Επιχειρηματικός «βραχίονας» στην Δυτική Μακεδονία για διευκόλυνση επενδυτών

5 Min Read
Από αριστερά προς δεξιά: Η υπεύθυνη Επιχειρηματικότητας της ΑΝΚΟ Λιάνα Παπατέρπου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΝΚΟ Τάσος Σιδηρόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Νίκος Λυσσαρίδης

Περιφέρεια και ΑΝΚΟ δημιούργησαν το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων, Επενδύσεων και Εξωστρέφειας

Μια νέα δομή που θα έχει καθοριστικό ρόλο στην βοήθεια, στήριξη και παρακίνηση επιχειρήσεων να επενδύσουν στην περιοχή, δημιουργείται από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την ΑΝΚΟ Α.Ε. Πρόκειται για το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων, Επενδύσεων και Εξωστρέφειας (ΚΥΕΕΕ), το οποίο παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ το πρωί της Πέμπτης με έναν «αέρα» αισιοδοξίας πως θα ξεμπλοκάρει αρκετές προτάσεις που βαλτώνουν και θα καθοδηγεί με σοβαρότητα υποψήφιους επενδυτές, να μπορούν μεθοδικά να υλοποιούν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

- Advertisement -

Οι εμπλεκόμενοι δήλωσαν πως κοινή διαπίστωση είναι πως η ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας θα πρέπει να στηριχθεί στην επιχειρηματικότητα με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της παραμονής του ανθρώπινου δυναμικού στον τόπο του. Η νέα δομή που έχει συσταθεί και είναι έτοιμη να λειτουργήσει, αποτελείται από ένα σύμπλεγμα υπαρχουσών δομών και ανθρώπων (ΑΝΚΟ, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης κ.α.), οι οποίοι σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της υπάρχουσας τεχνολογίας (GIS) θα μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στο να κάνουν πιο εύκολη την διαδικασία επενδύσεων στην περιοχή που τόσο το έχει ανάγκη.

«Ο μηχανισμός αυτός θα μεριμνά για τους επενδυτές που έρχονται στην περιοχή μας ή είναι από εδώ, με στόχο να κατατοπίζονται σε ποια σημεία μπορούν να επενδύσουν και τι είδους επενδύσεις μπορούν να κάνουν εκεί, να επιταχύνονται οι αδειοδοτικές διαδικασίες, να στηρίζονται κατά την διάρκεια όλης της γραφειοκρατικής περιόδου για να υλοποιήσουν την επένδυση και να γνωρίζουν ότι έχουν στο πλευρό τους μια οργανωμένη δομή για να τους λύσει προβλήματα και κατά την διάρκεια της λειτουργίας τους» ανέφερε κατά την εισαγωγή του ο Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης, ο οποίος είχε δεσμευτεί προεκλογικά για την δημιουργία αυτής της δομής.

Την έλλειψη ουσιαστικής στήριξης επενδυτών, ειδικά στο στάδιο πριν την ίδρυσή τους, ανέδειξε με τα λεγόμενά του ο Γενικός Διευθυντής της ΑΝΚΟ Τάσος Σιδηρόπουλος. Ο κ. Σιδηρόπουλος, έχοντας πολυετή πείρα στο κομμάτι αυτό, ανέφερε πως το ΚΥΕΕΕ έρχεται να «καλύψει», στο μέτρο του δυνατού, ένα από τα κενά που επηρεάζουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας που είναι η έλλειψη δομών και μηχανισμών υποστήριξης επενδυτών. «Η δομή που αναπτύσσεται θα υποστηρίζει την ενημέρωση των επιχειρήσεων μέσω του Enterprise Europe Network, θα του βοηθά στην φάση των αδειοδοτικών διαδικασιών να ξεπεράσουν τις δαιδαλώδεις διαδικασίες, θα επιλύει ζητήματα που θα εμποδίζουν την ανάπτυξη τους. Ουσιαστικά θα προσπαθήσουμε να ξεμπλοκάρουμε τις επενδύσεις με τα μέσα που διαθέτουμε, όπως με το Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS) που ο επενδυτής θα μπορεί εύκολα και γρήγορα, να μαθαίνει τους χώρους που μπορεί να επενδύσει και είναι «καθαροί» από εμπόδια» ανέφερε ο ίδιος.

Στην εξαιρετικά μεγάλη ανάγκη προσέλευσης επενδύσεων στην Δυτική Μακεδονία αναφέρθηκε η οικονομολόγος και υπεύθυνη Επιχειρηματικότητας της ΑΝΚΟ Λιάνα Παπατέρπου. «Διαπιστώνουμε χρόνια τώρα ότι υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη ανάγκη στο να προσελκύσουμε επενδύσεις στην περιοχή μας για να αντιμετωπίσουμε την ύφεση της επιχειρηματικότητας, την ταχεία απολιγνιτοποίηση, την υψηλή ανεργία, την πληθυσμιακή συρρίκνωση και την συνεχή διαρροή του επιστημονικού δυναμικού. Κακά τα ψέματα χωρίς επιχειρηματικότητα, χωρίς επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει και η οικονομική ανάπτυξη. Εμείς ως ομάδα έργου, προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε ότι χρειάζεται ο επενδυτής για να βοηθηθεί, κάτι που επιχείρησαν και άλλες Περιφέρειες να δημιουργήσουν αλλά δεν τα κατάφεραν. Μέσα από αυτή τη δομή θα προσπαθήσουμε να είμαστε και διαμεσολαβητής και επιταχυντής, να μεσολαβούμε σε συνεργασία με τις αρμόδιες περιφέρειες και τους θεσμικούς φορείς ως εργαλείο και υποστηρικτικός βραχίονας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Παπατέρπου.

Από την επόμενη εβδομάδα θα «ξηλωθούν» όλες οι πινακίδες που υπάρχουν στην περιφέρεια και αναφέρονται σε υποστήριξη επενδυτών και αγροτών, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να είναι σε θέση να καταλάβουν πως η νέα αυτή δομή θα έχει ενισχυμένα χαρακτηριστικά σε σχέση με ότι έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί και ένα μνημόνιο συνεργασία με την ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε., το ΔΑΜ και την Περιφέρεια που θα «αναγνωρίζει» την αναγκαιότητα της νέας δομής και θα παραπέμπει τον κάθε ενδιαφερόμενο στο ΚΥΕΕΕ.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση