Ενστάσεις για την καύση απορριμμάτων στην παραγωγή ενέργειας

4 Min Read

Διευκόλυνση δημιουργίας τέτοιων μονάδων στις ζώνες απολιγνιτοποίησης

Τις ενστάσεις του για την δημιουργία μονάδας καύσης απορριμμάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εντός των ζωνών απολιγνιτοποίησης, εξέφρασε μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, ο πρώην Δήμαρχος και Πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης. Ο κ. Ιωαννίδης, με αφορμή την δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου «ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων» του Yπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ουδέποτε έχει τεθεί τέτοιο θέμα προς συζήτηση στην περιοχή από κανέναν φορέα την ώρα που, όπως όλα δείχνουν, προχωρά η δημιουργία τέτοια μονάδας στην περιοχή.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Μάλιστα ανέφερε πως το άρθρο 30 του νομοσχεδίου, διευκολύνει αυτούς που θέλουν να επενδύσουν σε τέτοιες μονάδες, αφού αν πρόκειται για εγκατάσταση σε ζώνες απολιγνιτοποίησης, τότε απαλλάσσονται από την υποβολή φακέλου μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων εντός εξαμήνου, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Επιφυλάξεις και ενστάσεις για το ενδεχόμενο της δημιουργίας μονάδας καύσης απορριμμάτων στην Δυτική Μακεδονία, εξέφρασε κατά την διάρκεια του προχθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης ο πρώην Δήμαρχος και Πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης, Λευτέρης Ιωαννίδης. Ο ίδιος κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει το θέμα σε μια μελλοντική συνεδρίαση και αναρωτήθηκε αν το όργανο έχει πρόθεση να καταθέσει τις απόψεις του για το θέμα στην δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου που είναι ήδη στον αέρα.

«Ουσιαστικά με το άρθρο 30 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, διευκολύνονται οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές στο να δημιουργήσουν τέτοιες μονάδες εντός των ζωνών απολιγνιτοποίησης. Συγκεκριμένα προβλέπεται η εξαίρεσή τους από την υποχρέωση υποβολής φακέλου μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων εντός εξαμήνου από την αδειοδότησή της» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ιωαννίδης.

Συγκεκριμένα το άρθρο περιγράφει την διαδικασία ως εξής: «Για τα έργα Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., τους σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, καθώς και τα έργα παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα που εγκαθίστανται εντός των Πυρήνων των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.), η προθεσμία της υποπερ. αα) της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4685/2020 (Α’ 92) αναστέλλεται μέχρι τη έναρξη ισχύος του προεδρικού διατάγματος για την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) της Ζ.ΑΠ. Η αναστολή του προηγούμενου εδαφίου δεν κωλύει την υποβολή και έγκριση φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) ή φακέλου για την υπαγωγή σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, για την έκδοση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ή υπαγωγής σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, αντίστοιχα, από την αρμόδια αρχή του ν. 4014/2011 (Α’ 209)».

Ο κ. Ιωαννίδης είναι κατά της δημιουργίας τέτοιων μονάδων αφενός γιατί αφενός «το κόστος λειτουργίας τους είναι ακριβό» αλλά και «γιατί δεν προωθούν την ανακύκλωση αφού ο επιχειρηματίας θα θέλει σκουπίδια για καύση και δεν θα τον συμφέρει να προωθεί την ανακύκλωση. Το κόστος δε της αγοράς των σκουπιδιών, ενδεχομένως να μετακυλιστεί στον πολίτη και στα δημοτικά τέλη» ανέφερε.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση