Eνότητα για το Δήμο Κοζάνης: Τα ευχολόγια και η πραγματικότητα η …κινητικότητα στα οικονομικά του δήμου Κοζάνης ( 2,5 χρόνια διοίκησης του Τόπος να Ζεις )

7 Min Read

Ο Δεκέμβρης του 2016 έκλεισε με  τρεις σημαντικές για το περιεχόμενο αλλά απόλυτα υποβαθμισμένες και απαξιωμένες από τους πολίτες, όπως συμβαίνει 2,5 χρόνια τώρα, συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου που αφορούσαν :

 • Την έγκριση του ισολογισμού του 2015
 • Το τεχνικό πρόγραμμα του 2017
 • Τον προϋπολογισμό του 2017

Οι αποφάσεις που εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία, σηματοδοτούν το πρώτο μισό της θητείας της Δημοτικής Αρχής.

- Advertisement -

Γιατί κανείς δεν δικαιούται να ισχυριστεί , μετά από 28 μήνες θητεία, στο τρίτο έτος της δημοτικής περιόδου, ότι δεν είχε τον χρόνο να δώσει δείγματα γραφής.

Μπορούμε λοιπόν να επισημάνουμε ορισμένα στοιχεία, από αυτά ιδίως που αναδείχτηκαν κατά τις προαναφερόμενες  συζητήσεις στα Δημοτικά Συμβούλια :

 • Κατ΄ αρχήν τη διγλωσσία της Δημοτικής Αρχής: Το πλεόνασμα 2,5 εκ. ευρώ του 2013 το χαρακτήρισε απαξιωτικά λογιστικό, ενώ το αντίστοιχο του 2015 , ύψους 1,3 εκ. ευρώ το θεωρεί “βελτίωση της οικονομικής θέσης του Δήμου“.
 • Στη συνέχεια  τη συνεχώς προβαλλόμενη από τη Δημοτική Αρχή “διαφάνεια,  αξιοπιστία και αναβάθμιση“ στη λειτουργία της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου. Σε ποια αναβάθμιση αναφέρονται όταν:

μέχρι την τελευταία στιγμή πριν την κατάθεση του ισολογισμού γινόταν αλλαγές στα οικονομικά  στοιχεία κλεισίματος του 2015,

έχουμε καθυστέρηση στην υποβολή για έγκριση του ισολογισμού πάνω από 6 μήνες και

για όλο το 2016 δεν καταρτίστηκε καμιά τριμηνιαία οικονομική κατάσταση ;

 • Την εκτίναξη σε ποσοστό 32%  των υποχρεώσεων του Δήμου  προς τους προμηθευτές, δηλαδή  1 εκ. ευρώ από το 2014 στο 2015, ως αποτέλεσμα της επιλογής της δημοτικής αρχής, που δημόσια παραδέχτηκε, να δημιουργεί αποθεματικά σε βάρος των υποχρεώσεων της έναντι των προμηθευτών.  Δηλαδή, προκειμένου να έχει θετικό πρόσημο ο ισολογισμός,  επιβαρύνεται η λειτουργία της αγοράς σε  αυτή τη δυσμενή οικονομική συγκυρία !!!
 • Την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες στον τομέα της καθαριότητας, στον περιορισμό των επιφανειών πρασίνου που συντηρούνται και στο θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων που βρίσκεται εκτός ελέγχου.
 • Την πλήρη εγκατάλειψη των γραφείων των τοπικών κοινοτήτων,  όπως  επανειλημμένα και οι ίδιοι οι πρόεδροι έχουν  καταγγείλει,   που τους υποχρεώνει ακόμη και να καθαρίζουν οι ίδιοι τα γραφεία – αλήθεια που είναι η ισόρροπη λειτουργία του Δήμου; –  και αναγκάζει τους αγροτικούς γιατρούς να εξετάζουν και να συνταγογραφούν σε σπίτια λόγω μη παροχής πετρελαίου από τον δήμο.
 • Τον ανειλικρινή, καθ΄ ομολογία της Δημοτικής Αρχής, προϋπολογισμό στον οποίο δεν ισοσκελίζονται τα ανταποδοτικά τέλη,  καθώς δεν περιλαμβάνει όλες τις εισφορές προς την ΔΙΑΔΥΜΑ. Το θέμα των αυξημένων εισφορών όμως, Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΙΑΔΥΜΑ, υπερψηφίζουν.
 • Και τέλος την χρηματοδότηση του συνόλου σχεδόν (άνω του 80%) του επενδυτικού προγράμματος του Δήμου από τον Τοπικό Πόρο. Για την διαχείριση του τοπικού πόρου αναδείξαμε πρόσφατα την πρακτική της δημοτικής αρχής, που πράττει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που επαγγελόταν: εντάσσει  έργα που στο σημαντικά μεγαλύτερο μέρος τους  καλύπτουν  συνήθεις και λειτουργικές ανάγκες, χωρίς να έχουν αναπτυξιακή διάσταση.  (http://enotitakozani.gr/diaxeirisi-top-por/).

Όμως η επιλογή της Δημοτικής Αρχής να περιλάβει στον προϋπολογισμό, δράσεις ύψους   24 εκ. ευρώ από τον Τοπικό Πόρο, με γνωστά τα προβλήματα ρευστότητας της ΔΕΗ, συνιστά κοροϊδία . Διότι ενώ αφενός της είναι απολύτως γνωστά τα προβλήματα ρευστότητας της ΔΕΗ, στηρίζει σε αυτά τις ελπίδες των πολιτών για βελτίωση των συνθηκών ζωής και των υποδομών στην πόλη και τα χωριά. Αφετέρου, τη μη υλοποίηση των έργων θα την χρεώσει αύριο στην ΔΕΗ !

 

Η συνοπτική παράθεση των παραπάνω δεδομένων επιβεβαιώνει πλήρως την κριτική που ασκήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι δηλαδή  :

 • Ο Δήμος “τρέχει“ με τον αυτόματο πιλότο.
 • Το επενδυτικό του πρόγραμμα αποτελείται από τα έργα του ΕΣΠΑ, που είχαν ενταχθεί την προηγούμενη δημοτική περίοδο, τα οποία, στον ισολογισμό του 2015 γιγάντωσαν το ενεργητικό του δήμου, δημιουργώντας τις βάσεις για το πλεόνασμα της χρήσης
 • Εγκαταλείπονται πρωτοβουλίες του παρελθόντος  που και ώριμες είναι και αναπτυξιακές, χωρίς στον αντίποδα να υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις της δημοτικής αρχής
 • Η Δημοτική Αρχή σε πολλές περιπτώσεις και χωρίς ενδοιασμούς, ξεχνά ή ανατρέπει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και πράττει τα ακριβώς αντίθετα.
 • Με την παραμικρή δυσκολία και εξαιτίας της αδυναμίας της να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, δεν διστάζει να επιλέγει ως άλλοθι  να τα χρεώνει όλα στο παρελθόν, μηδενίζοντας το έργο που υλοποιήθηκε κάτω από δυσμενείς συνθήκες. “Ξεχνώντας“ ότι οι επιλογές του παρελθόντος αποτελούσαν αποφάσεις δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων, συγκροτημένων με γνωστούς πολιτικούς συσχετισμούς, που λήφθηκαν με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, και ότι  ο καθένας είχε την ευκαιρία να διατυπώσει τις απόψεις του.
 • Την πλήρη απουσία διεκδίκησης, που είναι το κύριο χαρακτηριστικό της Αυτοδιοίκησης.
 • Την παράλογη άρνηση και αγνόηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου, όπως είναι ο ενεργειακός χαρακτήρας της περιοχής.
 • Την συνειδητή παραπλάνηση των πολιτών, όπως στην περίπτωση του Σιδηροδρομικού Σταθμού όπου την αγορά έκτασης από την ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ ονομάζεται  …παραχώρηση.
 • Την ανυπαρξία αναπτυξιακού οράματος, μεσούσης της δημοτικής περιόδου, καθώς ούτε έχει διατυπωθεί, ούτε προβληθεί, ούτε υποστηρίζεται.

 

Καθώς δεν έχουμε περιθώριο να εγκλωβιζόμαστε σε αδιέξοδες και αντιπαραγωγικές λύσεις, ούτε να συρόμαστε πίσω από κυβερνητικές, εταιρικές και προσωπικές επιλογές, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις έστω και λίγες επενδυτικές ευκαιρίες, γιατί μόνον έτσι θα δρομολογήσουμε την ανάπτυξη στον τόπο μας, που είναι το μεγάλο ζητούμενο σήμερα.

Αυτό λοιπόν που επιβάλλεται να πράξουμε, είναι να προχωρήσουμε στηριζόμενοι στο έργο των προηγούμενων, αξιοποιώντας τα συμπεράσματα σοβαρών προσπαθειών, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα αγαθά του τόπου μας.

Χωρίς αποκλεισμούς,  διακρίσεις και προκαταλήψεις να αφήσουμε πίσω τις αδιέξοδες και φοβικές πολιτικές και την αδράνεια που οδηγούν τον τόπο σε μαρασμό και ύφεση βαθύτερη και από αυτήν της χώρας.

Να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, γιατί το έχουμε όλοι μας ανεξαιρέτως ανάγκη.

 

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση