ΕΟΔΥ… statistics με 55 μέρες διαφορά

13 Min Read

Εισαγγελική έρευνα για τα… περσινά κρούσματα ανήγγειλε ο Περιφερειάρχης

Του Σωκράτη Μουτίδη ([email protected])

Περσινά ξινά σταφύλια τα χθεσινά κρούσματα του κεντρικού ΕΟΔΥ, αφού ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά συνολικά 49 κρούσματα δηλώθηκαν ετεροχρονισμένα από τον Δεκέμβρη έως προχθές στην ΠΕ Κοζάνης. Τα σοκαριστικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην ΠΕ Κοζάνης και το συνεχές lockdown από τις 16 Οκτωβρίου, έδωσε στην δημοσιότητα η περιφερειακή αρχή κατά την διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου, το απόγευμα της Τετάρτης, μετά τον σάλο που προκάλεσε το δημοσίευμα του «Χ» για την ετεροχρονισμένη δήλωση των 32 κρουσμάτων χθες Τρίτη.

Στην συνέντευξη εκτός από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, συμμετείχε ο συντονιστής του τοπικού ΕΟΔΥ Ιορδάνης Ρωμιόπουλος, αλλά και υπηρεσιακά στελέχη.

Συνολικά 49 κρούσματα δηλώθηκαν ετεροχρονισμένα από τον Δεκέμβρη έως χθες στην ΠΕ Κοζάνης

Από την πλευρά της Περιφέρειας, ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Χ. Γκοβεδάρος ανακοίνωσε πως συνολικά 49 κρούσματα έχουν δηλωθεί στην ΠΕ Κοζάνης από τον ΕΟΔΥ ετεροχρονισμένα και επιμερίστηκαν σε διαφορετικές φάσεις μέχρι σήμερα.

Τα κρούσματα αυτά είναι:

– 31 από τις 11 Νοεμβρίου του 2020 που δηλώθηκαν την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

– 9 από το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου του 2020 που δηλώθηκαν στις 11 Ιανουαρίου 2021 και

– 9 από τον Δεκέμβρη του 2020 που καταμερίστηκαν σε διάφορες μέρες μέσα στον Ιανουάριο.

Όλα τα παραπάνω κρούσματα προέρχονται από τον Δήμο Εορδαίας και από την συνεργασία που υπήρξε μεταξύ «Μποδοσάκειου» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας με ιδιωτικό εργαστήριο της πόλης. Όπως δήλωσαν τόσο ο κ. Γκοβεδάρος, όσο και ο κ. Κασαπίδης, όσο και αν ο κεντρικός ΕΟΔΥ είπε ότι ο ετεροχρονισμένος αριθμός κρουσμάτων δεν επηρέασε την εξέλιξη του lockdown στην περιοχή, εκ του αποτελέσματος και εκ των στατιστικών φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού τα θετικά κρούσματα δεν ενημερώθηκαν ότι είχαν COVID-19 και άθελά τους κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι, με αποτέλεσμα να διασπείρουν τον ιό.

Παρέμβαση Εισαγγελέα ζητά ο Περιφερειάρχης

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα ζήτησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, προκειμένου να γίνει εκτεταμένη έρευνα και να αποφασίσει η δικαιοσύνη για το αν υπάρχουν ευθύνες. «Όπως φαίνεται κάποιοι δεν ακολούθησαν την διαδικασία που προβλέπεται, κατά συνέπεια δεν ακολουθήθηκε η ιχνηλάτηση με ότι αυτό συνεπάγεται. Να εντοπιστούν, λοιπόν, όσοι εμπλέκονται στην μη έγκαιρη δήλωση των κρουσμάτων που αποτέλεσε, σε κάποιον βαθμό, αιτία διασποράς της νόσου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασαπίδης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Περιφέρεια μετά και από αυτήν την εξέλιξη θα χρηματοδοτήσει την προμήθεια εξοπλισμού για εγκατάσταση μοριακών εργαστηρίων στα τέσσερα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας που δεν διαθέτουν ανάλογο εξοπλισμό (Πτολεμαΐδας, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας). Να σημειωθεί πως το νοσοκομείο της Κοζάνης απέκτησε πρώτο εργαστήριο μοριακής βιολογίας. Επίσης, ο κ. Κασαπίδης ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία την δημιουργία περιφερειακού ιατρείου του ΕΟΔΥ στην Δυτική Μακεδονία και να γίνει η περιφέρεια έδρα του Αντιπροέδρου της 3ης ΥΠΕ για να ελέγχει την κατάσταση.

Άμεση άρση του Lockdown ζήτησαν οι φορείς

Την άμεση άρση του lock-down της ΠΕ Κοζάνης ζήτησαν οι φορείς από την Πολιτική Προστασία, κάτι που θα αποφασιστεί την ερχόμενη Παρασκευή. Σύμφωνα με τον Συντονιστή του ΕΟΔΥ στην Δυτική Μακεδονία Ιορδάνη Ρωμιόπουλο, η εξέλιξη της πανδημίας στην ΠΕ Κοζάνης δείχνει να βελτιώνεται αφού, αν εξαιρέσουμε τις ετεροχρονισμένες δηλώσεις, σταδιακά τα κρούσματα μειώνονται.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ο τοπικός ΕΟΔΥ δεν εμπλέκεται στο «λάθος» που έγινε. Μάλιστα αυτό ανακαλύφθηκε από το προσωπικό της Κοζάνης και σε υψηλούς τόνους ζητήθηκαν εξηγήσεις από το κεντρικό κράτος. «Καταλαβαίνω πως μετά και από αυτά που έγιναν υπάρχει μια έλλειψη εμπιστοσύνης, όμως θέλω να ξέρουν οι πολίτες πως κάνουμε ότι καλύτερο γίνεται και υπερβάλλουμε εαυτόν προσπαθώντας να προστατέψουμε τους πολίτες. Εμείς είμαστε υγειονομικοί και δεν εισηγούμαστε ούτε λαμβάνουμε αποφάσεις για κλείσιμο ή άνοιγμα σχολείων ή καταστημάτων. Αυτά είναι αποφάσεις της κεντρικής Κυβέρνησης».

Το χρονικό του… λάθους

Ο «Χ» λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Τρίτης αποκάλυψε με αριθμούς την ετεροχρονισμένη δήλωση των κρουσμάτων. Η είδηση αυτή αναπαράχθηκε με ταχύτατους ρυθμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστοσελίδες κεντρικών μέσων και προκάλεσε οργή σε αυτοδιοικητικούς και υγειονομικούς φορείς και βέβαια στους πολίτες της ΠΕ Κοζάνης, οι οποίοι εδώ και περίπου τέσσερις μήνες ζουν σε ένα συνεχές lockdown.

Τα πραγματικά κρούσματα στην ΠΕ Κοζάνης την Τρίτη 12 Ιανουαρίου ήταν 13 (7 Κοζάνη, 2 Σιάτιστα, 4 Πτολεμαΐδα) και τα υπόλοιπα 38 ήταν αυτά που δηλώθηκαν ετεροχρονισμένα από τις 12 Νοεμβρίου του 2020.

Οργισμένη αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης

Άμεσες απαντήσεις από τους υπεύθυνους για την πραγματική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί ζητούν με ανακοίνωσή τους οι έμποροι της Κοζάνης. Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος το βράδυ της Τρίτης ήταν σε υψηλούς τόνους, αφού από τις 16 Οκτωβρίου τα εμπορικά καταστήματα και οι επαγγελματίες δούλεψαν μερικές μέρες με click away και στην συνέχεια ξαναέκλεισαν, λόγω επαναλαμβανόμενου lockdown. Η ανακοίνωση, που απευθύνεται στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, στον Δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα και στους Βουλευτές της ΠΕ Κοζάνης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το τελευταίο τρίμηνο βρισκόμαστε σε μια καλοστημένη θεατρική παράσταση που δυστυχώς εμείς οι μικρομεσαίοι έχουμε το ρόλο του κομπάρσου. Το μαρτύριο της σταγόνας όπου η άρση του Lockdown μετατίθεται από βδομάδα σε βδομάδα.

Απαιτούμε από τις 16 Οκτωβρίου μια επίσημη ενημέρωση για το τι πραγματικά συμβαίνει με την αναφορά των καθημερινών κρουσμάτων. Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει κάποιος να μας απαντήσει υπεύθυνα; ΣΟΒΑΡΑ και ΥΠΕΥΘΥΝΑ όμως!! Πολλά ζητάμε μετά από τρείς μήνες σκληρού Lockdown; Εμείς δεν έχουμε δικαιώματα;

Σήμερα ανακοινώθηκε ένας αριθμός κρουσμάτων με πιθανότητα λάθους! Αν είναι δυνατόν! Ένα τέτοιο λάθος, αν είναι λάθος, που κοστίζει στις ζωές χιλιάδων μικρομεσαίων που περιμένουν να δουλέψουν για να ζήσουν είναι εγκληματικό».

Το ΕΒΕ ανησυχεί για το αν ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνονται είναι «αληθής»

Επιστολή στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, η οποία κοινοποιείται και στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, απέστειλε χθες και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Νίκος Σαρρής. Ο κ. Σαρρής στην επιστολή του αναφέρει πως υπάρχει πλέον μεγάλη ανησυχία για το αν ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνεται είναι «αληθής». Η επιστολή αναλυτικά:

«Η χρονικά παρατεταμένη για ένα συνεχές τρίμηνο, από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι σήμερα, επιβολή στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης πολύ σκληρών περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, περιμέναμε με την προσπάθεια και τη συμμόρφωση όλων των πολιτών να φέρει επιτέλους θετικό αποτέλεσμα και δραστική μείωση των κρουσμάτων και του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή μας.

Περιμέναμε και περιμένουμε αγωνιωδώς καθημερινά να ακούσουμε από τις επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ ότι η προσπάθειά μας καρποφόρησε. Ότι οι πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας στην περιοχή μας είχαν σαν αποτέλεσμα τον έλεγχο της επιδημικής κρίσης. Ότι επιτέλους θα μπορούσαμε σταδιακά να μεταβούμε σε ένα περισσότερο ελπιδοφόρο επίπεδο μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας, με ανοικτά καταστήματα και επιχειρήσεις για να σταματήσει το «πάγωμα» της αγοράς και ο στραγγαλισμός της οικονομίας. Ότι με προφυλάξεις και μέτρα, που είναι βέβαιο ότι μπορούν να τηρήσουν οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις της αγοράς, του λιανικού εμπορίου και της εστίασης, θα ξεκινήσει η παράλληλη με τη διαφύλαξη της διασποράς του κορωνοϊού προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας της περιοχής μας που έχει δυστυχώς πληγεί σοβαρά, περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της χώρας μας.

Ωστόσο, αντί για όλα αυτά που περιμέναμε να ακούσουμε, χθες Τρίτη 12.01.2021 ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 53 νέα κρούσματα στην ΠΕ Κοζάνης, προβληματίζοντας όλους μας . Η ανακοίνωση αυτή μας εξέπληξε. Μας προβλημάτισε. Μας δημιούργησε δυσάρεστα συναισθήματα. Επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την ψυχολογία μας και απομάκρυνε την όποια αισιοδοξία και ελπίδα από τις χιλιάδες ΜμΕ του τόπου μας που περιμένουν το άνοιγμα της αγοράς για να επιβιώσουν.

Σήμερα 13.01.2021 πληροφορηθήκαμε, κυρίως από δημοσιεύματα στα τοπικά ΜΜΕ ότι η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικά χρονικά δεδομένα. Διαβάσαμε ότι τα πραγματικά χθεσινά κρούσματα ήταν 15, παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκαν 53! Τα υπόλοιπα αφορούν κρούσματα που εκ παραδρομής δεν ανακοινώθηκαν 2 μήνες πριν, όταν και διαπιστώθηκαν. Τότε, επισημαίνουμε, η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής μας ήταν πραγματικά διαφορετική και επιβαρυμένη, με αποτέλεσμα όλοι να συμβάλλουμε με τη συμμόρφωσή μας στα μέτρα του σκληρού lock down που επιβλήθηκε στην περιοχή μας στην προστασία της διασποράς του θανατηφόρου ιού.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Κατόπιν των παραπάνω, με το παρόν έγγραφο σας μεταφέρουμε την ανησυχία και τον προβληματισμό των μελών μας – επιχειρήσεων και επαγγελματιών της Π.Ε. Κοζάνης για το εάν τα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά για την ΠΕ Κοζάνης αναφέρονται σε πραγματικό χρόνο ή όχι και παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σχετικά με τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της covid-19 που επικρατούν σήμερα στην περιοχή μας, Σε κάθε περίπτωση, λάθη γίνονται, ωστόσο θεωρούμε ότι τέτοια λάθη, που «ρίχνουν» ακόμη περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, επιχειρηματιών, εμπόρων, βιοτεχνών, επαγγελματιών, αλλά και των πολιτών, θα πρέπει να αποφεύγονται ή τουλάχιστον να συνοδεύονται από επίσημη επεξήγηση του ΕΟΔΥ ότι ανακοινώνονται κρούσματα ετεροχρονισμένα εκ παραδρομής και μόνον.

Αν πράγματι, μετά τις προσπάθειες και την «καραντίνα» στην οποία βρισκόμαστε όλοι μας, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, τρεις μήνες τώρα δεν έχουν επέλθει τα επιθυμητά επιδημιολογικά αποτελέσματα στην ΠΕ Κοζάνης, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε, ώστε όλοι μαζί, πολίτες και φορείς, με υπευθυνότητα και συνέπεια να προσπαθήσουμε περισσότερο γιατί δεν μπορεί παρά όλοι να συμφωνούμε ότι η προστασία της Δημόσιας Υγείας υπερέχει πάντων».

Εξηγήσεις ζητά και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Π.Ε. Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα έστειλε επιστολή προς τους Υπουργούς Υγείας και Προστασίας του Πολίτη ζητώντας εξηγήσεις για την παρατεταμένη υγειονομική κρίση στην περιοχή και την προβληματική διαχείριση στη καταγραφή των κρουσμάτων. Όπως επισημαίνει, υπάρχει πλέον μεγάλη ανασφάλεια στους κατοίκους και προβληματισμός για το ζήτημα της καταγραφής των κρουσμάτων και την σωστή αποτύπωση της επιδημιολογικής πραγματικότητας και της παρεπόμενης ιχνηλάτησης.

Η κ. Βέττα ρωτά τους Υπουργούς:

1. Ποιοι είναι οι λόγοι που η ΠΕ Κοζάνης, τρεις μήνες μετά την ένταξή της σε επίπεδο συναγερμού Κατηγορίας 4- Αυξημένου Κινδύνου, δεν έχει παρουσιάσει σοβαρή αποκλιμάκωση;

2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την πλήρη άρση των μέτρων στην περιοχή;

3. Τι συμβαίνει με την καταγραφή και την ενσωμάτωση των κρουσμάτων από την ΠΕ Κοζάνης; Υπάρχει ζήτημα ελλιπούς ή καθυστερημένης ενσωμάτωσης που δημιουργεί πρόβλημα στην ευκρινή αποτύπωση της κατάστασης;

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση