Επεκτείνεται η ΒΙ.ΠΕ. Κοζάνης για να καλύψει «μεγάλη» επένδυση

7 Min Read

Κατά πλειοψηφία πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης η μεταβίβαση κυριότητας υπό όρους λόγω δωρεάς, εκτάσεων οι οποίες εμπίπτουν στο αγρόκτημα κοινότητας Κοίλων και Μαυροδενδρίου του Δήμου Κοζάνης, στην ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε., για την επέκταση των ορίων του υφιστάμενου Επιχειρηματικού Πάρκου Κοζάνης, για να ικανοποιήσει τις ανάγκες μεγάλης επένδυσης, που όπως όλα δείχνουν είναι αυτή της Sunlight με την κατασκευή μονάδας κατασκευής καινοτόμων μπαταριών τεχνολογιών λιθίου.

Ο απερχόμενος δήμαρχος Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας σημείωσε πως τα όρια των εκτάσεων που έχει αναπτυχθεί η σημερινή ΒΙ.ΠΕ. είναι δημοτικές εκτάσεις, οι οποίες εμπίπτουν στις περιοχές των κοινοτήτων Κοίλων και Μαυροδενδρίου και πως ο δήμος συνεισέφερε τις εκτάσεις αυτές στην ΕΤΒΑ Α.Ε. με τη δέσμευση του ότι το 15% από την πώληση ή την εκμίσθωση οικοπέδων θα έμπαιναν στο ταμείο του δήμου Κοζάνης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, όλα αυτά ήταν προϊόν μακρών συζητήσεων και διαφόρων προσεγγίσεων έως ότου ενεργοποιηθεί η ΒΙ.ΠΕ. και αυτή η ιστορία «κατέληξε» το 2017, όπου υπεγράφη και το σχετικό συμβόλαιο.

Στη συνέχεια ανέφερε πως τους τελευταίους μήνες, σχεδόν όλο το 2023, υπήρχε μια επαφή και μια συνεργασία με την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. προκειμένου να παραχωρηθούν και άλλες δημοτικές εκτάσεις και να μεγαλώσει η ΒΙ.ΠΕ. «Τώρα θα μου πείτε, δεν έχει μπει ούτε ένας μέσα στη ΒΙ.ΠΕ. υπήρχε η ανάγκη για επέκταση; Όλη η συζήτηση γινόταν γιατί υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη επένδυση η οποία ενδιαφέρεται για σημαντικές εκτάσεις και υπήρξε μια αρχική πρόταση να πάει λίγο πιο βόρεια, αλλά για διάφορους λόγους δεν τελεσφόρησε. Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι επαφές της εν λόγω εταιρείας με την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. και για αυτό το λόγο, ζητείται η παραχώρηση άλλων τόσο στρεμμάτων από το δήμο Κοζάνης προκειμένου να επεκταθεί η Βιομηχανική Περιοχή και να μπορέσει να φιλοξενηθεί η δραστηριότητα αυτή στην περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλούτας, ο οποίος συμπλήρωσε πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική δραστηριότητα και πολύ μεγάλη επένδυση,  η οποία θα προσφέρει σημαντική απασχόληση στην περιοχή και εισηγήθηκε να προχωρήσουν με αυτή την πρόταση, με τους ίδιους όρους, δηλαδή το 15% των εσόδων είτε εκμίσθωσης είτε πώλησης, να πηγαίνει στο ταμείο του δήμου Κοζάνης.

Η κοινότητα Κοίλων συμφώνησε στη σχετική πρόταση, ενώ η κοινότητα Μαυροδενδρίου συμφώνησε υπό όρους και προϋποθέσεις, δηλαδή να παραχωρηθούν κάποια οικόπεδα, αλλά να δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης κατοίκων του χωριού, σε περίπτωση λειτουργείας της ΒΙ.ΠΕ.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Μαυροδενδρίου, μιλώντας για τις προϋποθέσεις και τους όρους που έχουν θέσει,  ανέφερε πως έχουν παραχωρήσει ήδη πάνω από χίλια στρέμματα ως κοινότητα και δικαιούνται να έχουν μια προτεραιότητα (εντοπιότητα) στις προσλήψεις, όταν και εφόσον αυτές γίνουν. Επίσης ανέφερε πως θα τους δοθούν οκτώ οικόπεδα, τουλάχιστον οκτώ στρεμμάτων το κάθε ένα, για επιχειρήσεις μεταποίησης οι οποίες μπορούν να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα (π.χ. Leader 2023-2027) και πως στο βόρειο τμήμα της κοινότητας, όπου είναι να παραχωρηθούν και τα 430 στρέμματα, υπάρχουν ιδιόκτητα χωράφια και επιχειρήσεις και θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν «εγκλωβιστούν» και πως θα υπάρχει πρόσβαση προς τα χωράφια, τις ιδιοκτησίες και τις επιχειρήσεις τους.

Αντιδράσεις

Ο κ. Χάρης Κουζιάκης αναφέρθηκε στο γεγονός του ότι η έκταση που παραχωρείται από την κοινότητα Κοίλων είναι αναδασωμένη, με τον κ. Μαλούτα να εξηγεί πως δεν πρόκειται να κοπεί κανένα δέντρο, καθώς έχουν αποτυπωθεί όλα λόγω του κτηματολογίου. «Η συγκεκριμένη έκταση θα πολεοδομηθεί και θα προβλεφθούν χώροι πρασίνου, οι συγκεκριμένοι χώροι θα καλύψουν το κενό της πρόβλεψης χώρου πρασίνου εντός της ΒΙ.ΠΕ. για να καλύπτονται οι όροι της πολεοδομικής μελέτης» σημείωσε ο κ. Μαλούτας και συμπλήρωσε πως όλα έχουν γίνει σε συνεργασία με το δασαρχείο.

«Η περίπτωση της ΒΙ.ΠΕ. είναι γνωστή, χιλιοειπωμένη και πολύ πονεμένη, δεν είναι των τελευταίων χρόνων. Κλείνουμε δεκαετίες πλέον από τότε που ξεκίνησε η υπόθεση της ΒΙ.ΠΕ. και ήταν ένα πολύ φιλόδοξο και πολύ σωστά προγραμματισμένο σχέδιο, ώστε να υπάρξει επιτέλους μια βιομηχανική περιοχή για την Κοζάνη, θα είναι αδειοδοτημένη, θα έχει όλες τις παροχές και θα μπορεί να φιλοξενήσει χρηματοδοτήσεις, επιχειρηματικές επιλογές κλπ. Έκτοτε και για διάφορους λόγους, καθυστέρησε πάρα πολύ και το θέμα είναι ότι λόγω της μεταλιγνιτικής και της μετάβασης, που έχουμε μπροστά μας, θα πρέπει να δώσουμε ό,τι περισσότερο έχουμε, ως κίνητρο, σε σωστά δομημένες επιχειρηματικές κινήσεις που θα επιθυμούν να γίνουν στην περιοχή. Άρα η ΕΤΒΑ έχει να επιτελέσει ένα πολύ μεγάλο ρόλο να επιτελέσει και να παίξει και θέλουμε να βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι από το γεγονός ότι παρά του ότι υπάρχει διάθεση, δεν υπάρχει γρήγορη εξέλιξη» τόνισε ο κ. Κουζιάκης. Επίσης, στάθηκε στο γεγονός πως όλες οι υποδομές που υπάρχουν στην έως τώρα ΒΙ.ΠΕ. είναι σε άσχημη κατάσταση και έχουν σχεδόν καταστραφεί, οπότε θα χρειαστεί να ανακατασκευαστούν.

«ΒΙ.ΠΕ. ακούμε και ΒΙ.ΠΕ. δεν βλέπουμε, ενώ επί δεκαετίες “σέρνεται” αυτό το μεγάλο πρόβλημα και θα ήταν ευχής έργον να έχει δημιουργηθεί η ΒΙ.ΠΕ. και στα πλαίσια της μετάβασης να έχουν έρθει επιχειρήσεις και να έχει βρει ο κόσμος δουλειά» τόνισε ο κ. Φώτης Κεχαγιάς και συνέχισε λέγοντας πως ο δήμος Κοζάνης και το τοπικά διαμερίσματα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια, αλλά το θέμα κωλυσιεργεί λόγω της Τράπεζας Πειραιώς στην οποία έχει «περάσει» η ΕΤΒΑ.

 Ο κ. Λευτέρης Ιωαννίδης, στάθηκε στο δημοσίευμα του «Χ» το οποίο έλεγε πως η ΒΙ.ΠΕ. απέκτησε περιβαλλοντικούς όρους πριν κάποιους μήνες και πως όταν έγιναν τα εγκαίνια της, δεν ήταν ακόμα ολοκληρωμένη.

Τέλος, ο κ. Μαλούτας σημείωσε πως οι διαδικασίες πρέπει να «τρέξουν» όσο γίνεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά καθώς η περιοχή έχει ανάγκη από επενδύσεις. 

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση