Έντονες οι αντιδράσεις για την απόρριψη ενός ζωτικής σημασίας έργου για τα ΑμεΑ από την Διαχειριστική Αρχή -Η «Ηλιαχτίδα» μιλά για «υποκρισία» και κατηγορεί την Περιφέρεια

5 Min Read

Του Σωκράτη Μουτίδη

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στους συλλόγους ΑμεΑ της Κοζάνης, η απόρριψη του έργου «Κτιριακές εγκαταστάσεις Δομών στήριξης ατόμων με νοητική υστέρηση και πολλαπλές αναπηρίες στην Ζ.Ε.Π του Δήμου Κοζάνης» για μια σειρά λόγων, όπως τις περιγράφει αναλυτικά η Διαχειριστική Αρχή. Στο σχετικό έγγραφο που υπογράφει ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, γίνεται σαφές πως το συγκεκριμένο έργο που θα χρηματοδοτούνταν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία 2014-2020» απορρίπτεται λόγω αρνητικής αξιολόγησης του φακέλου που υπέβαλλε ο Δήμος Κοζάνης.

- Advertisement -

Τι αναφέρει η έκθεση της Διαχειριστικής Αρχής

Σύμφωνα με το έγγραφο της Διαχειριστικής Αρχής η συγκεκριμένη πρόταση αξιολογήθηκε αρνητικά στο πρώτο στάδιο του ελέγχου πληρότητας και επιλεξιμότητας της πρότασης για τους ακόλουθους λόγους:

– Δεν προσκομίστηκε Έγκριση Σκοπιμότητας για την ίδρυση της ΣΥΔ. Λαμβάνοντας υπόψη τα αναφερόμενα στον ΟΔΗΓΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ  ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ: Σε περίπτωση που πρόταση αποκλείεται σύμφωνα µε το αποτέλεσμα αξιολόγησης μιας κατηγορίας κριτηρίων, η ΕΥΔ διακόπτει την αξιολόγηση. Ωστόσο, μπορεί να προβεί στην αξιολόγηση και άλλων κατηγοριών κριτηρίων ώστε η αιτιολογημένη απόρριψη της πρότασης να περιλαμβάνει κρίση σε μεγαλύτερο εύρος της πρότασης.
– Δεν προσκομίστηκαν στοιχεία που τεκμηριώνουν την αρμοδιότητα του δυνητικού δικαιούχου να υλοποιήσει την Πράξη. Δηλαδή στον φάκελό του ο Δήμος Κοζάνης δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει βάση ποιου άρθρου του Νόμου προκύπτει η αρμοδιότητα του να δημιουργεί και λειτουργεί δομές ΑμεΑ ΚΔΑΠ και Σ.Υ.Δ..
– Επίσης δε διευκρινίζεται ποιος θα είναι ο φορέας λειτουργίας της Δομής. Σύμφωνα με την έκθεση στο ΤΔΠ αναφέρεται σαν φορέας λειτουργίας ο Δήμος Κοζάνης ενώ στα συνημμένα του ΤΔΠ και στην κατηγορία εγγράφου κανονιστικό πλαίσιο ορισμού του φορέα λειτουργίας έχει επισυναφθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου από το 2011 που αφορά στην συγχώνευση Κοινωφελών Επιχειρήσεων του Δήμου Κοζάνης και μιλά για την σύσταση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Πρόνοιας και Μέριμνας. Το «μπέρδεμα» έρχεται και συμπληρώνει η αναφορά στην χ/ο ανάλυση όπου αναφέρεται ότι τη διαχείριση του κέντρου θα αναλάβει ο Σύλλογος γονέων – κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αναπηρία «Ηλιαχτίδα».

 

Η Διαχειριστική Αρχή εντόπισε και σημαντικές ελλείψεις στον φάκελο όπως:

  • Για το 1ο υποέργο δεν υποβλήθηκε η μελέτη (τεύχη και σχέδια) υπογεγραμμένη και θεωρημένη αρμοδίως,
  • για το 2ο υποέργο δεν υποβλήθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές και ο προϋπολογισμός υπογεγραμμένα και εγκεκριμένα αρμοδίως,
  • για το 6ο και 7ο Υποέργο δεν υποβλήθηκε περιγραφή της προς ανάθεση υπηρεσίας και τεκμηρίωση προϋπολογισμού και
  • για το 8ο υποέργο δεν υποβλήθηκε εκτίμηση προϋπολογισμού (πραγματικό κόστος από παρεμφερείς πράξεις που έχουν υλοποιηθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς κατά το χρόνο αξιολόγησης της πρότασης ή μη δεσμευτικές προσφορές (πχ τουλάχιστον δύο προσφορές από δύο ανεξάρτητους μεταξύ τους προμηθευτές)). Επίσης δεν προσκομίστηκε η Έγκριση αγοράς αυτοκινήτων οχημάτων από το ελεύθερο εμπόριο από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Μετά από αυτές τις ελλείψεις και παρατηρήσεις που επεσήμανε η Διαχειριστική Αρχή στον σχετικό φάκελο που υπέβαλλε ο Δήμος Κοζάνης για το σημαντικό αυτό έργο, αποφασίστηκε να απορριφθεί και εφόσον ο Δήμος επιθυμεί να υποβάλει ξανά τον σχετικό φάκελο θα χρειαστεί να προχωρήσει στις παραπάνω αλλαγές. Ωστόσο άγνωστο είναι αν τελικά προλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν τις αλλαγές λόγω των προθεσμιών που υπάρχουν.

Η αντίδραση της «Ηλιαχτίδας»: Η υποκρισία έχει και τα όριά της
Έντονη ήταν η αντίδραση του Συλλόγου γονέων – κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αναπηρία «Ηλιαχτίδα». Μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης, ο Σύλλογος μιλά για «υποκρισία» από πλευράς Περιφέρειας και κατηγορεί τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη ότι θέλει να δώσει σε αλλού τις πιστώσεις. Η ανάρτηση έχει ως εξής:
«Τόσες συναντήσεις με την Διαχειριστική Αρχή, τον Δήμο, την ΑΝΚΟ ως μελετητή του έργου και παρουσία σε αρκετές συναντήσεις του Συλλόγου και η πρόταση δεν έχει πληρότητα; Να μην κοροϊδευόμαστε. Η Διαχειριστική Αρχή και ο προϊστάμενος της Περιφερειάρχης, επιλέγουν για μια ακόμα φορά να δοθούν αλλού οι πιστώσεις. Θα ακολουθήσει ανακοίνωση του συλλόγου Ηλιαχτίδα όταν είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Η υποκρισία έχει και τα όρια της».

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση