Επιχειρηματικότητα και φοβικά σύνδρομα

1 Min Read

Στην καλλιέργεια της επιχειρηματικότητας στρέφεται πια η Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλοντας να αλλάξει την κυρίαρχη κουλτούρα που θέλει τα παιδιά των Ευρωπαίων να αναζητούν την επαγγελματική επιτυχία σε μια θέση στο δημόσιο.
Θυμάμαι το Νοέμβριο του 2017, στην ομιλία της στην Κοζάνη, την Φωτεινή Αγραφιώτη να λέει «αν ρωτήσεις φοιτητές σε ένα οποιοδήποτε πανεπιστήμιο, θα σου πουν ότι όνειρό τους είναι να δουλέψουν για τη google ή την Amazon. Αν ρωτήσεις φοιτητές στο Stanford στη Silicon Valley απ’ όπου στρατολογούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, θα σου απαντήσουν ότι όνειρό τους είναι να ιδρύσουν την επόμενη google”.
Εκεί βρίσκεται και η ειδοποιός διαφορά στον τρόπο που εκπαιδεύονται γενιές νέων ανθρώπων που θα στηρίξουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες του αύριο.
Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι ότι στην Ευρώπη οι νέοι δεν θέλουν να δουλέψουν καν για μια μεγάλη επιχείρηση, αλλά για τον δημόσιο τομέα, ενώ αντιμετωπίζουν την επιχειρηματικότητα φοβικά.
Πρόκειται για μια κατάσταση που λειτουργεί ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών και των κοινωνιών κι έπρεπε να είχε αλλάξει χθες.
Έστω και τώρα, είναι σημαντικό η κουλτούρα της επιχειρηματικότητας να καλλιεργηθεί με την ανάληψη γενναίων πρωτοβουλιών.
Ιωάννα

Μοιραστείτε την είδηση