Τα 60 χρόνια λιγνιτικής δραστηριότητας γιορτάστηκαν στην Πτολεμαΐδα

2 Min Read

Επετειακή εκδήλωση για τα 60 χρόνια λιγνιτικής δραστηριότητας στην Πτολεμαΐδα πραγματοποιήθηκε την  Κυριακή 29 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε το πρωί  με δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες λιγνιτωρύχους εν ώρα καθήκοντος στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας  Θεόκλητου.

Η επετειακή εκδήλωση ήταν μία πρωτοβουλία του δημάρχου Εορδαίας, καθώς συμπληρώνονται 60 χρόνια από τα επίσημα εγκαίνια του Βιομηχανικού Συγκροτήματος της ΛΙΠΤΟΛ Πτολεμαΐδας, που πραγματοποιήθηκαν στις 26 Ιουλίου του 1957 παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, δηλώνοντας ότι είναι μια εκδήλωση που την οφείλαμε και την κάναμε όλοι μαζί αυτοδιοίκηση, επιχείρηση, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι.

Για την ιστορία του λιγνίτη και της ΛΙΠΤΟΛ ΔΕΗ μίλησε ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΗ Γ. Ανδριώτης, ενώ ο Γ. Μαθιουδάκης από το Ίδρυμα Μποδοσάκη αναφέρθηκε στη σχέση του Μποδοσάκη με τη ΛΙΠΤΟΛ.

Από την πλευρά του ο πρώην διευθυντής του ΛΚΔΜ Χρ. Δαβάκος στη ομιλία περιστράφηκε γύρω από την  εκμετάλλευση και αξιοποίηση του λιγνιτικού κοιτάσματος όλα αυτά τα χρόνια, ενώ αναφερόμενος σε μια προσωπική στιγμή έκανε λόγο για την φορά που το 1969 ξεπέρασε η παραγωγή τους 6 εκ. τόνους.

Για το λιγνίτη ως φορέα μετάβασης στην ανάπτυξη μίλησε ο Νίκος Παπαφιλίππου, πρώην διευθυντής ΑΗΣ Καρδιάς και για την εκμετάλλευση του λιγνίτη από την Εταιρεία Παυλίδης-Αδαμόπουλος η Μιράντα Παυλίδου.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτας στους συγγενείς εκείνων που έχασαν τη ζωή τους σε ώρα εργασίας.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική παράσταση από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας.

Μοιραστείτε την είδηση