Ενωμένοι μπορούμε να ανατρέψουμε τα αποτελέσματα! Του Μάκη Ιωσηφίδη

7 Min Read

Η απογοήτευση και η οργή πολλών επαγγελματιών για τα αποτελέσματα της δράσης «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Δυτική Μακεδονία» αποτελεί κεντρικό στοιχείο του πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου τις τελευταίες ημέρες.

Θέλω να τονίσω εξ αρχής ότι συμφωνώ πως πρέπει να υπάρχει οργή για τα αποτελέσματα, αλλά διαφωνώ με την διαδικασία επίρριψης ευθυνών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Κασαπίδη. Επειδή δεν έχω στόχο να στηρίξω κανέναν και δεν έχω συνηθίσει να λειαίνω τις γωνίες των απόψεών μου εξηγούμαι:

- Advertisement -

Γιατί έχουν δίκιο οι επαγγελματίες να οργίζονται για τα αποτελέσματα του προγράμματος;

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων έμειναν «εκτός νυμφώνος» με βάση αντικειμενικά κριτήρια που ισχύουν για όλη την Ελλάδα! Πρέπει όμως να αναρωτηθούμε «ποιοι είναι αυτοί οι επαγγελματίες;»! Αν κάνουμε έστω και μία επιδερμική ανάλυση της κατάστασης θα τρομάξουμε με το θάρρος των ανθρώπων που διατηρούν επιχειρήσεις στον τόπο μας, διότι το επιχειρείν στην Δυτική Μακεδονία αποτελεί πράξη γενναιότητας!

Είναι οι άνθρωποι που κρατούν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές «με νύχια και με δόντια» σε έναν τόπο, που με ευθύνη της Πολιτείας και ανοχή διαχρονικά από την συντριπτική πλειοψηφία των διοικήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Μονόπλευρη ανάπτυξη, με την ενέργεια να αποτελεί «μονοκαλλιέργεια» στην τοπική οικονομία.
  • Χιλιάδες στρέμματα ανοιχτών ορυχείων που δεν έχουν αποκατασταθεί, αποστερώντας εκτάσεις από τον πρωτογενή τομέα και δυσχεραίνοντας την τουριστική ανάπτυξη.
  • Οικισμούς που δεν είναι βιώσιμοι και περιμένουν δεκαετίες την μετεγκατάσταση, με τους κατοίκους τους να βρίσκονται σε απόγνωση.
  • Τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα, που εστιάζονται κυρίως στην ατμοσφαιρική ρύπανση και την μόλυνση στα υπόγεια νερά, τις λίμνες και τα ποτάμια μας.
  • Η Δυτική Μακεδονία είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία, αν και φιλοξενεί τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας της χώρας και διαθέτει τεράστια λιγνιτορυχεία, όπου εργάζονται χιλιάδες συμπολίτες μας. Η κατάργηση της λιγνιτοπαραγωγής αναμένεται να επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση.

Σε αυτό το ζοφερό οικονομικό τοπίο οι επαγγελματίες της Δυτικής Μακεδονίας καλούνται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, να διατηρήσουν το προσωπικό τους και να αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους, όπως όλες οι άλλες επιχειρήσεις της χώρας. Εξαιρετικά δύσκολο! Έχω εκφράσει κι άλλες φορές την άποψη ότι η Πολιτεία δεν δικαιούται να αντιμετωπίζει τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας όπως τις άλλες επιχειρήσεις της υπόλοιπης χώρας! Οφείλει να στηρίξει με τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό ΟΛΕΣ τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας. Το επιχείρημα είναι απλό και εντελώς αφοπλιστικό: η Δυτική Μακεδονία ζει μόνιμα σε κρίση τις τελευταίες δεκαετίες εξαιτίας της «μονοκαλλιέργειας» του λιγνίτη!

Γιατί δεν πρέπει να επιρρίπτουμε ευθύνες στην Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη;

Στο σημείο αυτό αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε για ποιόν λόγο ΔΕΝ πρέπει να στοχεύουμε την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εφάρμοσε ένα πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων, όπως όλες οι Περιφέρειες της χώρας, με τα ίδια κριτήρια βαθμολογίας και τους ίδιους πόρους αναλογικά με τον αριθμό των επιχειρήσεων. Μάλιστα με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη ο αρχικός προϋπολογισμός των 10.000.000€ έγινε 40.000.000€.

Ακούστηκε η κριτική ότι το όριο της μέγιστης επιδότησης των 40.000€ ανά επιχείρηση είναι υψηλό. Ναι, αλλά αποτελεί ουσιαστική στήριξη! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην διπλανή Κεντρική Μακεδονία το όριο ήταν 50.000€ και δεν ακούστηκαν αντίθετες φωνές με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων… Ο λόγος είναι η δυναμική της οικονομίας, διότι στη Δυτική Μακεδονία χρειάζονται στήριξη ΟΛΕΣ οι επιχειρήσεις για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω!

Έτσι από τη μία πλευρά έχουμε τις υποχρεώσεις της Περιφέρειας για τήρηση των ίδιων κανόνων με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας και από την άλλη τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες τις τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, που είναι αντικειμενικές και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν!

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Καταρχάς ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του!

Δεν μπορεί οι επαγγελματίες να «είναι στα κάγκελα» και η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση να σιωπά, περιμένοντας να «περάσει η μπόρα» της οργής τους που χτυπά ανελέητα την Περιφέρεια… Οι Δήμαρχοι πρέπει να καταλάβουν ότι η μπόρα χτυπά την τοπική οικονομία και γι’ αυτό πρέπει να λύσουν τη σιωπή τους και να αναλάβουν δράση. Όχι για να στηρίξουν την Περιφέρεια, αλλά για να στηρίξουν την οικονομία του τόπου μας.

Οι Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που έχουν αναλάβει κάποιες δράσεις υποστήριξης με παρεμβάσεις τους στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, όμως μπορούν να εντείνουν τις προσπάθειες, οι οποίες καλό είναι να στηριχθούν από τους Βουλευτές όλων των κομμάτων. Στο θέμα της στήριξης των επιχειρήσεων και της τοπικής οικονομίας δεν υπάρχει θέση για στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι, που θέλουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, ανήκουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους, όπως αρμόζει σε μία δημοκρατική κοινωνία. Δεν είναι ούτε δεξιοί, ούτε κεντρώοι, ούτε αριστεροί! Είναι η ραχοκοκαλιά της εύθραυστης οικονομίας του τόπου μας!

Έτσι λοιπόν προτείνω να ενώσουν τις δυνάμεις τους όλοι οι θεσμικοί φορείς της Δυτικής Μακεδονίας: Βουλευτές, Δήμαρχοι, Πρόεδροι Επιμελητηρίων και Εμπορικών Συλλόγων με μπροστάρη τον Περιφερειάρχη να διεκδικήσουν από τα Υπουργεία Οικονομιών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων το ποσό των 50.000.000€ επιπλέον για να πάρουν όλες οι επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας την επιδότηση! Η Πολιτεία χρωστάει στην Δυτική Μακεδονία και πρέπει να το υπενθυμίζουμε με κάθε ευκαιρία, έτσι ώστε να τυγχάνουμε κάθε φορά ευνοϊκότερης αντιμετώπισης λόγω της προσφοράς του τόπου μας στην ενεργειακή αυτονομία και την ανάπτυξη της χώρας.

Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για ένα καλό αποτέλεσμα! Όλοι μαζί μπορούμε να το καταφέρουμε! Από την πλευρά μου, αν και αυτή την στιγμή δεν κατέχω κάποια θεσμική θέση, θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση των θεσμικών φορέων με περίσσια αγάπη για τον τόπο και συναίσθηση της αναγκαιότητας στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχει χρόνος! Η Δυτική Μακεδονία δεν αντέχει άλλα λουκέτα και απώλεια θέσεων εργασίας!

Μάκης Ιωσηφίδης

Πρώην Δήμαρχος Αμυνταίου

Πρώην Πρόεδρος Δικτύου Ενεργειακών Δήμων

 

Μοιραστείτε την είδηση