Επανεκδόθηκε το βιβλίο του Αθανάσιου Καραμάρκου «Ιερός Καθεδρικός Ναός Αγίου Νικολάου»

3 Min Read

ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ
ΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΚΕΙΜΗΛΙΑ
Β’ ‘Εκδοση
Καραμάρκου Ν. Αθανασίου
Φιλολόγου
Έκδοση Εκκλησιαστικού Συμβουλίου
Καθεδρικού Ναού Αγίου Νικολάου Κοζάνης
Κοζάνη 2019, σελ. 340

- Advertisement -

Το βιβλίο αυτό, του Καραμάρκου Αθανασίου, φιλόλογου καθηγητή, πρώην Διευθυντή του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης, συνταξιούχο σήμερα, πρωτοκυκλοφόρησε το 2011 και παρουσιάστηκε στο κοινό της Κοζάνης, σε ειδική εκδήλωση, που έγινε στις 29-11-2011, στο ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟ Κοζάνης, με ομιλητές- παρουσιαστές τους: Ευάγγελο Ντάγκα και Αναστάσιο Δάρδα. Ήταν όμως, από καιρό εξαντλημένο. Και πολλοί ήταν οι Κοζανίτες αλλά και οι ξένοι επισκέπτες, που το ζητούσαν. Για τούτο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Νικολάου Κοζάνης , προχώρησε στην επανέκδοσή του.
Τούτη η δεύτερη έκδοση διαφέρει από την πρώτη. Είναι βελτιωμένη στη μορφή κι επαυξημένη στο περιεχόμενο. Θέλω να πω ότι το νέο βιβλίο έχει διαφορετικό εξώφυλλο, πιο κομψό και πιο καλαίσθητο, κι ένα επιπλέον κεφάλαιο στο τέλος του αρχικού σώματος. Αυτό το κεφάλαιο λειτουργεί ως παράρτημα, δηλαδή κάτι σαν ευρετήριο, στο οποίο καταχωρούνται, με αλφαβητική σειρά, οι ( 660) αγιογραφίες που περιγράφονται σε άλλα κεφάλαια του βιβλίου, πρώτα αυτές ( 451) που υπάρχουν στον κυρίως ναό, κι ύστερα οι υπόλοιπες ( 209), που κοσμούν τους τρούλους. Κι είναι έτσι ταξινομημένες, που να διευκολύνουν τον αναγνώστη να βρίσκει: α) τον άγιο στον οποίο αναφέρονται, β) τη σελίδα του βιβλίου που είναι καταχωρημένες και γ) τη θέση του ναού που αντιστοιχεί η καθεμία απ’ αυτές ( αψίδες, θόλοι, κλίτη).
Πρέπει να πω ακόμη, ότι το βιβλίο αυτό δεν είναι το μόνο που έχει γράψει, ως τώρα, ο Αθανάσιος Καραμάρκος. Κατά καιρούς είδαν το φως κι άλλα, κυρίως μελέτες ( μονογραφίες), με τη σημασία της η καθεμιά στην κατεύθυνση που κινείται. Τα θυμίζω, για να μείνουν στην κοινή μνήμη, δια παντός: «ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΑΝΟΡΑ ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΣ» (2012), «ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΩΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ» (2012), «ΟΙ ΤΡΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ»( 2017), «ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» ( 2013), «ΤΑ ΕΓΚΩΜΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΘΡΗΝΟΥ» ( 2013), «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΠΑΙΔΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΙΣ ΗΓΕΜΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ» (2018), «ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 1668 ΕΩΣ ΤΟ 1826» (2018), «ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 1668 ΕΩΣ ΤΟ 1900» (2019).
Για τη συγγραφή του βιβλίου που γίνεται λόγος στο σημείωμα αυτό, αλλά και για την όλη προσφορά του Αθανασίου Καραμάρκου στο ναό, από τη θέση του Γραμματέα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, πρόσφατα( 5-12-2019), ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. ΠΑΥΛΟΣ τού απένειμε ειδικό τιμητικό δίπλωμα( Ευεργετήριον), συνοδευόμενο από χρυσό μετάλλιο.
Άξιος ο κόπος του!
Ντάγκας Ευάγγελος
Σχολικός Σύμβουλος ε. τ.

Μοιραστείτε την είδηση