«Ενότητα»: «Η αδιαφορία για το μέλλον τηλεθέρμανσης έχει όνομα και λέγεται δημοτική κίνηση ¨Κοζάνη Τόπος να ζεις¨»

3 Min Read

Έχει γίνει πλέον απολύτως αντιληπτό, ότι η δημοτική κίνηση «Κοζάνη Τόπος να ζεις»  αρέσκεται στα προεκλογικά παιχνίδια εντυπώσεων. Αντιθέτως, στην «Ενότητα» επιλέγουμε να πορευόμαστε με έργα και πράξεις. 

Αυτή τη φορά, εγκαλούμαστε από την  παράταξη του κ. Κουζιάκη γιατί δεν επιδείξαμε την ίδια αδιαφορία με εκείνους κατά την πενταετή θητεία τους στη διοίκηση του Δήμου Κοζάνης και γιατί δεν κάναμε τα ίδια λάθη!  Όμως, η αδιαφορία για το μέλλον τηλεθέρμανσης έχει όνομα και λέγεται δημοτική κίνηση «Κοζάνη Τόπος να ζεις». 

Επί μία ολόκληρη πενταετία και ενώ η λιγνιτική δραστηριότητα συρρικνωνόταν ραγδαία, δεν πήραν καμία απολύτως πρωτοβουλία, ώστε να διερευνήσουν εναλλακτικές λύσεις για το μέλλον της τηλεθέρμανσης. 

Εμείς έχουμε λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το «πρασίνισμα» της τηλεθέρμανσης, με την εκπόνηση μελέτης που διερευνά τους τεχνικούς όρους  που θα κάνουν βιώσιμο το εγχείρημα, καθώς τις ανάγκες και τα τεχνικά σενάρια, ώστε το έργο να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. 

Επιπλέον, κατά τη θητεία μας ο Δήμος Κοζάνης εντάχθηκε στο έργο NEUTRON, ένα από τα 25 πιλοτικά έργα της Ευρωπαϊκής Αποστολής των «100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων». Υπό αυτό το πρίσμα, προχωρά την έρευνα για την υποκατάσταση τμήματος της θερμικής ενέργειας της Τηλεθέρμανσης από ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμής μιας καινοτόμου τεχνολογίας αποθήκευσης ενέργειας(Green Heat Module) η οποία βρίσκεται στο κέντρο μιας ενεργειακής αλυσίδας κυκλικής οικονομίας. 

Επίσης, να υπενθυμίσουμε πως τον Ιούλιο του 2020, η παράταξη με επικεφαλής τον κ. Κουζιάκη, που ήταν ταυτόχρονα και στέλεχος της ΔΕΥΑ Κοζάνης, ανακοίνωσε τη «δημιουργία μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) εκ μέρους της ΔΕΥΑ Κοζάνης δυναμικότητας τουλάχιστον 200 θερμικών MWth και 35 με 50 Ηλεκτρικών MWth που θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το φυσικό αέριο». Συνεπώς, εκείνοι εξάρτησαν το μέλλον της τηλεθέρμανσης μόνο από το φυσικό αέριο. 

Επισημαίνεται τέλος, ότι κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο όταν στο Δ.Σ. εγκρίναμε αυξήσεις της τιμής της τηλεθέρμανσης κατά 10% προκειμένου να ανταποκριθούμε στο αυξημένο κόστος θερμικής ενέργειας και ενώ η εισήγηση της υπηρεσίας ήταν αύξηση κατά 40% περίπου, οι εκπρόσωποι της παράταξης του κ. Κουζιάκη «ένιπταν τας χείρας τους» ψηφίζοντας «παρών», παρά το γεγονός ότι με δική τους υπογραφή πολλαπλασιάστηκε η τιμή της θερμικής ενέργειας. 

Στην «Ενότητα» έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε τη γνώση και την εμπειρία στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων και δεσμευόμαστε ότι εμείς μπορούμε να δώσουμε λύση στο θέμα της τηλεθέρμανσης και θα το πράξουμε. Για το καλό τόπου και των πολιτών.

Μοιραστείτε την είδηση