energypress: Δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση για το αντι…ΑΠΕ «κίνημα» των Περιφερειαρχών – Διαμαρτυρίες από ξένους και εγχώριους επενδυτές για τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις

3 Min Read

Τηλεδιάσκεψη εργασίας είχε την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, με τους συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, με βασικό προς συζήτηση θέμα την άρση των προσκομμάτων και την επιτάχυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των ΑΠΕ.

Πηγή του προβλήματος είναι οι σοβαρές δυσκολίες για επενδύσεις ΑΠΕ, κυρίως για φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, σε πολλές περιοχές της χώρας, που δημιουργούν ήδη οι πολλαπλές αρνητικές γνωμοδοτήσεις Δήμων και Περιφερειών, σε σχέση με τις Περιβαλλοντικές μελέτες που υποβάλλουν οι επενδυτές.

- Advertisement -

Ειδικά σε κάποιες Περιφέρειες το αντι…ΑΠΕ κίνημα έχει πάρει τη μορφή μαζικής άρνησης όλων των επενδυτικών προτάσεων, σε αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική που ευνοεί την ανάπτυξη τέτοιων επενδύσεων στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και «βλέπει» στις Ανανεώσιμες Πηγές πεδίο ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας.

Στην συστηματική όρθωση εμποδίων εκ μέρους της Αυτοδιοίκησης, παρότι το φαινόμενο συναντάται σε ευρεία κλίμακα, υπάρχουν Περιφέρειες που πρωταγωνιστούν. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μάλιστα, δεν αρκείται στο να γνωμοδοτεί αρνητικά σε όλες σχεδόν τις επενδύσεις, έχει ζητήσει και επίσημα την αναστολή όλων των διαδικασιών αδειοδότησης και υλοποίησης υποδομών ΑΠΕ μέχρι την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού (δηλαδή για δύο τουλάχιστον χρόνια), αλλά και τη θεσμοθέτηση αποφασιστικού ρόλου του Περιφερειακού και Δημοτικών Συμβουλίων σχετικά με τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ, έτσι ώστε να μπορούν να σταματούν κατά βούληση τις επενδύσεις στην Περιφέρειά τους.

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν γίνει αποδέκτες διαμαρτυριών και αγανάκτησης επενδυτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ. Οι διαμαρτυρίες αυτές έρχονται μετά το κύμα δυσαρέσκειας που είχε δημιουργηθεί με τις παρεμβάσεις του κ. Χατζηδάκη όσον αφορά την έκτακτη εισφορά στις λειτουργούσες μονάδες, στο οποίο είχαν πρωτεύοντα ρόλο μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις του κλάδου.

Η ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν θέλει σε καμμία περίπτωση να δημιουργηθεί εκ νέου μια καινούργια πηγή υπονόμευσης του επενδυτικού κλίματος της χώρας, καθώς προσβλέπει στην είσοδο κεφαλαίων, τα οποία, όπως δείχνουν οι μαζικές αιτήσεις αδειοδότησης, είναι πράγματι πρόθυμα να προσέλθουν, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι δεν θα εμπλακούν σε περιπέτειες και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Αυτός είναι ο λόγος που στη σύσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας ο κ. Αμυράς φέρεται να ξεκαθάρισε προς τους θορυβημένους Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ότι η κυβερνητική πολιτική (την οποία καλούνται να εφαρμόσουν) είναι η διευκόλυνση και ανάπτυξη των ΑΠΕ. Συνεπώς, εάν μια επένδυση ΑΠΕ τηρεί τα νόμιμα, θα πρέπει να εγκρίνεται από τα όργανα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που είναι τα μόνα αρμόδια για την τελική απόφαση, παρά τις πιθανές αρνητικές γνωμοδοτήσεις Δήμων και Περιφερειών.

Θοδωρής Παναγούλης– energypress

Μοιραστείτε την είδηση