Εντός του Φεβρουαρίου η δημοπράτηση της υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής στη γέφυρα του Κρόκου

2 Min Read

Εντός του Φεβρουαρίου θα δημοπρατηθεί και μέσα στο έτος θα ξεκινήσει  το μεγάλο έργο υπογειοποίησης (CUT & COVER),   της σιδηροδρομικής  γραμμής στην περιοχή του ΟΣΕ Κοζάνης  όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά την παρουσία του στην Κοζάνη.

Ένα έργο που θα «απελευθερώσει» έκταση 14 στρεμμάτων καθώς θα καλυφθεί το όρυγμα  που χωροθετείται ανατολικά της οδού Ιωνίας (γέφυρα προς Κρόκο), νότια της οδού Σαραντάρη και βόρεια της οδού Πρωταγόρα, και «κόβει» την Κοζάνη καθώς εκεί βρίσκεται η σιδηροδρομική γραμμή,  με ένα τούνελ μήκους 275μ.  από το οποίο θα περνά η γραμμή.

Στο επάνω μέρος του θα αναπτυχθούν χώροι πρασίνου, άθλησης και κοινόχρηστών χώρων.

Με το έργο αυτό θα εξυπηρετηθεί  αφενός η λειτουργία του σιδ/κού δικτύου στην περιοχή (όταν και όποτε λειτουργήσει ξανά), η πρόσβαση στον επιβατικό σταθμό και αφετέρου θα δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης της έκτασης άνωθεν της σιδ/κής γραμμής με χωροθέτηση αθλητικών εγκαταστάσεων και λοιπών δραστηριοτήτων από τον Δήμο Κοζάνης.

Η αρχική σύλληψη του έργου ανήκει στον πρώην Αντιδήμαρχο Κώστα Δεσποτίδη, που το παρουσίασε το 2018 και προχώρησε σε  προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Κοζάνης, του ΟΣΕ και της ΓΑΙΑ ΟΣΕ ώστε να ετοιμαστούν οι σχετικές μελέτες για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα ΕΣΣΒΑΑ.

Τον Φεβρουάριο του 2019 έγινε η προκήρυξη των μελετών και το Μάιο του 2019 υπήρξε οριστικός ανάδοχος. Τον Αύγουστο του 2021 εγκρίθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κοζάνης η μελέτη, που εκπόνησε η ανάδοχος εταιρεία GTB. ANODOS A.E – ΕΔΑΦΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε. και τον Ιούλιο του 2022 η δημοπράτηση του έργου εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.

 

 

Μοιραστείτε την είδηση