Εντείνεται η ανησυχία για τη απολιγνιτοποίηση- Με φόντο και το μέλλον των τηλεθερμάνσεων

2 Min Read

Το αβέβαιο μέλλον των τηλεθερμάνσεων εντείνει την ανησυχία των κατοίκων   για την επόμενη  μέρα της περιοχής. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως έχει κατατεθεί με το Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα και την Ενέργεια (ΕΣΕΚ) αλλά και τις πληροφορίες των τοπικων φορέων την ερχόμενη άνοιξει κλείνει ο ΑΗΣ Αμυνταίου που δίνει τηλεθέρμανση στο Αμύνταιο,  το 2021 ο ΑΗΣ Καρδιάς που δίνει τηλεθέρμανση στην Πτολεμαίδα και το 2023 ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, που δίνει τηλεθέρμανση στην Κοζάνη. Το ζήτημα  απασχόλησε και το  Περιφερειακό Συμβούλιο.

Το θέμα έφερε στη συνεδρίαση η Γεωργία Ζεμπιλιάδου η οποία στην τοποθέτηση της σημείωσε πως από το  ΕΣΕΚ φαίνεται πως το 2023 θα λειτουργεί μόνο η Πτολεμαίδα 5, με όλες  τις τηλεθερμάνσεις να μένουν εκτός μέχρι το 2023. Η κα Ζεμπιλιάδου επέρριψε ευθύνες στους βουλευτές της περιοχής, που αφήνουν τις εξελίξεις να “τρέχουν” με αυτό τον τρόπο .”Το νέο ΕΣΕΚ είναι ο θάνατος του λιγνίτη μέχρι το 2023 αλλά και των τηλεθερμάνσεων την περίοδο 2020-2023″ υπογράμμισε και ζήτησε να κηρυχθεί η περιοχή άμεσα  σε κατάσταση  έκτακτης ανάγκης και να κλειστεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

- Advertisement -

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης με τη σειρά του τόνισε πως “έχουμε αναδείξει το θέμα όσο πιο ψηλά γίνεται. Προσπάθησα να επιταχύνω όλες τις διαδικασίες, που μπορούν να βοηθήσουν όπως το φυσικό άεριο” και πρόσθεσε πως “αναμένουμε τη συνολική κατάθεση των προτάσεων για να έχουμε τα ποσοτικά χαρακτηριστικά ώστε να τεκμηριώσουμε τη θέση μας ώς έκτακτη ανάγκη”.

Συμφωνα με τον κ. Κασαπίδη στις 16 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί το Στρατηγικό Σχέδιο της ΔΕΗ και μέχρι το  τέλος του έτους θα παρουσιαστεί το Ειδικό Αναπτυξιακό της κυβέρνσης προς διαβούλευση.

“Όλους μας έχουν αιφνιδιάσει οι εξελίξεις αλλά δεν μπορούμε να αναλάβουμε τις ευθύνες της κεντρικής κυβέρνησης” σημείωσε.

Ο Θόδωρος Καρυπίδης από την πλευρά του  επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως “δεν μας παίρνει στα σοβαρα” προσθέτοντας πως τα δείγματα γραφής της είναι αρνητικά για την περιοχή.

Μοιραστείτε την είδηση