Ενημέρωση και δημοκρατία

2 Min Read

Έπειτα από τρία χρόνια μείωσης, τα βίαια επεισόδια με θύματα δημοσιογράφους πήραν ξανά ανοδική τροχιά το 2018, με 80 εργαζόμενους σε μέσα ενημέρωσης να σκοτώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Reporters sans frontières.
Από τις πλέον χαρακτηριστικές η δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
Στα δικά μας, προχθές μόλις είχαμε την έκρηξη στα γραφεία ΣΚΑΪ και Καθημερινής.
Πολλοί από τους δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν «στοχοθετήθηκαν από πρόθεση» λένε τα μέλη της οργάνωσης «Ρεπόρτερς χωρίς Σύνορα» και αναδεικνύουν ως κεντρικό πρόβλημα το «μίσος εναντίον των δημοσιογράφων, το οποίο εκφράζεται (…) από πολιτικούς ηγέτες, θρησκευτικούς ηγέτες, ή ακόμη «businessmen» χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό, έχει δραματικές συνέπειες επί του πεδίου κι οδηγεί σε ανησυχητική αύξηση των βιαιοπραγιών σε βάρος των δημοσιογράφων», όπως καταγγέλλει ο Κριστόφ Ντελουάρ.
Ενημέρωση και δημοκρατία προχωρούν χέρι και χέρι κι αν συνεχίσει να αποδυναμώνεται η ενημέρωση και να εκφοβίζονται με τέτοιο τρόπο οι λειτουργοί της, το σίγουρο είναι ότι η πρώτη που θα πληγεί θα είναι η δημοκρατία.
Οι δολοφονίες, οι απειλές και οι φυλακίσεις που αποτελούν το στάνταρ μενού σε χώρες, όπως η Τουρκία, το Αφγανιστάν ή η Σαουδική Αραβία, δεν περιορίζονται μόνο εκεί και απειλούν να γίνουν εξαγώγιμες και σε χώρες που μέχρι τώρα δεν είχαν τέτοια προβλήματα.

Ιωάννα

Μοιραστείτε την είδηση