Εντυπωσιακή άσκηση ετοιμότητας στο πρατήριο καυσίμων Χλιάπας στα Κοίλα

3 Min Read

Συμμετείχαν Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, ΔΕΔΔΗΕ και Αστυνομία στο πλαίσιο των ασκήσεων της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Στην ετοιμότητα της πυροσβεστικής και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών αλλά και στην διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει το προσωπικό που εργάζεται σε πρατήρια καυσίμων που διαχειρίζονται αέριο αποσκοπούσε η άσκηση ετοιμότητας στο πρατήριο JETOIL Χλιάπας στα Κοίλα Κοζάνης. Η άσκηση διεξήχθη στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ με το Πυροσβεστικό Σώμα για τη διαχείριση έκτακτων συνθηκών.

- Advertisement -

Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε την αντιμετώπιση διαρροής αερίου και πυρκαγιάς στο πρατήριο, κατά τη διάρκεια εργασιών, καθώς και απεγκλωβισμός τραυματισμένου εργαζόμενου, μέλους του συνεργείου. Την όλη διαδικασία παρακολούθησαν εκπαιδευόμενοι της Σχολής Πυροσβεστών από την Πτολεμαΐδα και προσωπικό της Πυροσβεστικής.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης και δώδεκα άτομα προσωπικό που κατέσβησαν την πυρκαγιά και απεγκλώβισαν τον τραυματισμένο, ο οποίος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Κοζάνης. Ταυτόχρονα οι πυροσβέστες έστησαν εγκατάσταση για να ψύξουν τις φιάλες φυσικού αερίου που βρίσκονταν δίπλα από την εστία της φωτιάς για να μην υπάρξει έκρηξη. Είχε προηγηθεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης από συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ την ώρα που περιπολικό της τροχαίας ρύθμιζε την κυκλοφορία.

«Κάθε χρόνο οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες πραγματοποιούν ασκήσεις με στόχο τον υψηλό δείκτη ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας. Η συγκεκριμένη άσκηση είχε υψηλό βαθμό κινδύνου λόγω του ότι η επιχείρηση σε μεικτό πρατήριο καυσίμων ενέχει πολλούς κινδύνους» ανέφερε μιλώντας στα ΜΜΕ ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Κοζάνης Πύραρχος Γκίκας Καμπουρίδης.

Επικεφαλής της ομάδας κατάσβεσης ήταν ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης Χρήστος Τσανακτσίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τόσο την ΔΕΠΑ για τον προγραμματισμό της άσκησης όσο και την εταιρεία Χλιάπας Source για την διάθεση του πρατηρίου και την συνεργασία και υπενθύμισε στους πολίτες την προσοχή που πρέπει να δείξουν κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά σε λίγες μέρες.

Από την μεριά του ο επικεφαλής της Διεύθυνσης CNG και LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας Πέτρος Πάνου τόνισε πως «στην ΔΕΠΑ Εμπορίας προτεραιότητα έχουμε την ασφάλεια του προσωπικού και των εγκαταστάσεων και των πρατηρίων της Fisikon και οι ασκήσεις αυτές γίνονται και για την ετοιμότητα της Πυροσβεστικής αλλά και του προσωπικού που εργάζεται στα πρατήρια».

Ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την επιτυχή έκβαση της άσκησης ήταν ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Χλιάπας Source Γιάννης Χλιάπας, ο οποίος ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και δήλωσε διαθεσιμότητα όποτε κριθεί απαραίτητο για τη διενέργεια και άλλων ασκήσεων.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση