Έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους της Ακρινής για τις δηλώσεις Παναγιωτάκη – Συνεδρίασε για πρώτη φορά η Επιτροπή Μετεγκατάστασης

5 Min Read

Να εξαντλήσουν κάθε νόμιμο μέσο για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος μετεγκατάστασης της Ακρινής αποφάσισαν Δήμος Κοζάνης, Περιφέρεια και κάτοικοι μέσω της επιτροπής μετεγκατάστασης που συστάθηκε και συνεδρίασε για πρώτη φορά το πρωί της Τρίτης στην Κοζάνη.
Πρόεδρος της επιτροπής ανέλαβε ο δήμαρχος Κοζάνης Λ. Ιωαννίδης που χαρακτήρισε τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη απαράδεκτες και βαθιά προσβλητικές για μια περιοχή που πληρώνει τις συνέπειες ανάπτυξης της ΔΕΗ και κατά συνέπεια της ελληνικής οικονομίας.
«Είναι σαφές ότι το ύφος και το περιεχόμενο των δηλώσεων Παναγιωτάκη δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση υγιών σχέσεων μεταξύ ΔΕΗ και τοπικής κοινωνίας. Υπάρχουν βαθύτατες πολιτικές ευθύνες και των αρμόδιων υπουργείων, γιατί τόσα χρόνια έγιναν ελάχιστα πράγματα για την μετεγκατάσταση. Έχει δρομολογηθεί και θα αποσταλεί επιστολή στον πρωθυπουργό και στους πολιτικούς αρχηγούς για την ενημέρωση, αλλά κυρίως για να διεκδικήσουμε την αλήθεια και σαφείς απαντήσεις» δήλωσε ο κ. Ιωαννίδης.
Η μετεγκατάσταση της Ακρινής αποτελεί ηθική και νομική δέσμευση του κράτους προς τους κατοίκους δηλώνουν τα μέλη της Επιτροπής και αναρωτιούνται γιατί μετά από τρία χρόνια η διοίκηση Παναγιωτάκη αποφάσισε να δηλώσει τις προθέσεις της, την ώρα που υπάρχει ένας νόμος που είναι υποχρεωμένη να τηρήσει.
Η Επιτροπή κατηγορεί τα υπουργεία για εμπαιγμό των κατοίκων, οι οποίοι έχουν ενοχληθεί ιδιαίτερα από τις δηλώσεις Παναγιωτάκη.
«Είναι μη αποδεκτή η φράση Παναγιωτάκη ότι πίσω από τη μετεγκατάσταση κρύβεται πρόθεση πλουτισμού. Δεν γίνεται έτσι αυτή η συζήτηση» τονίζει ο δήμαρχος Κοζάνης.
Κατά την πρώτη συνάντηση συζητήθηκε και η προοπτική κινητοποιήσεων, η μορφή των οποίων θα αποφασιστεί στο μέλλον. Οι κάτοικοι ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις από ΔΕΗ και υπουργεία. «Η Ακρινή είναι στο σημείο μηδέν» δηλώνει ο πρόεδρος του συλλόγου περιβάλλοντος Ακρινής Κώστας Πουτακίδης.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της Επιτροπής
Η Επιτροπή για τη Μετεγκατάσταση της Ακρινής, η οποία συγκροτήθηκε την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018 και απαρτίζεται από τον Πρόεδρο Ακρινής, κ. Πουτογλίδη Παύλο, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος Ακρινής, κ. Κώστα Πουτακίδη, την Εντεταλμένη Σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας, Μετεγκαταστάσεων–Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με την ΔΕΗ., κ. Μαρία Καρυπίδου και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, κ. Αντώνη Κύρινα, συνήλθε εκτάκτως με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κοζάνης κ. Λευτέρη Ιωαννίδη, την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018, αμέσως μετά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Παναγιωτάκης, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην περιοχή.

Τα μέλη της Επιτροπής αναγνώρισαν και τόνισαν την αναγκαιότητα για την ύπαρξη μιας ισχυρής και βιώσιμης ΔΕΗ, που θα προσφέρει τόσο στην εθνική οικονομία, όσο και στην τοπική κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας. Εκφράστηκε, επίσης, η πεποίθηση ότι η ανάγκη για αντιμετώπιση των προβλημάτων της Μετάβασης, επιβάλλει τη συνεργασία μεταξύ ΔΕΗ και τοπικής κοινωνίας, με όρους ισότητας και αξιοπιστίας.
Η Επιτροπή υποστήριξε ότι η Μετεγκατάσταση της Ακρινής είναι αδιαπραγμάτευτη αναγκαιότητα και πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα. Θεωρεί τις δηλώσεις του Προέδρου της ΔΕΗ απαράδεκτες και βαθιά προσβλητικές για μια κοινωνία που πληρώνει ακριβά την συνεισφορά της στην ανάπτυξη της χώρας επί δεκαετίες και υπογραμμίζει ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις δεν συμβάλλουν στη διαμόρφωση υγειών και αξιόπιστων σχέσεων μεταξύ ΔΕΗ και τοπικής κοινωνίας.
Σαφώς, σοβαρές ευθύνες για την όλη κατάσταση φέρουν κυρίως τα αρμόδια Υπουργεία, τα οποία δεν έχουν δρομολογήσει τις απαραίτητες εξελίξεις σχετικά με την μετεγκατάσταση του οικισμού, με συνέπεια τον εμπαιγμό των κατοίκων.
Ήδη έχει δρομολογηθεί η αποστολή επιστολής στον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Τσίπρα, όπου αναπτύσσεται το ζήτημα και ζητείται συνάντηση μαζί του, ώστε να αναζητηθούν ειλικρινείς και ξεκάθαρες απαντήσεις. Αντίστοιχες επιστολές θα σταλούν, επίσης, στους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να ενημερωθούν γύρω από το ζήτημα.
Η Επιτροπή τονίζει ότι πρόκειται να εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος της μετεγκατάστασης του οικισμού της Ακρινής, το οποίο αποτελεί νομική και ηθική δέσμευση του κράτους.

Μοιραστείτε την είδηση