Επαναλειτουργούν από σήμερα τα μουσεία / μνημεία αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης

6 Min Read

Επαναλειτουργούν από σήμερα Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020, μετά την προσωρινή παύση της λειτουργίας τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τα παρακάτω μουσεία / μνημεία αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης.

Για την ασφαλή λειτουργία τους γνωστοποιούμε στο κοινό τα εξής:

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και το προσωπικό της έχουν λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας εργαζομένων και επισκεπτών από τον κορωνοϊό.

Οι αγαπητοί επισκέπτες παρακαλούνται να τηρούν της παρακάτω οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ., οι οποίες αναγράφονται σε σχετικό φυλλάδιο που θα τους διανέμεται (ελληνικά και αγγλικά), με την είσοδό τους:

ΟΔΗΓΙΕΣ ΦΥΛΛΑΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

 • Αναμονή στις θέσεις που φέρουν την ειδική σήμανση.
 • Ακολουθείτε την σημασμένη κυκλική περιήγηση.
 • Εντός των Αρχοντικών η άνοδος και κάθοδος στους επιμέρους χώρους γίνεται εκ περιτροπής.
 • Τήρηση απόστασης 1,50 μέτρου σε εξωτερικό χώρο και 2 μέτρων σε εσωτερικό, μεταξύ των επισκεπτών, στην ουρά και στην περιήγηση.
 • Αποφυγή αγγίγματος σε σημεία του προσώπου (μάτια, μύτη, στόμα).
 • Περιορισμένη χρήση ανελκυστήρα. Η χρήση μάσκας εντός αυτού είναι υποχρεωτική.
 • Χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού (70%) για τα χέρια.
 • Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας, από τους ξεναγούς και τους επισκέπτες.
 • Στους χώρους υγιεινής:

Εκκένωση της λεκάνης αποχωρητηρίου με κλειστό καπάκι.

Απαγορεύεται η χρήση μηχανήματος για στέγνωμα των χεριών.

Ελεγχόμενη ροή προς τα αποχωρητήρια.         

Τήρηση αποστάσεων – αναμονή στις θέσεις με την ειδική  σήμανση.

 • Σε οργανωμένη ξενάγηση: Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας από τον ξεναγό, αυστηρή τήρηση των αποστάσεων, συχνή αντισηψία χεριών, αποφυγή σωματικής επαφής σε ταμεία και γκισέ.

Ομάδες επισκεπτών (γκρουπ) όχι ανωτέρω των οκτώ ατόμων.

 • Τήρηση του μέγιστου καθορισμένου ανά κτήριο αριθμού επισκεπτών, όπως αναφέρονται παρακάτω:

 

 • Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής: Καθημερινά ανοιχτά. (ωράριο 8:30-16:00, τηλ. 24610/98800-801, εσωτ. 4)

Ισχύουν εισιτήρια: 4 ευρώ ολόκληρο, 2 μειωμένο, και ελευθέρας.

Μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα στην έκθεση: 50 άτομα (σε 5 μεγάλες αίθουσες, σε συνολικά 1.000 τ.μ. εκθεσιακό χώρο)

Στο Μουσείο υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ)

(Είναι ήδη ανοιχτός ο Αρχαιολογικός Χώρος Αιανής: Καθημερινά ανοιχτά, σε συνεννόηση με τους φύλακες του Μουσείου. (ωράριο 8:30-16:00, τηλ. 24610/98800-801, εσωτ. 4)

Ισχύουν εισιτήρια: Αρχαία Πόλη Αιανής: 3 ευρώ ολόκληρο, 2 μειωμένο, και ελευθέρας. Βασιλική Νεκρόπολη Αιανής: 3 ευρώ ολόκληρο, 2 μειωμένο, και ελευθέρας)

 

 • Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης: Καθημερινά ανοιχτά. (ωράριο 8:00-15:30, τηλ. 24610/26210, εσωτ. 2)

Ισχύουν εισιτήρια: 3 ευρώ ολόκληρο, 2 μειωμένο, και ελευθέρας.

Μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα στην έκθεση: 5 άτομα (σε 5 αίθουσες)

Στη Συλλογή υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ)

 • Αρχοντικό Πούλκως στη Σιάτιστα: Καθημερινά ανοιχτά. (ωράριο 8:00-15:30, τηλ. 24650/21352)

Ισχύουν εισιτήρια: 3 ευρώ ολόκληρο, 2 μειωμένο, και ελευθέρας.

Μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα στο Αρχοντικό: 8 άτομα (σε 4 δωμάτια / χώρους, σε δύο ορόφους, με μία σκάλα προς τον όροφο και άλλες τρεις για κάθε έναν από τους τρεις χώρους στον ημιώροφο και το υπόγειο, από τις οποίες οι επισκέπτες θα διέρχονται ένας – ένας, σε άνοδο ή κάθοδο εκ περιτροπής)

Στον αύλειο χώρο και μέχρι την είσοδο του ισογείου, με ορατότητα στο ισόγειο και σε μέρος του υπογείου του κτηρίου, υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ)

 • Αρχοντικό Γρ. Βούρκα στην Κοζάνη: Ανοιχτό Δευτέρα έως και Παρασκευή, και τα Σαββατοκύριακα κατόπιν συνεννοήσεως με το φύλακα. (ωράριο 8:00-15:30, τηλ. 24610/25903) Ισχύουν εισιτήρια: 3 ευρώ ολόκληρο, 2 μειωμένο, και ελευθέρας.

Μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα στο Αρχοντικό: 4 άτομα (σε 4 δωμάτια / χώρους, σε έναν όροφο, με μία σκάλα, από την οποία οι επισκέπτες θα διέρχονται ένας – ένας, σε άνοδο ή κάθοδο εκ περιτροπής)

Δεν υπάρχει ακόμα δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ). Από την είσοδο της αυλής υπάρχει ορατότητα στην πρόσοψη του κτηρίου.

 • Αρχοντικό Μαλιόγκα στη Σιάτιστα: Επισκέψιμο κατόπιν συνεννοήσεως με τους φύλακες (ωράριο 8:00-15:30, τηλ. 24610/25903, 24650/21352). Ισχύουν εισιτήρια: 3 ευρώ ολόκληρο, 2 μειωμένο, και ελευθέρας.

Μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα στο Αρχοντικό: 4 άτομα (σε 4 δωμάτια / χώρους, σε δύο ορόφους, με μία σκάλα, από την οποία οι επισκέπτες θα διέρχονται ένας – ένας, σε άνοδο ή κάθοδο εκ περιτροπής)

Δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ). Από την είσοδο της αυλής υπάρχει ορατότητα στην πρόσοψη του κτηρίου.

 • Επισκοπικός Ναός Σισανίου: Επισκέψιμο κατόπιν συνεννοήσεως με τους φύλακες (ωράριο 8:30-15:30, τηλ. 24610/25903) Ισχύουν εισιτήρια: 3 ευρώ ολόκληρο, 2 μειωμένο, και ελευθέρας.

Μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα στο μνημείο: 10 άτομα (εκτεταμένος ενιαίος χώρος, με αρκετούς διαδρόμους, επίπεδα και δυνατότητα κυκλικής πορείας)

Μέχρι την είσοδο του μνημείου, με ορατότητα σε όλο το χώρο, υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ)

 • Μακεδονικός Τάφος Σπηλιάς Εορδαίας: Επισκέψιμος μόνο κατόπιν συνεννοήσεως με τους φύλακες. (ωράριο 8:30-15:30, τηλ. 24610/39667) Δεν ισχύουν εισιτήρια.

Μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα στο μνημείο: 4 άτομα (2 στο πάνω επίπεδο – 2 στο κάτω, με κοινή σκάλα, από την οποία οι επισκέπτες θα διέρχονται ένας – ένας, σε άνοδο ή κάθοδο εκ περιτροπής)

Στο πάνω επίπεδο, με ορατότητα σε όλο το χώρο, υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ)

 

Μοιραστείτε την είδηση