Έντονο το παρασκήνιο για την υπόθεση της Ακρινής

7 Min Read

Αναβρασμός επικρατεί για μια ακόμη φορά στο θέμα της Ακρινής, με αφορμή αυτή τη φορά μια σύσκεψη στην Αθήνα, που φαίνεται πως έγινε τη Δευτέρα στην Αθήνα μεταξύ του Υφυπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση (παρουσία και άλλων Υπουργών) και κάποιων κατοίκων της Ακρινής, αλλά όχι του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας.

Η σύσκεψη, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, είχε θέμα τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης του Υπουργείου Ανάπτυξης για το μέλλον της Ακρινής, η οποία αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα. Υπενθυμίζουμε πως στις αρχές Μαρτίου το Υπουργείο Ανάπτυξης είχε καταθέσει πρόταση 7 σημείων, ως «ανταποδοτικά» ουσιαστικά για τη μη υλοποίηση της μετεγκατάστασης με το Τοπικό Συμβούλιο να απαντά με τις δικές του προτάσεις. Πλέον βρισκόμαστε σε αναμονή της τελικής πρότασης του Υπουργείου.

Χάρης Καζαντζίδης, Πρόεδρος Ακρινής: H κοινωνία της Ακρινής δέχθηκε μια μεγάλη προσβολή

Την έντονη ενόχληση του για τη συνάντηση στην Αθήνα χωρίς τη συμμετοχή επίσημης εκπροσώπησης της Τοπικής Κοινοτητας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Χάρης Καζαντζίδης, όπως δημοσιεύτηκε στο kozan.gr.

«Η κοινωνία της Ακρινής δέχθηκε μια μεγάλη προσβολή, αφού έλειπε ο δημοκρατικά εκλεγμένος εκπρόσωπός της από μια ακόμα συζήτηση για το χωριό. Χωρίς να υπάρχει επίσημη ενημέρωση, χωρίς να κληθούμε να συμμετέχουμε (ο Πρόεδρος και ένα μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου), χωρίς να μάθουμε ποιοι συμμετείχαν, τις ακριβώς συζητήθηκε και τι ακριβώς αποφασίστηκε» ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως «σχέδια που εξυφαίνονται εν κρυπτό, απουσία των θεσμικών εκπροσώπων της Κοινότητας Ακρινής, είναι προφανές ότι εξυπηρετούν συμφέροντα άλλων και όχι των κατοίκων της».

Ο κ. Καζαντζίδης έκανε λόγο για «εκλεκτούς» συνομιλητές του Υπουργού σημειώνοντας πως «ούτε γνωρίζουμε με ποια κρυφά ανταλλάγματα διαπραγματεύονται τα συμφέροντα της Ακρινής γύρω από υπουργικά τραπέζια».

Και ο Πρόεδρος της Ακρινής κατέληξε λέγοντας πως «μέχρι σήμερα αυτό που είχαμε χάσει ήταν το δίκιο μας από την μη εφαρμογή του Νόμου για την Μετεγκατάσταση, τώρα διαπιστώνουμε ότι χάθηκε και το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών της Ακρινής, να εκπροσωπούνται από αυτούς που δημοκρατικά επέλεξαν, και πιο συγκεκριμένα από τον Πρόεδρο του χωριού.

Αν η Πολιτεία επιθυμεί να συνδιαλέγεται με τις τοπικές κοινωνίες, μέσω των εκλεκτών του κάθε Υπουργού, τότε οι Πρόεδροι θα πρέπει να διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση και όχι να εκλέγονται από τους Πολίτες».

Το θέμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο- Κόντρα Μαλούτα- Κουζιάκη

 

Το θέμα έφτασε και στο Δημοτικό Συμβούλιο με ερώτηση του επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Κοζάνη Τόπος Να Ζεις Χάρη Κουζιάκη.

« Τη Δευτέρα γίναμε γνώστες συνάντησης στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την κατάρτιση της νέας πρότασης του Υπουργείου για την Ακρινή με την παρουσία του Υφυπουργού κ. Παπαθανάση, άλλων Υπουργών και τοπικών συμβούλων της Ακρινής χωρίς να αναφέρονται ονόματα, απουσία του εκλεγμένου Προέδρου και ενδεχομένως του Δήμου Κοζάνης. Υπάρχει θεσμικό ατόπημα. Δεν μπορεί να γίνονται συζητήσεις εν κρυπτώ με ανθρώπους χωρίς δυνατότητα θεσμικής εκπροσώπησης» ανέφερε ο κ. Κουζιάκης.

Τη δική του απάντηση έδωσε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας λέγοντας «μην κρίνετε από τις πρακτικές του παρελθόντος την παρούσα κατάσταση. Δεν δέχομαι καμία μομφή από τους νεκροθάφτες της μετεγκατάστασης της Ακρινής. Το Υπουργείο Ανάπτυξης διαμόρφωσε μια πρόταση όπως είχε δεσμευθεί πριν 1,5 χρόνο με καθυστέρηση. Είναι μια πρόταση στην οποία ούτε είχα ούτε είχα πρόθεση να έχω συμβολή στη διαμόρφωση της. Το Κοινοτικό Συμβούλιο της Ακρινής κατέθεσε μια τεκμηριωμένη αντιπρόταση. Την ευθύνη των αποφάσεων έχει το Υπουργείο Ανάπτυξης.  Εμείς συζητάμε με το Υπουργείο στο πλαίσιο των πολλών συναντήσεων για θέματα μετάβασης και στόχος μας είναι να μεγιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα για τους κατοίκους της Ακρινής.

Την ευθύνη διατύπωσης της νέας πρότασης έχει το Υπουργείο Ανάπτυξης και σε κάθε περίπτωση αυτοί που θα λάβουν την τελική απόφαση αν θα την αποδεχτούν είναι οι κάτοικοι της Ακρινής».

Στην τοποθέτηση του Δημάρχου απάντησε η Δημοτική Κίνηση με ανακοίνωση:

Όταν το θράσος περισσεύει, η περίπτωση Λ. Μαλούτα και μετεγκατάστασης Ακρινής

  • Ο αυτοδιοικητικός που κάθεται επί 32 χρόνια στα έδρανα του Δημοτικού συμβουλίου, διανύει την τρίτη του περίοδο ως Δήμαρχος Κοζάνης και λειτουργεί σαν να προήλθε από παρθενογένεση.
  • Ο αυτοδιοικητικός που αποτέλεσε και αποτελεί βασικό κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που ξέχασε στα συρτάρια των υπουργείων του για χρόνια είτε ως κυβέρνηση είτε ως συγκυβέρνηση την υπόθεση της μετεγκατάστασης.
  • Ο αυτοδιοικητικός που δρώντας ως λαγός κυβερνητικών επιλογών είπε το αμίμητο σε επίσημη σύσκεψη “δεν υπάρχει πλέον νόμος για την μετεγκατάσταση” τη στιγμή που και στον πλέον αδαή είναι γνωστό ότι ένας νόμος καταργείται μόνο με έναν νέο.
  • Ο αυτοδιοικητικός που έχει μετατρέψει τον Δήμο Κοζάνης σε αδειανό πουκάμισο και περιμένει ειλημμένες αποφάσεις για την Ακρινή που διαμορφώνονται από το υπουργείο, βουλευτές και κάποιους επισπεύδοντες απλά για να τις επικυρώσει στο δημοτικό συμβούλιο.
  • Ο αυτοδιοικητικός που διατυμπανίζει υποκριτικά ότι την απόφαση για το μέλλον της Ακρινής θα την λάβουν οι Ακρινιώτες ενώ συγχρόνως είτε συμμετέχει είτε στηρίζει εν κρυπτω συνεννοήσεις και συμβάλει στον διχασμό του χωριού.
  • Ο αυτοδιοικητικός που αρνήθηκε την στήριξη στους Ακρινιώτες όταν αυτοί προσέφυγαν στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια.
  • Ο αυτοδιοικητικός που έχει ξεχάσει ότι είναι επικεφαλής ενός Δήμου στην δικαιοδοσία του οποίου ανήκει η προάσπιση των συμφερόντων και του μέλλοντος και της Ακρινής και έχει εκχωρήσει την συγκεκριμένη αρμοδιότητα στον κάθε πρόθυμο.
  • Ο αυτοδιοικητικός που δεν έχει πατήσει το πόδι του στην Ακρινή τα τελευταία κρίσιμα χρόνια παρά μία φορά ως συνοδός υπουργικής κουστωδίας.
  • Ο αυτοδιοικητικός που απλά σιωπά, λειτουργεί ως παρατηρητής και υποστηρίζει την θεσμική εκτροπή που διενεργείται αυτή την στιγμή στην Ακρινή
  • Ο αυτοδιοικητικός που δηλώνει μονίμως αναρμόδιος και λάμπει δια της απουσίας του από κάθε σημαντική διεκδίκηση του τόπου.

Αυτός ο αυτοδιοικητικός συνεχίζει την τακτική της μετάθεσης ευθυνών, αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας και έχει το θράσος μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο να κατηγορεί άλλους ως νεκροθάφτες του θέματος της μετεγκατάστασης της Ακρινής κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια.

Προτείνουμε στον κύριο Μαλούτα να κοιταχτεί στον καθρέφτη για να αντιληφθεί ποιος είναι ο πραγματικός νεκροθάφτης των δίκαιων αιτημάτων των Ακρινιωτών, εάν φυσικά του έχει απομείνει η ελάχιστη ευθιξία.

 Γιάννης Κωσταρέλλας xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση