΕΗ», έφερε και την μεγάλη εσωστρέφεια στην περιοχή μας.

Επαναπαυθήκαμε στις θέσεις εργασίας με τους υψηλούς μισθούς και εγκαταλείψαμε κάθε άλλη προσπάθεια εναλλακτικής ανάπτυξής μας.

Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι, σήμερα που καταρρέει αυτό το μοντέλο, να βρισκόμαστε ανέτοιμοι και απροετοίμαστοι στα νέα δεδομένα που έφερε το νέο διαδικτυακό και εξωστρεφές επιχειρείν.

Γιατί όλη αυτή η ιστορική αναδρομή;

Γιατί αν θες να πας μπροστά πρέπει πρώτα να κοιτάξεις πίσω σου.

Γιατί πρέπει να γνωρίζεις καλά, από που έρχεσαι, που βρίσκεσαι και που θες να πας.

Η ιστορία, μας δείχνει γι’ ακόμη μια φορά τον δρόμο.

Είναι η ώρα της μεγάλης αλλαγής για τον τόπο.

Είναι η ώρα της εξωστρέφειας, που χρειάζεται την ενεργοποίηση όλων μας.

Πρέπει να βάλουμε τέλος στην αδιαφορία για τα κοινά. Να βγούμε μπροστά.

Ν’ αφήσουμε την άνεση του «καναπέ», καθώς μαζί με τα δικαιώματα, υπάρχουν και υποχρεώσεις.

Είναι η ώρα που θα πρέπει όλοι μαζί, παλαιά και νέα γενιά να κάνουμε μια καινούργια προσπάθεια.

Να παραμερίσουμε τον θυμό, τους ιδεολογικούς διαχωρισμούς και τις προσωπικές φιλοδοξίες και να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας.

Μ’ αυτές τις σκέψεις και με ιστορική αυτογνωσία, αποφασίσαμε την συγκρότηση ενός συνδυασμού, μέσω μιας ανοιχτής διαβούλευσης, για τις επερχόμενες εκλογές στον Δήμο Κοζάνης.

Δεν διεκδικούμε αποκλειστικότητες, δεν κατέχουμε το αλάθητο και δεν εμπιστευόμαστε τις αυθεντίες.

Σεβόμαστε και αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες και των άλλων υποψηφίων, που έχοντας τις ίδιες ανησυχίες για το μέλλον του τόπου, βρίσκονται σε παράλληλη με μας πορεία διεκδίκησης, της εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια της αντιπαλότητας μεταξύ μας. Ο χρόνος δράσης είναι περιορισμένος για όλους.

Ακούμε και συνδιαλεγόμαστε με όλες τις πλευρές, προκειμένου αφού καταλήξουμε στην καλύτερη επιλογή, να περάσουμε γρήγορα στην πράξη.

Η διαφορετική πολιτική προέλευση του καθενός, που θα ήθελε να δραστηριοποιηθεί μαζί μας, είναι καλοδεχούμενη, καθόσον πιστεύουμε στον πλούτο της διαφορετικότητας που αποτελεί κύριο συστατικό στοιχείο μιας ολοκληρωμένης σύνθεσης.

Άλλωστε το νέο θεσμικό πλαίσιο «Κλεισθένης» βάζει νέες και καθοριστικές παραμέτρους στην λειτουργία των οργάνων του Δήμου.

Η διαδικασία διαμόρφωσης και ψήφισης των αποφάσεων της Δημοτικής Αρχής, μπαίνει σε νέες βάσεις, οι οποίες απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και συνθέσεις, που θα πρέπει να υπερβαίνουν παραταξιακές και προσωπικές σκοπιμότητες και να καθοδηγούνται αποκλειστικά και μόνον από το κοινό συμφέρον.

Με βάση τα παραπάνω, οι επιλογές μας για την ανάθεση θέσεων ευθύνης, θα έχουν ως βασικό γνώμονα όχι την προέλευση αλλά την αξιοσύνη και την ικανότητα του υποψηφίου. Έχουμε τις απόψεις μας, τόσο για τα ζητήματα του Δήμου, όσο και για τα γενικά θέματα. Θα είμαστε όμως σε διαρκή επαφή με τους δημότες προκειμένου να αφουγκραζόμαστε και να λαμβάνουμε υπόψιν καθοριστικά και την δική τους γνώμη.

Θέλουμε και δεσμευόμαστε, να είμαστε μια Δημοτική Αρχή που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψιν της το κοινό αίσθημα των δημοτών της. Οι ιδεοληψίες και οι δογματισμοί κάθε αρχής δεν μπορούν να καπελώνουν και να πνίγουν σε καμιά περίπτωση την λαϊκή έκφραση. Στα ζητήματα Δημοκρατίας δεν χωρούν «εκπτώσεις».

Το πρόγραμμά μας, συντάσσεται και θα παρουσιαστεί σταδιακά στους επόμενους μήνες. Θα μπουν σε νέες βάσεις, οι υπηρεσίες προς τους δημότες, η Διοίκηση και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η κοινωνική πολιτική, οι υποδομές, ο πρωτογενής τομέας, η διαχείριση απορριμμάτων, η χωροταξία, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η παιδεία, η υγεία, καθώς και η ύδρευση και η τηλεθέρμανση.

Σήμερα όμως, θέλουμε να ανακοινώσουμε τους 4 τομείς που θα αποτελέσουν για μας τις απόλυτες προτεραιότητες της 4ετίας.

1η) Άμεση αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης στην περιοχή μας. Το νέο μοντέλο, θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από καινοτόμες δυναμικές και εξωστρεφείς ενέργειες καθώς η νέα διαδικτυακή επιχειρηματικότητα προσφέρεται και ταιριάζει απόλυτα στα δικά μας δεδομένα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μόνο τις επενδύσεις να έρθουν προς τα δω. Πρέπει εμείς να τις αναζητήσουμε και να δώσουμε στις αγορές αυτό που χρειάζονται. Οι επενδυτές δεν θα έρθουν από μόνοι τους. Πρέπει να τους δώσουμε κίνητρα. Οι εμπειρίες και οι υποδομές μας στον ενεργειακό τομέα μπορούν να μετατραπούν σε ελκυστικές επενδύσεις και ανταγωνιστικά προϊόντα. Η πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά, σε συνδυασμό με τα πνευματικά μας ιδρύματα και τις υποδομές μας στον τουρισμό, μπορούν να εξελιχθούν γρήγορα σε έναν νέο και δημιουργικό τομέα ανάπτυξης.

2η) Προτεραιότητα είναι η συγκράτηση της νέας γενιάς στον τόπο της, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια για την περιοχή μας. Αυτό θα επιτευχθεί κυρίως, με την συγκράτηση των θέσεων εργασίας σε μια δυνατή και ανταγωνιστική ΔΕΗ, αλλά και με την δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης σε μια παράλληλη επιχειρηματικότητα, αλλά και σε νέες ενεργειακές επενδύσεις (ανανεώσιμες).

Έχουμε επίγνωση των ανατροπών που συντελούνται στον εργασιακό χώρο, των αναγκών για διαρκή εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση σε τομείς και δραστηριότητες, που θα αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου.

Γνωρίζουμε επίσης, ότι το σταμάτημα της φυγής των νέων, είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα και δεν αρκούν από μόνες τους οι προσπάθειες μιας Δημοτικής Αρχής.

Εμείς θα εξαντλήσουμε τις δυνάμεις μας σ’ αυτόν τον στόχο που τον θεωρούμε ζωτικής σημασίας.

Χρειαζόμαστε όμως, και για αυτό θα καλέσουμε όλες τις συλλογικές εκφράσεις του τόπου, να συντονιστούν ή να συντονιστούμε μαζί τους σε αυτήν την προσπάθεια.

3η) Προτεραιότητα μας είναι η κοινωνική μέριμνα. Κανείς μας δεν μπορεί να αισθάνεται ευτυχής , όταν δίπλα μας υπάρχουν συμπολίτες που οι ατυχίες της ζωής αλλά και η πολύχρονη κρίση, έφεραν σε αδιέξοδο την επιβίωσή τους. Κανείς που ασκεί ένα επάγγελμα ή κατέχει μια θέση εργασίας σ’ αυτό το κοινωνικό σύνολο δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορος απέναντι σ’ αυτές τις καταστάσεις.

Δεν μπορεί να παίρνουμε μόνον, πρέπει και να δώσουμε όλοι μας και ιδιαίτερα οι έχοντες.

Άλλωστε, η κοινωνική ευαισθησία είναι και ο βασικός δείκτης πολιτισμού μιας κοινωνίας.

Βρίσκεται γι’ αυτό σε εξέλιξη, η σύνταξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αλληλεγγύης και κοινωνικής φροντίδας για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και των πληγών που άφησε η οικονομική κρίση.

4η) Προτεραιότητα για μας αποτελεί η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας που δυσκολεύει την ζωή μας, και αυτό είναι ένα ακόμη στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί οριστικά στην επόμενη τετραετία. Τα βασικότερα προβλήματα προέρχονται από την έλλειψη βασικών υποδομών.

Αδιάνοιχτοι δρόμοι, δυσκολίες πρόσβασης και επικοινωνίας, συγκοινωνία, μεταφορές, έλλειψη θέσεων στάθμευσης και κοινόχρηστων χωρών, εγκαταλειμμένα αδέσποτα, υποβαθμισμένο περιβάλλον καθιστούν τον αστικό χώρο εχθρικό και αφιλόξενο.

Όλα αυτά δυσκολεύουν καταναλωτές, επαγγελματίες και οδηγούς με αποτέλεσμα να έχουμε έναν διαρκή εκνευρισμό στους δρόμους του κέντρου.

Η ευταξία, το καθαρό και πολιτισμένο περιβάλλον, απαραίτητα στοιχεία μιας σύγχρονης και ποιοτικής διαβίωσης ,τόσο στον αστικό χώρο, όσο και στα Δημοτικά Διαμερίσματα, είναι δυστυχώς ακόμη ζητούμενα.

Το Σήμερα και οι ανάγκες του, δεν μπορούν να περιμένουν. Θα αντιμετωπιστούν άμεσα με φαντασία και με ενεργοποίηση όλων των μέσων που διαθέτουμε.

Δυστυχώς η σημερινή Δημοτική Αρχή στην τετραετία που πέρασε πρόταξε ακριβώς το αντίθετο.

Υπηρέτησε το μακροπρόθεσμο και ιδεατό και παραμέλησε το σήμερα και τα προβλήματά του.

Στο όνομα ενός μελλοντικού μοντέλου πόλης ανέστειλε και απέκλεισε κάθε έργο που θα μπορούσε να κάνει λειτουργικότερη την ζωή στον αστικό χώρο και στους οικισμούς.

Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε αυτό το σκηνικό. Θέλουμε να κάνουμε ένα Δήμο που θα αγαπούν οι κάτοικοί του και θα τον σέβονται οι επισκέπτες του.

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε στο Δήμο Κοζάνης την εικόνα που του αξίζει, την εικόνα και τη λειτουργία του Μητροπολιτικού Δήμου της Περιφέρειάς μας.

Για όλα τα παραπάνω ως βάση,. αλλά και πολλά περισσότερα που εξειδικεύονται στο πρόγραμμά μας αποφασίσαμε να ζητήσουμε την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος στις επόμενες εκλογές.

Η επιλογή του ονόματος του συνδυασμού μας «Ενεργοί Δημότες- Κοζάνη 2019» εκφράζει πλήρως τους στόχους μας που είναι η ενεργοποίηση και η στράτευση όλων των δυνάμεων του Δήμου μας.

Το επιβάλλουν οι συνθήκες, το απαιτεί η ιστορία μας και οι αγώνες των ανθρώπων που προηγήθηκαν.

Το δικαιούνται οι σημερινοί δημότες και το επιβάλει η μεγάλη ευθύνη όλων μας για αυτό που θα παραδώσουμε στους επερχόμενους.

Ερχόμαστε όχι με αυτοσκοπό την επικράτηση μας στις εκλογές.

Ερχόμαστε για μια γόνιμη και ουσιαστική τετραετία.

Ερχόμαστε όχι για να ακυρώσουμε εγωιστικά, όσες προσπάθειες έγιναν προς την σωστή κατεύθυνση. Αυτές θα τις βελτιώσουμε και θα τις ολοκληρώσουμε.

Ερχόμαστε γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να διορθώσουμε πολλά και να αξιοποιήσουμε καλύτερα της ευκαιρίες που έρχονται.

Ερχόμαστε, γιατί πρέπει και μπορούμε, να κοντύνουμε την απόσταση και να αποκαταστήσουμε την επαφή και τον διάλογο με τους δημότες. Γιατί εμείς μπορούμε χωρίς δογματισμούς και αγκυλώσεις και ιδεολογικές εμμονές να διαισθανθούμε και να υπηρετήσουμε καλύτερα τα «θέλω» και τις ανάγκες των συμπολιτών μας.

Ερχόμαστε τέλος, γιατί θα πρέπει να αντικατασταθεί μια Δημοτική Αρχή που δεν κατάφερε να αλλάξει την εικόνα του Δήμου μας.

Για να υλοποιηθούν όμως όλα αυτά χρειάζεται πρωτίστως η έγκριση της πλειοψηφίας των δημοτών.

Και επειδή, η πλειοψηφία δημιουργείται με συγκέντρωση δυνάμεων, κρίνεται απαραίτητο, εκείνοι που έχουν ομοειδή αντίληψη για το τι πρέπει να γίνει στην επόμενη τετραετία, να παραμερίσουν κάθε προσωπική διάσταση και να συναντηθούν στην προσπάθεια δημιουργίας μιας ενιαίας, δυναμικής και αξιόπιστης πρότασης προς το εκλογικό σώμα.

Για μας, η δημιουργία μιας τέτοιας πρότασης, προηγείται κάθε άλλης προσωπικής ή παραταξιακής επιδίωξης.

Είναι βέβαιο ότι η αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές, δυο ξεχωριστών παρατάξεων, θα προκαλέσει διασπορά, σύγχυση και αντιπαλότητες, οι οποίες με την σειρά τους θα οδηγήσουν σε εκλογική αποτυχία.

Επειδή λοιπόν το μέγιστο ζητούμενο είναι να αλλάξει επειγόντως η παρούσα Δημοτική Αρχή που έδωσε ότι είχε να δώσει.

Επειδή τέλος, βρίσκεται σε εξέλιξη, η εκδήλωση στήριξης από τον χώρο της Ν.Δ. σε ένα από τους δύο συνδυασμούς «Ενεργοί Δημότες» και « Μετάβαση για τον Δήμο Κοζάνης», στήριξη που θα είναι πολύ σημαντική για τον Δήμο μας στην τετραετία που έρχεται, δηλώνουμε, όπως έχουμε ήδη δεσμευθεί, ότι θα σεβαστούμε και θα συνταχθούμε με την οποία απόφαση παρθεί, προκειμένου έτσι να διασφαλισθεί η εκλογική νίκη.

 

Κοζάνη, Ιανουάριος 2019

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΓΟΝΙΜΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

για τους «Ενεργούς Δημότες»

Ν. Τσιαρτσιώνης

[email protected]

 

Μοιραστείτε την είδηση