Έντονες οι αντιδράσεις για τις συλλήψεις στην Καλαμιά

5 Min Read

Η βία δεν είναι λύση τονίζεται στις σχετικές ανακοινώσεις αυτοδιοίκησης και κομμάτων

Έντονη είναι η αντίδραση των πολιτικών και αυτοδιοικητικών φορέων της περιοχής στα όσα συνέβησαν χθες στην Καλαμιά.

- Advertisement -

«Η Περιφερειακή Αρχή και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, καταδικάζουμε την άδικη επίθεση που δέχτηκαν σήμερα οι κάτοικοι της Καλαμιάς, η οποία οδήγησε και σε αναίτιες προσαγωγές και συλλήψεις, με συνέπεια την ταλαιπωρία τους. Η βία δεν βοηθά στην επίλυση κανενός προβλήματος» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια.

Στην ίδια ανακοίνωση ξεκαθαρίζει πως «η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην περίπτωση της συνδρομής του αγώνα των κατοίκων της Καλαμιάς, ως προς την «παύση των εργασιών εγκατάστασης» εκφράζει μια πάγια πολιτική θέση του Συμβουλίου και της Περιφερειακής Αρχής ενάντια στην άναρχη ανάπτυξη των ΑΠΕ. Είναι δεσμευτική μόνο απέναντι στη Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας, η οποία θα αναλάβει να υποστηρίξει το νομικό αγώνα των κατοίκων. Σε καμία επομένως περίπτωση δεν θα μπορούσε να δεσμεύσει τις αστυνομικές αρχές και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούσε να γίνει και κοινοποίηση προς αυτές».

Επίσης, αναφέρει πως «πρόκειται για ιδιωτικό έργο, επί της αδειοδότησης του οποίου δεν έχει με κανέναν τρόπο βοηθήσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το αντίθετο μάλιστα. Ασφαλιστικά μέτρα για το σταμάτημα του έργου, έχουν δικαίωμα να καταθέσουν οι άμεσα θιγόμενοι κάτοικοι, αφού νομική βάση είναι η προσβολή προσωπικότητας βάσει Αστικού Κώδικα και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα.  Την αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων αναμένει η Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας, προκειμένου να συνδράμει. Άλλωστε σύμφωνα με την Πράξη 37/2023 του Πρωτοδικείου Κοζάνης, η αναστολή λειτουργίας του Πρωτοδικείου Κοζάνης λόγω των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου δεν ίσχυε για την κατάθεση των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, η οποία θα μπορούσε να είχε γίνει».

Την συμπαράστασή του στους κατοίκους εκφράζει ο Δήμος Κοζάνης

Την συμπαράστασή του στους κατοίκους εκφράζει ο Δήμος Κοζάνης και «καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφής βία, από όπου και αν προέρχεται».

«Η χρήση βίας δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τρόπο αντιμετώπισης διαφορετικών προσεγγίσεων, για υλοποίηση αποφάσεων και για την εκτέλεση ή μη έργων» λέει σε ανακοίνωσή του και επαναλαμβάνει την πάγια στήριξη στους κατοίκους, καθώς πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης έλαβε ομόφωνη απόφαση συμπαράστασης στους κατοίκους της Κοινότητας (ΑΔΣ 137/2023), στον αγώνα που κάνουν για τη μη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών στα όρια του οικισμού της κοινότητας.

Καταδίκη από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πράσινο & Μωβ

«Καταδικάζουμε το περιστατικό αστυνομικής βίας το οποίο, συνέβη στην ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην Καλάμια. Είδαμε και πάλι ντροπιαστικές εικόνες αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, που δεν προσιδιάζουν σε ευρωπαϊκό κράτος. Προκαλεί πραγματική απορία η σπουδή με την οποία αστυνομικοί εμφανίζονται να επιτίθενται σε ειρηνικούς διαδηλωτές, χωρίς καμία αιτία» λέει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος το ΚΚΕ καταγγέλλει την «απαράδεκτη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων ενάντια στους αγωνιζόμενους κατοίκους του χωριού Καλαμιά, ενάντια σε εργατικά σωματεία και σε άλλους μαζικούς φορείς του λαού και της νεολαίας της περιοχής, ενάντια σε στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που διαμαρτύρονταν για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου σε απόσταση αναπνοής από το χωριό. Επίθεση που κατέληξε σε τραυματισμούς και συλλήψεις κατοίκων του χωριού και στελεχών της ΚΝΕ».

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρει πως «με αυτές τις ενέργειες προσπαθούν να φοβίσουν τους κατοίκους της Καλαμιάς, αλλά και άλλων περιοχών που αγωνίζονται ενάντια στα μονοπώλια των ΑΠΕ, όπως η Σιάτιστα και η Γαλατινή» και επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα και τις δυνάμεις τους στην τοπική διοίκηση «που με διάφορους τρόπους προσπαθούν να καλλιεργήσουν εφησυχασμό στους κατοίκους, κρυπτόμενοι πίσω από νομικές διαδικασίες, την ώρα που τα «πράσινα αρπακτικά» επελαύνουν».

Την επίθεση καταδικάζει και η συμμαχία Πράσινο και Μωβ, ο βουλευτής της οποίας Λευτέρης Ιωαννίδης βρέθηκε από νωρίς στο αστυνομικό τμήμα Κοζάνης, όπου κρατούνταν οι συλληφθέντες πολίτες της Καλαμιάς, για να δηλώσει την συμπαράσταση του.

Όλγα Τουφεγγοπούλου

Μοιραστείτε την είδηση