Εντός του Ιουλίου το «πράσινο φως» για την επένδυση της  Advent στην Κοζάνη

4 Min Read

Ο Διευθύνων Σύμβουλος B. Γρηγορίου στην Κοζάνη

«Κοντός ψαλμός αλληλούια» λέει η Advent σε ό,τι αφορά στην επένδυση στην Κοζάνη. Τη διαβεβαίωση έδωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Βασίλης Γρηγορίου, τονίζοντας ότι το «πράσινο φως» αναμένεται να δοθεί από την κυβέρνηση μέσα στον Ιούλιο.

- Advertisement -

Το Σεπτέμβριο θα συμπληρωθούν δύο χρόνια από τότε που η Advent παρουσίασε για πρώτη φορά το σχέδιο της για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής υδρογόνου στην περιοχή. Πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο που αναμένεται να δημιουργήσει 650 θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, βρισκόμαστε ακόμη στο stand by με τα αίτια των καθυστερήσεων να παρουσιάζονται ως τώρα γραφειοκρατικά.

Εντός του Ιουλίου αναμένει το «πράσινο φως» από την ελληνική Κυβέρνηση για να επενδύσει στην Κοζάνη η Advent Technologies του Βασίλη Γρηγορίου, ο οποίος το πρωί της Τετάρτης παρουσίασε στην ΖΕΠ τα συστήματα υδρογόνου που κατασκευάζει η εταιρεία στα εργοστάσιά της. Με αφορμή τo δεύτερο καλοκαιρινό εργαστήριο υδρογόνου που διοργάνωσε το Clube, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Advent έστειλε μηνύματα τόσο προς την Κυβέρνηση όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής πως θα κάνει ότι χρειαστεί για να γίνει η επένδυση στην περιοχή «είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο κ. Γρηγορίου, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, φάνηκε να υπεραμύνεται της απόφασης του για επένδυση στην Κοζάνη παρά την «χειρότερη επιδότηση που είχε ποτέ η Advent» όπως χαρακτηριστικά είπε. «Το 40% επιδότηση που πιστεύουμε ότι θα πάρουμε εντός του Ιουλίου, δεν είναι για εμάς το κίνητρο που θέλουμε να επενδύσουμε εδώ. Μας ενδιαφέρει το εξειδικευμένο προσωπικό που υπάρχει στην περιοχή λόγω της βιομηχανικής κουλτούρας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με το οποίο μπορούμε να δουλέψουμε και να κάνουμε τεράστια πράγματα. Θέλουμε να έρθουμε εδώ για να μείνουμε για τουλάχιστον 20 χρόνια» είπε με στόμφο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Advent.

Ο ίδιος, μίλησε για εγχώριες τάσεις που προσπαθούν να «υποβαθμίσουν» το υδρογόνο σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη που το στηρίζει. «Το υδρογόνο και οι συσκευές που βλέπετε εδώ μπροστά σας δεν είναι επιστημονική φαντασία. Το υδρογόνο είναι εδώ και η Advent είναι εδώ» πρόσθεσε.

Επίδειξη των συστημάτων υδρογόνου

Η εκδήλωση της εταιρείας έγινε στον εξωτερικό χώρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην ΖΕΠ, με στημένη συσκευή – γεννήτρια υδρογόνου, η οποία τροφοδοτούσε με ρεύμα την όλη εκδήλωση (ηχητική εγκατάσταση, δυο led οθόνες, φορτιστές και φόρτιση ηλεκτρικού ποδηλάτου). Μαζί με τον κ. Γρηγορίου ήταν και δυο μηχανικοί της Advent, οι οποίοι εξήγησαν στους παρευρισκόμενους τον τρόπο και την φιλοσοφία λειτουργίας των συστημάτων που λανσάρει η εταιρεία.

Πρόκειται για μια γεννήτρια που παράγει ενέργεια περίπου 200 κιλαβατώρων με περίπου 200 λίτρα καυσίμου. Να σημειωθεί πως τα ντεσιμπέλ που παρήχθησαν κατά την λειτουργία της συσκευής ήταν σχεδόν μηδενικά. Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκαν στο κοινό οι συσκευές που έχει προμηθευτεί από την Advent ο Ελληνικός Στρατός και φέρουν στα σακίδιά τους οι Ειδικές Δυνάμεις. Πρόκειται για συσκευές πολλαπλής φόρτισης, οι οποίες έχουν χαμηλό βάρος και μπορούν να τροφοδοτούν με ενέργεια τον εξοπλισμό των πεζοναυτών για περίπου 30 μέρες αδιάκοπα.

«Είμαστε επίμονοι άνθρωποι και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε και εντός του Ιουλίου ελπίζω να έχουμε την θετική απάντηση από την Κυβέρνηση και να κερδίσουμε τον χρόνο που αδικαιολόγητα χάθηκε σε βάρος της περιοχής» είπε ο κ. Γρηγορίου.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση