Επιχείρηση «Ξυρισμένα Στρατόπεδα» και στην Κοζάνη

4 Min Read

Καταγγελίες για κοπή δέντρων στο «Μακεδονομάχων» χωρίς επιστημονικό σχέδιο

Αναστάτωση και δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στην κοινωνία της πόλης η κοπή δεκάδων δέντρων στο στρατόπεδο» Μακεδονομάχων» της Κοζάνης για λόγους «επικινδυνότητας και προστασίας». Πρόκειται για την υλοποίηση του σχεδίου «Ξυρισμένα Στρατόπεδα» που εφαρμόζεται σε όλη την χώρα προκειμένου να δημιουργηθεί ζώνη πυρασφάλειας 100 μέτρων περιμετρικά των στρατιωτικών χώρων, μετά τα περσινά γεγονότα με εκρήξεις και καταστροφές στο στρατόπεδο της Νέας Αγχιάλου.

- Advertisement -

Οι καταγγελίες της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης και των Λάζαρου Τσικριτζή και Λευτέρη Ιωαννίδη, προκάλεσαν την πολιτική παρέμβαση του «ΚΟΣΜΟΣ» του Πέτρου Κόκκαλη μέλους των Ευρωπαίων Πρασίνων. Με μια σκληρή ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, το «ΚΟΣΜΟΣ» καταγγέλλει κοπή δέντρων σε στρατόπεδα της χώρας χωρίς επιστημονικό σχέδιο.

Βάσει ποιου σχεδίου κόβονται εκατοντάδες δέντρα στα στρατόπεδα της χώρας αναρωτιέται το κόμμα «ΚΟΣΜΟΣ» με επικεφαλής τον Πέτρο Κόκκαλη, αφού οι καταγγελίες κοπής δέντρων σε διάφορα στρατόπεδα αυξάνονται. Αφορμή στάθηκε η καταγγελία της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, η οποία μιλά για «ακατανόητη και απαράδεκτη κοπή δεκάδων δέντρων» στο «Μακεδονομάχων» αφού τα δέντρα που υπήρχαν περιμετρικά της περίφραξης έχουν εξαφανιστεί.

Μετά την περυσινή πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου που κατάφερε και πέρασε και στο στρατόπεδο, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξέδωσε διαταγή για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών περιμετρικά των στρατοπέδων και καθαρισμού καύσιμης ύλης (χόρτα, θάμνους κλπ). Σύμφωνα με το «ΚΟΣΜΟΣ» οι διοικητές των στρατοπέδων προχώρησαν στην κοπή δέντρων στους χώρους ευθύνης τους «χωρίς επιστημονικό σχεδιασμό, με οριζόντια μέτρα και στρατιωτικές εντολές του τύπου «αποφασίζομε και διατάσσομε».

Οι καταγγελίες που έχουν δημοσιοποιηθεί, μέχρι στιγμής, είναι για το στρατόπεδο «Προκοπίδη» στην Θεσσαλονίκη, το στρατόπεδο «Ράμναλη» στον Λαγκαδά, το στρατόπεδο «Κλεισάρη» στις Σέρρες, το στρατόπεδο ¨Αποστολίδη» στην Ξάνθη, το στρατόπεδο «Βέρση» στην Άρτα και στο «Μακεδονομάχων» της Κοζάνης. Πληροφορίες που δεν έχουν, ακόμη, επιβεβαιωθεί αναφέρουν πως και στο στρατόπεδο στα Πετρανά έχουν κοπεί δεκάδες δέντρα.

Σύμφωνα με την καταγγελία του «ΚΟΣΜΟΣ» και της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, ο στρατός απέστειλε αίτημα στο Δασαρχείο για την κοπή δέντρων με την αρμόδια αρχή να δίνει την άδεια «για λόγους επικινδυνότητας και προστασίας». Ωστόσο τα ερωτηματικά για το αν υπήρξε επιβλέπων από το Δασαρχείο και αν κόπηκαν και περισσότερα δέντρα από αυτά που «έπρεπε» να κοπούν, εξακολουθούν να παραμένουν. «Τα δασαρχεία, επειδή γνωρίζουν ότι το πράσινο των στρατοπέδων δεν υπάγεται στη δασική νομοθεσία, συνήθως δίνουν αυτές τις άδειες χωρίς να το «πολυσκεφτούν» και εγκρίνουν όλα όσα ζητούν οι διοικητές των στρατοπέδων. Όμως η λογική και η επιχείρηση «ξυρισμένα στρατόπεδα» είναι καταστροφική, ειδικά για τα στρατόπεδα μέσα και δίπλα σε πόλεις. Π.χ το στρατόπεδα Μακεδονομάχων βρίσκεται εντός της Κοζάνης, ενώ αποτελεί ώριμο και χρονίζον αίτημα της τοπικής κοινωνίας η παραχώρησή του στον Δήμο Κοζάνη για χρήσεις αναψυχής και αθλητισμού» αναφέρεται στην ανακοίνωση του «ΚΟΣΜΟΣ».

Οι αντιπυρικές ζώνες που καλούνται τα στρατόπεδα να δημιουργήσουν είναι 100 μέτρων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα τοπικά χαρακτηριστικά και η θέση των στρατοπέδων. «Πρόκειται για μέτρο οριζόντιο και άκριτο, που δεν λαμβάνει υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Η εφαρμογή του θα έχει ως αποτέλεσμα να καταστραφούν πολύτιμοι πνεύμονες πρασίνου, ακόμα και πολύ κοντά στις πόλεις. Η ανάγκη για σωστή προετοιμασία εν όψει της αντιπυρικής περιόδου απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό για την προστασία του φυσικού κεφαλαίου, των οικισμών και φυσικά των αμυντικών υποδομών της χώρας. Όχι όμως με αψυχολόγητες κινήσεις πανικού και προχειρότητες που προκαλούν περισσότερο ζημιά παρά όφελος» επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο «ΚΟΣΜΟΣ».

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση