Αγανάκτηση στο Βόιο για τα πλευρικά και μετωπικά διόδια σε Σιάτιστα και Καλαμιά Ομόφωνα «όχι» από το Δημοτικό Συμβούλιο στην λειτουργία των σταθμών

6 Min Read

Ομόφωνα «όχι» στην λειτουργία των δυο σταθμών διοδίων στις θέσεις «Α/Κ Σιάτιστας» και «Καλαμιάς» επί της Εγνατίας Οδού, είπε το Δημοτικό Συμβούλιο Βοϊου στην τελευταία του συνεδρίαση. Ο προβληματισμός και οι ανησυχίες που έχουν προκληθεί στην περιοχή εντείνονται όσο πλησιάζει η ολοκλήρωση του έργου που υπολογίζεται σε λιγότερο από 6 μήνες.

Η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, η κακή κατάσταση της παλιάς Εθνικής Οδού Καστοριάς Κοζάνης η οποία θα δεχτεί αυξημένο κυκλοφοριακό φορτίο και επιπτώσεις στην επισκεψιμότητα κυρίως της πρωτεύουσας του Βοϊου, είναι μερικοί από τους λόγους που προτάσσουν οι αυτοδιοίκητοί στις τοποθετήσεις τους και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της περιοχής τους.

Χρ. Ζευκλής, Δήμαρχος Βοϊου: Να εξαιρεθούν οι δημότες Βοϊου από το κόστος των διοδίων

«Το θέμα των διοδίων απασχολεί την περιοχή εδώ και έναν χρόνο όταν ξεκίνησαν οι εργασίες των σταθμών. Ο λαός του Βοΐου είναι κάθετα αντίθετος με την λειτουργία των διοδίων αφού δημιουργούν τεράστιο θέμα στην μετακίνηση δημοτών προς την Κοζάνη όπου υπάρχουν όλες οι υπηρεσίες. Με έναν υπολογισμό που έχουμε κάνει, ετησίως οι πολίτες του Βοϊου θα επιβαρυνθούν με ένα κόστος της τάξεως των 400 χιλιάδων ευρώ» λέει στον «Χ» ο Δήμαρχος της περιοχής. ‘Όπως δηλώνει ο ίδιος «ο Υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής έχει αναγνωρίσει ότι το αίτημά μας είναι δίκαιο όμως μέχρι σήμερα δεν μας έχει κοινοποιηθεί ούτε καν ποιος θα είναι ο ανάδοχος που θα λειτουργήσει τα διόδια».

Ο κ. Ζευκλής ζητά ακόμη την εξαίρεση της καταβολής αντιτίμου στα διόδια για τους πολίτες του Βοϊου γιατί όπως λέει χαρακτηριστικά «δεν επιτρέπεται ο δημότης να καταβάλει το τίμημα των 4,40 ευρώ για να εξυπηρετηθεί είτε από τις υπηρεσίες είτε από τα καταστήματα της έδρας του νομού του. Είναι ένα δίκαιο αίτημα το οποίο έχει στηριχθεί από το σύνολο των βουλευτών του νομού μας. Θέλουμε να πιστεύουμε πως το αίτημά μας θα γίνει δεκτό χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν δημιουργούνται περαιτέρω προβλήματα αφού και τα πλευρικά διόδια δυσχεραίνουν την πρόσβαση στην Σιάτιστα»

Δημήτρης Κοσμίδης: Κάρτα ελευθέρας διόδου, θέσεις εργασίας και ΣΕΑ στα όρια του Δήμου

Κριτική στην δημοτική αρχή ασκεί ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Κοσμίδης. Μιλώντας στον «Χ» ο κ. Κοσμίδης λέει πως «παρά τις υποσχέσεις του νυν Δημάρχου εδώ και ένα χρόνο ότι θα γκρεμίσει τα διόδια, θα σηκώσει τις μπάρες κλπ. καλούμαστε αυτή τη στιγμή να αποτρέψουμε την εγκατάσταση των διοδίων. Στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 20 Ιουλίου 2020, κληθήκαμε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό. Οι θέσεις μας ήταν και παραμένουν ξεκάθαρες από την προεκλογική ακόμη περίοδο. Επιμένουμε σε τρία σημεία:

  • Να δοθεί σε όλους τους δημότες Βοΐου μια κάρτα ελεύθερης διέλευσης προς Κοζάνη και προς Γρεβενά εφόρου ζωής
  • Να διεκδικήσουμε όσες περισσότερες θέσεις εργασίας μπορούμε στους δυο σταθμούς (Προβλέπονται συνολικά 84 θέσεις)
  • Να συνεχίσουμε αυτό που είχε κάνει ο αδερφός μου όταν ήταν δήμαρχος (περίοδο 2007- 2008) να χωροθετηθεί ΣΕΑ (Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών) στα διοικητικά όρια του Δήμου Βοΐου. Στους αυτοκινητόδρομους ανά 40 χιλιόμετρα υπάρχει υποχρέωση από τον «διαχειριστή» της οδού να διαθέτει ΣΕΑ.

Λάζαρος Γκερεχτές: Είμαστε υπέρ της αναλογικής πληρωμής διοδίων

Την διεκδίκηση θέσεων εργασίας στους σταθμούς διοδίων ζητά ο επικεφαλής της παράταξης «Βόιο Υπεύθυνα Μαζί» Λάζαρος Γκερεχτές. Ο κ. Γκερεχτές μίλησε στον «Χ» για τις θέσεις του σχετικά με το επίμαχο ζήτημα ξεκαθαρίζοντας πως η παράταξή του είναι κάθετα αντίθετη με την κατασκευή των διοδίων.

«Τα προβλήματα που θα έχει η λειτουργία των διοδίων αφορούν τόσο στην επισκεψιμότητα της περιοχής από τουρίστες όσο και στην επιβάρυνση των δημοτών προς την Κοζάνη και τα Γρεβενά αφού αν χρειαστεί για παράδειγμα να εκδώσει μια φορολογική ενημερότητα από την ΔΟΥ της Κοζάνης θα πρέπει να πληρώσει διόδια. Μην ξεχνάμε ότι οι εφορίες Σιάτιστας και Νεάπολης έχουν κλείσει! Θα είναι καταστροφικό για την περιοχή. Εμείς δεν είμαστε υπέρ τον εκδηλώσεων βίας, όπως κάποιοι είπαν θα βγάλουν τις μπάρες για να μη κατασκευαστούν διόδια. Από τη στιγμή που κατασκευάστηκαν λοιπόν

  • Είμαστε υπέρ της αναλογικότητας της πληρωμής, δηλαδή να μη πληρώνεται όλο το αντίτιμο αλλά να υπάρχει ειδική μέριμνα για τους κάτοικους του Βοΐου
  • Σημαντικός παράγοντας είναι και το προσωπικό το οποίο θα προσληφθεί για να εργασθεί στα διόδια. Πρέπει από κοινού να προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επαφή με την Εγνατία ή με αυτόν που θα διαχειρίζεται τις προσλήψεις για να εργαστούν εκεί δημότες της περιοχής μας.

Να σημειωθεί πως οι κάτοικοι της περιοχής είναι αγανακτισμένοι από τις εξελίξεις αφού βλέπουν πως δεν μπορεί να αποτραπεί η λειτουργία των διοδίων. Αρκετοί εξ αυτών μετακινούνται σχεδόν καθημερινά προς Κοζάνη και με την καταβολή του αντιτίμου θα  επιβαρύνουν επιπλέον τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό .

 

Αργυρώ Ξανθοπούλου

 

Μοιραστείτε την είδηση