Ένωσαν τις δυνάμεις τους και πέρασαν σπουδαία μηνύματα

6 Min Read

O Δήμος Κοζάνης – Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, και η Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης – Ε.Ψ.Υ.Κ.Α διοργάνωσαν το 1ο  Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας Κοζάνης με τίτλο “Let’s Get Together”, το Σάββατο, στο Δημοτικό Κήπο Κοζάνης.

Στόχος του φεστιβάλ ήταν να φέρει σε επαφή τον κόσμο του Δήμου Κοζάνης, και ειδικά τη νεολαία, με τις υπηρεσίες και τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ψυχικής υγείας και της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης. 

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image
Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας

Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας ανέφερε πως είδε ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον μήνυμα μετά την περιήγηση του στα περίπτερα, πως «αν αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα, τα πράγματα αλλάζουν», λέγοντας πως αυτός είναι και ο ουσιαστικός στόχος του συγκεκριμένου φεστιβάλ, ενός φεστιβάλ στο οποίο συγκεντρώνονται αυτοί που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι στιγματισμένοι, ψυχικά ασθενείς, άτομα με αναπηρίες, εξαρτήσεις κ.ο.κ. 

«Η ουσία αυτού του φεστιβάλ είναι να μας φέρει σε επαφή με αυτές τις ομάδες των συμπολιτών μας, που έχουν τη στήριξη μας και χρειάζονται τη συμπαράσταση μας» τόνισε ο κ. Μαλούτας.

Οι δράσεις του φεστιβάλ περιλάμβαναν ενημερωτικά περίπτερα με υλικό των φορέων, ομιλίες, ψυχοεκπαιδευτικά workshops, βιωματικά εργαστήρια και καλλιτεχνικές δράσεις, με τη συμμετοχή του κοινού.

Φωτεινή Μιδούχα, ψυχολόγος και υπεύθυνη επόπτης στις δομές του συλλόγου γονέων, κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αυτισμό του νομού Κοζάνης

Η Φωτεινή Μιδούχα, ψυχολόγος και υπεύθυνη επόπτης στις δομές του συλλόγου γονέων, κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αυτισμό του νομού Κοζάνης, ανέφερε πως έχουν ήδη μια δομή στον Άργιλο όπου εξυπηρετούνται τουλάχιστον 35 οικογένειες και άτομα με αυτισμό. «Ενωθήκαμε όλοι οι φορείς και συμμετείχαμε σε αυτό το φεστιβάλ με κάποιες βιωματικές δράσεις, ούτως ώστε ο κόσμος να γνωρίσει τον αυτισμό, να του δώσουμε την ευκαιρία να νιώσει πως είναι ένας άλλος άνθρωπος με κάποιον άλλον εγκέφαλο να λειτουργεί διαφορετικά και κάποιες χρήσιμες συμβουλές ώστε όταν ο κόσμος διασταυρώνεται με άτομα με αυτισμό να μπορεί να βοηθάει και να αντιμετωπίζει όσο καλύτερα γίνεται τους ανθρώπους αυτούς». Στη συνέχεια σημείωσε πως ο αυτισμός είναι ένα θέμα που «καίει» καθώς στην Αμερική 1/36 παιδιά διαγιγνώσκεται με αυτισμό και πως στην Ελλάδα σε ότι αφορά τις δομές είμαστε σε καλύτερο σημείο ως χώρα, αλλά είναι τέτοια η αύξηση των αναπτυξιακών διαταραχών που αγωνίζονται όλοι για να προσπαθήσουν να αυξήσουν την ποιότητα ζωής των παιδιών αλλά και των ενηλίκων με αυτισμό.

Επίσης συμμετείχαν το  Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής με την Ομάδα Παιδικής προστασίας, πλαισιωμένο από την Ελληνική Αστυνομία και την Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Π.Ε. Κοζάνης, όπου παρουσίασαν το δέντρο των συναισθημάτων, στο οποίο συμμετείχαν παιδιά τα οποία εξέφρασαν τα συναισθήματα τους με ζωγραφιές. 

Αλέξιος Καβαδάτος, ψυχολόγος  και επιστημονικά υπεύθυνος στην κινητή μονάδα ψυχικής υγείας της ΕΨΥΚΑ

Ο Αλέξιος Καβαδάτος, ψυχολόγος  και επιστημονικά υπεύθυνος στην κινητή μονάδα ψυχικής υγείας της ΕΨΥΚΑ τόνισε πως «βοηθώντας ο ένας τον άλλον και υπάρχοντας όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα και να κάνουμε τις ζωές όλων καλύτερες».

Στόχος των φορέων είναι η εκδήλωση να καταστεί θεσμός και να αποτελεί σημείο συνάντησης των πολιτών με τους φορείς ψυχικής υγείας, τους κοινωνικούς φορείς και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, φέρνοντας στο προσκήνιο ζητήματα ψυχικής υγείας, αλληλεγγύης, συνεργασίας και υποστήριξης μέσα από την τέχνη, τον αθλητισμό, τον εθελοντισμό και την ενεργό συμμετοχή.

Ιωάννα Σαλτσίδου, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια στο κέντρο ημέρας στήριξης εργαζομένων του «Ίασις»

Η Ιωάννα Σαλτσίδου, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια στο κέντρο ημέρας στήριξης εργαζομένων του «Ίασις», σημείωσε πως στόχος του φεστιβάλ είναι να τους γνωρίσει ο κόσμος και να υπάρξει μια ευαισθητοποίηση όσον αφορά την ψυχική υγεία. Μιλώντας για το κέντρο στήριξης εργαζομένων το χαρακτήρισε ως μια «πρωτοπόρο» δομή καθώς είναι πρώτη πανευρωπαϊκά στην οποία ασχολούνται και επικεντρώνονται στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη εργαζομένων σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο με διάφορες ψυχοεκπαιδεύσεις.

Ψυχολόγοι από τη δομή ψυχολογικής υποστήριξης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Οι δύο ψυχολόγοι από τη δομή ψυχολογικής υποστήριξης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας οι οποίες παρέχουν δωρεάν υποστήριξη σε φοιτητές και προσωπικό του Πανεπιστημίου ανέφεραν πως υπάρχει μια ψυχολόγος σε τμήματα του Πανεπιστημίου σε κάθε πόλη της Δυτικής Μακεδονίας.

Ηλέκτρα, θεραπευτικό προσωπικό στο πολυδύναμο κέντρο και την κινητή μονάδα του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος στη Δυτική Μακεδονία

Η Ηλέκτρα, θεραπευτικό προσωπικό στο πολυδύναμο κέντρο και την κινητή μονάδα του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος στη Δυτική Μακεδονία, σημείωσε πως βοηθούν άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα νόμιμων και παράνομων εξαρτήσεων, όπως είναι τα ναρκωτικά, ο τζόγος, το αλκοόλ και το διαδίκτυο και παρέχουν πρόγραμμα υποστήριξης και για τις οικογένειες και το συγγενικό περιβάλλον τους, με σκοπό να ενισχυθεί ο αγώνας της απεξάρτησης.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση