Επανέρχεται σήμερα προς ψήφιση ο κανονισμός για τα τραπεζοκαθίσματα

4 Min Read

Για «πολιτικό φάουλ» Μαλούτα και Φλώρου κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Μετά την «πόρτα» που έφαγε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης η αλλαγή του κανονισμού έγκρισης λειτουργίας Κοινόχρηστων Χώρων στην προχθεσινή συνεδρίαση, η δημοτική αρχή επανέρχεται και φέρνει ξανά το θέμα στο όργανο, όχι προς συζήτηση (γιατί αυτή έχει προηγηθεί) αλλά προς ψήφιση. Αυτό προβλέπεται να γίνει σήμερα μέχρι τις 2 το μεσημέρι «δια περιφοράς» όπως ανακοίνωσε η Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αυτό σημαίνει πως οι δημοτικοί σύμβουλοι θα πρέπει να αποστείλουν την ψήφο τους με email για το αν συμφωνούν ή όχι με την αλλαγή του κανονισμού και μάλιστα κατ’ άρθρο και όχι στο σύνολο όπως κλήθηκαν να ψηφίσουν προχθές. Οι αντιδράσεις στην κίνηση αυτή της δημοτικής αρχής είναι μεγάλες από την αντιπολίτευση, η οποία μιλά για «πολιτικό καραμπινάτο φάουλ Μαλούτα και Φλώρου.»

Να θυμίσουμε πως ο νέος κανονισμός δεν «πέρασε» από το δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας αφού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 21 ψήφους που προβλεπόταν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μάλιστα, ο πρόεδρος του συμβουλίου Μάρκος Φλώρος, στο κλείσιμο της συνεδρίασης και απευθυνόμενος στους καταστηματάρχες να πει: «Αγαπητοί καταστηματάρχες μπορεί να υποστείτε τις όποιες συνέπειες προβλέπει ο νόμος. Συγγνώμη αλλά όσοι δεν τον (ενν. κανονισμό) ψήφισαν έχουν την όποια ευθύνη».

Το email που ήρθε στους δημοτικούς συμβούλους για τη σημερινή συνεδρίαση, αναφέρει ότι «το θέμα κρίνεται κατεπείγον λόγω του ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση δεν λήφθηκε απόφαση για το παραπάνω θέμα και   υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη εύρυθμη λειτουργία της αγοράς». Πρόκειται για μια απολύτως νόμιμη διαδικασία, αφού όντως απόφαση δεν λήφθηκε εφόσον δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη από το νόμο πλειοψηφία (τουλάχιστον 21 ψήφοι). Συνεπώς η δημοτική αρχή, επαναφέρει το θέμα προς ψήφιση έχοντας κάνει μεγάλη κινητοποίηση προκειμένου να μην «εκτεθεί» όπως έγινε προχθές.

Τα τέσσερα σημεία των αλλαγών είναι:

  • Να επιτρέπεται πλέον η τοποθέτηση εμπορευμάτων σε κεντρικές οδούς με μεγάλα πεζοδρόμια και την προϋπόθεση ύπαρξης 1,5 μέτρου για τη διέλευση πεζών
  • Να προβλέπεται καθορισμός χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Νίκης, ενώ θα ζητηθεί ομοιόμορφη όψη (χρώματα, τέντες κλπ).
  • Να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα στην οδό Ειρήνης σε πλάτος ως 0,70μ.
  • Να μειωθεί η παραχώρηση χώρου ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων σε Κοβεντάρων, Μουράτη και Κομπανίας.

«Εμείς δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε υπέρ ή κατά. Εκπροσωπούμε και αυτούς που ευεργετούνται και αυτούς που πλήττονται» ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας ο πρόεδρος του Σωματείου «Ερμής»  Αλέκος Βουτυρής. Το λόγο πήρε και ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Γιάννης Μπασίνας, ο οποίος έθεσε επιπλέον το θέμα της ασφάλειας της διέλευσης από τους εργαζομένους στα καταστήματα αυτά. Ο κ. Μπασίνας, ωστόσο, το απόγευμα της Τετάρτης με ανακοίνωσή του στο προσωπικό του προφίλ στο facebook, ανακοίνωσε πως παραιτείται από τον Σύλλογο μετά την στάση του Προέδρου του Σωματείου να μην αντιδράσει στην απαξιωτική φράση του Προέδρου του Δξμοτικού Συμβουλίου Μάρκου Φλώρου (που αναφέραμε παραπάνω). Ο κ. Μπασίνας έγραψε:

«Όσον αναφορά το ζήτημα τον τραπεζοκαθισμάτων, ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του άποψη και είναι σεβαστή. Δική μου άποψη είναι πώς πρέπει να δοθούν ύστερα  από κανόνες και ίσα σε όλους. Αυτό όμως πού με εξοργίζει και με θυμώνει ύστερα από το δημοτικό συμβούλιο και την απόφαση που πάρθηκε (σωστή λάθος δεν θα την κρίνω εγώ) είναι ότι είμαι αηδιασμένος από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου πού ενώ ανακοίνωσε την απόφαση, σήμερα λέει ότι δεν πάρθηκε, καθιστώντας μας χαζούς και ηλίθιους χωρίς αντίδραση από το σωματείο μας. Για αυτό υποβάλλω και την παραίτησή μου από μέλος του σωματείου Ερμής».

 

Σωκράτης Μουτίδης-www.xronos-kozanis.gr

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση