Ενσυναίσθηση

2 Min Read

Ή αλλιώς να ξέρεις να λες τα σωστά πράγματα. Υπάρχει ένα πολύ χαριτωμένο βιντεάκι στο YouTube  για την ενσυναίσθηση, με ήρωες μερικά χαριτωμένα ζωάκια.

Λέει σε κάποιο σημείο ο αφηγητής, ότι όταν κάποιος μας εκμυστηρεύεται κάτι άσχημο που του έχει συμβεί, προσπαθούμε να του «χρυσώσουμε» το χάπι, να το κάνουμε να φανεί λίγο πιο αισιόδοξο. Και χρησιμοποιεί τα εξής παραδείγματα διαλόγου:

Είχα μια αποβολή-Τουλάχιστον ξέρεις ότι μπορείς να μείνεις έγκυος

Ο γάμος μου καταρρέει- Τουλάχιστον έχεις γάμο

Κατά βάση πρόκειται για δύο παραδείγματα προς αποφυγή, από αυτά που επιστρατεύουμε όταν δεν ξέρουμε τι άλλο να πούμε ή να κάνουμε και βλέπουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

Αντί να σπάμε, όμως, το κεφάλι μας, για να βρούμε τα σωστά πράγματα, μερικές φορές είναι καλύτερα απλά να πούμε την αλήθεια, δηλαδή «δεν ξέρω τι να σου πω, αλλά χαίρομαι που το μοιράστηκες μαζί μου».

Η ουσία βρίσκεται πάντα στην ανταπόκριση. Στο βαθμό που δείχνουμε διατεθειμένοι να καταλάβουμε κάποιον και όχι πάντα στο βαθμό που μπορούμε να βοηθήσουμε. Δεν έχουμε τις λύσεις για όλα τα προβλήματα. Εξάλλου, μερικά θέματα δεν έχουν λύση και η χρονική απόσταση μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστούν. Επομένως, αντί να αναζητούμε μάταια τρόπους να «χρυσώσουμε» το χάπι, είναι καλύτερα να πούμε ειλικρινά αυτό που αισθανόμαστε.

Μοιραστείτε την είδηση