Ένοχος χωρίς ελαφρυντικά κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο ο σύζυγος της Χρυσούλας Βλάχου

3 Min Read

Ένοχος χωρίς ελαφρυντικά κρίθηκε οριστικά από τον Άρειο Πάγο ο  σύζυγος της Χρυσούλας Βλάχου για τη δολοφονία της τον Αύγουστο του 2010 στην Κοζάνη.

Δώδεκα χρόνια μετά το τραγικό συμβάν κι έπειτα από μια μακρόχρονη δικαστική διαδρομή, ο δράστης κρίθηκε για άλλη μια φορά ένοχος για τη δολοφονία της συζύγου του σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Είχε προηγηθεί η καταδίκη του σε δεύτερο βαθμό, σε ισόβια ποινή φυλάκισης χωρίς ελαφρυντικά, τον Ιούλιο του 2019.

Ο ίδιος είχε ασκήσει έφεση τον Μάϊο του 2021, ενώ ο Εισαγγελέας είχε προτείνει να αναγνωριστεί στο δράστη το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Το χρονικό της υπόθεσης

Στις 23 Αυγούστου 2010, η 31χρονη γυναίκα βρίσκεται νεκρή μέσα στο σπίτι της, μέσα σε μια λίμνη αίματος. Το γεγονός θεωρείται και καταγράφεται ως ατύχημα, αφού ο σύζυγός της το παρουσίασε ως πτώση από την εσωτερική σκάλα του σπιτιού τους. Στο πιστοποιητικό θανάτου ως αιτία θανάτου γράφτηκε “πτώση εξ ύψους”, ενώ στον χώρο του σπιτιού, όπως αναφέρουν οι οικείοι της δεν έγινε αυτοψία την ημέρα του συμβάντος.

Σε δεύτερο χρόνο και έπειτα από τρεις μέρες, οι οικείοι της άτυχης γυναίκας ενημερώνονται από την Αστυνομία ότι θα πρέπει να γίνει αυτοψία στον χώρο, αφού ο ιατροδικαστής, μέσω των φωτογραφιών που είχε στην κατοχή της η Αστυνομία, υποδεικνύει ότι πρόκειται για χώρο εγκλήματος και όχι για τόπο ατυχήματος. Η ιατροδικαστική έκθεση ανέφερε αναλυτικά πως το θύμα δέχτηκε “πλήξεις από αμβλύ όργανο”.

Η Αστυνομία ξεκινάει μια διαδρομή για την εξιχνίαση της υπόθεσης, ενώ το 2013 ο Ανακριτής ανοίγει την υπόθεση και καλεί τους συγγενείς του θύματος για καταθέσεις. Το 2014 ο σύζυγός βρίσκεται ενώπιον του Ανακριτή και Εισαγγελέα, όπου απολογείται και του ασκείται ποινική δίωξη για δολοφονία της συζύγου του, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ορίζεται δικάσιμος.

Έπειτα από τέσσερα χρόνια από την δολοφονία της 31χρονης γυναίκας, ξεκινάει η δικαστική διαδρομή. Πρωτόδικα, τον Ιανουάριο του 2017 στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Φλώρινας, ο σύζυγός της Χρυσούλας Βλάχου, κρίθηκε ομόφωνα ένοχος και καταδικάστηκε σε 20ετη ποινή φυλάκισης, ενώ του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή με περιοριστικούς όρους, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που άσκησε ο ίδιος. Σε δεύτερο βαθμό, στην εκδίκαση της Έφεσης, τον Ιούλιο του 2019 κρίθηκε ομόφωνα ένοχος και καταδικάστηκε για τη δολοφονία της συζύγου του, χωρίς κανένα ελαφρυντικό με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ενώ η απόφαση έβαλε τέλος στο δράμα της οικογένειας της γυναίκας.

Μοιραστείτε την είδηση