Εντείνεται η ανησυχία για το μέλλον της τηλεθέρμανσης Κοζάνης- «Δεν βγαίνουν τα χρονοδιαγράμματα»

7 Min Read

Το θέμα της απρόσκοπτης συνέχισης λειτουργίας της τηλεθέρμανσης Κοζάνης τα επόμενα χρόνια, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης το βράδυ της Δευτέρας. Μια συζήτηση στην οποία κυριάρχησε η αγωνία για το μέλλον καθώς είναι πολλά τα εμπόδια, που πρέπει να ξεπεραστούν.

Υπενθυμίζουμε πως η λύση που έχει προβλεφθεί είναι η κατασκευή της μονάδας ΣΗΘΥΑ στο χώρο του ΑΗΣ Καρδιάς, που χθες προκήρυξέ η ΔΕΗ και θα λειτουργήσει εντός του 2024. Το πρόβλημα ουσιαστικά είναι στο πως θα φτάσουμε ομαλά μέχρι την έναρξη λειτουργίας της, με τη διατήρηση σε λειτουργία τουλάχιστον δύο μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Και αυτό γιατί καταρχήν υπάρχει η καταγεγραμμένη επίσημη θέση της ΔΕΗ, σε σχετική διαβούλευση του ΑΔΜΗΕ για την ενεργειακή επάρκεια της περιόδου 2022-2031, να θέσει σε εφεδρεία όλες τις μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στις 31/8/2021 ενώ αν δεν ισχύσει αυτό (που είναι και το πιθανότερο σενάριο) ο σχεδιασμός προβλέπει τη διακοπή λειτουργίας των μονάδων 3,4 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στο τέλος του 2022 με τους αρμόδιους να επισημαίνουν πως είναι αδύνατη η λειτουργία της τηλεθέρμανσης Κοζάνης μόνο με μια μονάδα σε λειτουργία.

Ο Διευθυντής της Τηλεθέρμανσης Βασίλης Πανούσης, εξηγώντας την κατάσταση ανέφερε πως «ο ΑΔΜΗΕ ήταν υποχρεωμένος να κάνει μελέτη επάρκειας για αυτό και ζήτησε από τους παραγωγούς διαθεσιμότητα μονάδων. Εκεί η ΔΕΗ απάντησε πως θα θέσει σε εφεδρεία τις μονάδες τους ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στις 31/8/2021.Γιατί το κάνει η ΔΕΗ;Γιατί οι λιγνιτικές μονάδες  στοιχίζουν ενώ επιδιώκει οι μονάδες να εισαχθούν στο μηχανισμό στρατηγικών εφεδρειών και να αποζημιώνεται για αυτές. Σήμερα δεν είναι κάτι οριστικοποιημένο αλλά όντως υπάρχει  κίνδυνος».

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως ανέφερε ο κ. Πανούσης η σύμβαση μεταξύ ΔΕΥΑΚ και ΔΕΗ ισχύει όσο οι μονάδες είναι λειτουργούσες και όσο δεν είναι σε εφεδρεία. Σε διαφορετική περίπτωση παύει να ισχύει.

Ο κ. Πανούσης υπογράμμισε επίσης πως θεωρεί ανέφικτη την πρόβλεψη για  ολοκλήρωση των έργων  σύνδεσης της τηλεθέρμανσης Κοζάνης με τη νέα μονάδα στον ΑΗΣ Καρδιάς.

«Εκτίμηση μου είναι πως θα ολοκληρωθούν προς το δεύτερο εξάμηνο του 2024 στην καλύτερη περίπτωση. Η μόνη λύση για να διασφαλίσουμε την τηλεθέρμανση είναι οι μονάδες να λειτουργήσουν μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η σχεδιαζόμενη λύση. Είναι απαραίτητο να ασκηθεί πίεση για την παράταση λειτουργίας δύο αν όχι και των τριών μονάδων μετά το 2020. Με μια μονάδα δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει η τηλεθέρμανση καθώς η ΔΕΥΑΚ δεν έχει ούτε την οικονομική δυνατότητα, ούτε όμως έχει και την απαιτούμενη θερμική επάρκεια».

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Κώστας Κυτίδης από την πλευρά του τόνισε πως «τις τελευταίες μέρες πληροφορηθήκαμε ότι ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε από τους παραγωγούς ενέργειας στοιχεία, μέσω διαδικασίας διαβούλευσης, για να κάνει τον προγραμματισμό του και μέσα σε αυτό, η ΔΕΗ ανέφερε πως θα θέσει τις μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου σε κατάσταση εφεδρείας στις 31 Αυγούστου. Εμείς δεν λάβαμε γνώση της διαβούλευσης αλλά μόλις το αντιληφθήκαμε θέσαμε τις ενστάσεις μας, ζητώντας να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τη ΔΕΗ με το υφιστάμενο καθεστώς μέχρι να φτάσουμε στο νέο μοντέλο λειτουργίας».

Ο κ. Κυτίδης πάντως πρόσθεσε πως «ο ΑΔΜΗΕ έχει αναφέρει πως σε περιόδους ανάγκης θα μπαίνουν σε λειτουργία οι μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και θεωρούμε πως δεν θα σταματήσει η παροχή τον Οκτώβριο».

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ επισήμανε με τη σειρά του πως «ο χρόνος είναι λίγος ώστε να έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα μέχρι το τέλος 2023».

Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, τόνισε την αγωνία των κατοίκων της περιοχής σε ότι αφορά στην Τηλεθέρμανση και επεσήμανε  πως οι μονάδες της ΔΕΗ κλείνουν για οικονομικούς λόγους, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και γίνεται προσπάθεια για την απρόσκοπτη λειτουργία τηλεθέρμανσης, που είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τη δημοτική αρχή, το χρονοδιάγραμμα για την απολιγνιτοποίηση δεν βγαίνει, θυμίζοντας και τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Ο Χάρης Κουζιάκης επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης , που έθεσε και τη σχετική ερώτηση στο Συμβούλιο, ανέφερε πως «οι εξελίξεις για τη τηλεθέρμανση είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε. Εμένα με τρομοκρατεί ότι έχει καταγραφεί σε επίσημα κείμενα προς την ΕΕ το ζήτημα εφεδρείας των μονάδων στις 31/8/2021».

Ο κ. Κουζιάκης πρόσθεσε πως θα πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της τηλεθέρμανσης ταυτόχρονα με τη βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΚ και τη μη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.

«Στην παρούσα φάση αυτά τίθενται εν αμφιβόλου, γιατί αν επαληθευτούν τα σενάρια έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Ακόμη και αν ξεπεράσουμε το σκόπελο του Αυγούστου, το  σχέδιο μετάβασης προβλέπει στο τέλος του 2022 κλείσιμο των μονάδων 3,4 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και 31/12/2023 της 5ης μονάδας. Σε 17 μήνες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα τροφοδοσίας της τηλεθέρμανσης Κοζάνης. Είναι αποδεδειγμένο πως η Τ/Θ Κοζάνης δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο με μια μονάδα άρα το deadline μας αν δεν είναι η 31/8/2021 είναι η 31/12/2022 και αυτό δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε εύκολο».

Ο Κυριάκος Μιχαηλίδης με τη σειρά του ανέφερε πως «πηγαίνουμε σε μια βίαιη μετάβαση αλλά δεν μπορεί να είναι καταστροφική για τους πολίτες της Κοζάνης. Θα πρέπει να διασφαλιστεί η λειτουργία της τηλεθέρμανσης και θα αγωνιστούμε όλοι για να την κρατήσουμε ανέπαφη από προβλήματα» ενώ ο Φώτης Κεχαγιάς σημείωσε πως «το πρόβλημα της τηλεθέρμανσης είναι το μεγαλύτερο αυτής της δημοτικής περιόδου. Στεναχωριέμαι που δεν έγινε ακόμη απολύτως κατανοητό από όλους. Το μνημόνιο που υπογράφηκε δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι ανέφικτο σε 17 μήνες να έχει συνδεθεί η τηλεθέρμανση Κοζάνης με τη νέα μονάδα στον ΑΗΣ Καρδιάς».

Μοιραστείτε την είδηση