Ενημέρωση για τη χορήγηση “Panic Button” σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας

3 Min Read

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2922/Β/23-5-2024) χορηγείται πλέον το «Κομβίον Πανικού» (Panic Button) σε κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας, ανεξαρτήτως φύλου, σε ολόκληρη τη χώρα, μετά την αρχική πιλοτική εφαρμογή του σε συγκεκριμένα γεωγραφικά τμήματα της  (Αθήνα – Θεσσαλονίκη).

 To Panic Button είναι μια ψηφιακή εφαρμογή μέσω της οποίας οι γυναίκες μπορούν να ειδοποιήσουν αθόρυβα την Ελληνική Αστυνομία σε περίπτωση που διατρέξουν οποιαδήποτε απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής τους ακεραιότητας. Η εφαρμογή λειτουργεί ως σιωπηλός συναγερμός, καθώς ο θύτης δεν αντιλαμβάνεται την ειδοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας από το θύμα. Εργαλεία, όπως η εν λόγω εφαρμογή, συμβάλουν στην άμεση προστασία της γυναίκας θύμα ενδοοικογενειακής βίας, έτσι ώστε η ανοχή στη βία να είναι μηδενική και κάθε επιζήσασα να ενδυναμωθεί και να εμπιστευτεί τις υπηρεσίες της πολιτείας, για να απεγκλωβιστεί από τον κύκλο της βίας.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Η εφαρμογή Panic Button χορηγείται δωρεάν από:

α. Τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας των Υποδιευθύνσεων Αστυνομίας και των Αστυνομικών Τμημάτων όπου αυτά λειτουργούν και, όπου αυτά δε λειτουργούν, από το σύνολο των Αστυνομικών Τμημάτων ανά την ελληνική επικράτεια.

β. Τις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας και τα Τμήματα Ασφαλείας ανά την ελληνική επικράτεια.

γ. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΓΓΙΑΔ) του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με θέματα έμφυλης βίας μπορείτε να απευθυνθείτε στο Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης, του Κέντρου Ερευνών για θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), που εντάσσεται στο δίκτυο υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΓΓΙΑΔ). Το Έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία 2021-2027».

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης δέχεται τηλεφωνικά ή δια ζώσης ενήλικες γυναίκεςπου: α) αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. Άνεργες, μονογονείς, μετανάστριες, πρόσφυγες, ΑμεΑ κ.λ.π.), β) έχουν υποστεί σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηματική ή/και λεκτική βία, και συγκεκριμένα:

  • ενδο-οικογενειακή/συντροφική βία
  • βιασμό ή απόπειρα βιασμού
  • σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο κ.λπ.

Επίσης, δέχεται γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή παράνομης διακίνησης και εμπορίας γυναικών, με σκοπό την οικονομική / σεξουαλική εκμετάλλευση (trafficking).                                                                                            

Το Συμβουλευτικό Κέντρο λειτουργεί σε συνδυασμό με:

  • Την πανελλαδικής εμβέλειας Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της ΓΓΙΑΔ, που προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα βίας (σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον χρόνο).
  • Τα σαράντα τέσσερα (44) Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου δομών της ΓΓΙΑΔ.
  • Τους είκοσι (20) ξενώνες φιλοξενίας γυναικών.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες: www.womensos.gr  www.kethi.gr

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στη διεύθυνση του Συμβουλευτικού Κέντρου:

Ροδόπης 5 και Πανόρμου, 1ος όροφος

(Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8πμ-4μμ)

Τηλ.: 24610 49672, 24610 27067/ E-mail: kozani@isotita.gr

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση