Επίκαιρα τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου 49 χρόνια μετά

3 Min Read

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στην Κοζάνη

Κορυφώθηκαν χθες οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 49η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οι πύλες του Πολυτεχνείου άνοιξαν το πρωί και έκλεισαν το μεσημέρι, με την καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης κεκλεισμένων των θυρών, ενώ ακολούθησε η πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία. Ήδη από την Τρίτη, που άνοιξε τις πύλες του το ΕΜΠ, κόσμος κατέθεσε λουλούδια, αποτίνοντας φόρο τιμής στους εξεγερθέντες του 1973.

Στην Κοζάνη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 49η επέτειο της εξέγερσης υπό τη διοργάνωση της εκτελεστικής γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

«Η 17η Νοέμβρη είναι ημέρα μνήμης, αλλά κυρίως μάχης για την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε παγκόσμιο σύμβολο θυσίας και αντίδρασης της νέας γενιάς απέναντι στις ερπύστριες του φόβου και όλοι μαζί συντέλεσαν στο να γραφεί ως η κορυφαία μέρα έκφρασης του αντιδικτατορικού αγώνα και η αρχή αποκατάστασης της δημοκρατίας. Σχεδόν όλα τα μηνύματα παραμένουν επίκαιρα. Από το ψωμί παιδεία ελευθερία μέχρι τα μηνύματα υπεράσπισης της δημοκρατίας» ήταν το μήνυμα εκ μέρους του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ από τον πρόεδρο Δημήτρη Τσίπρα.

«Μετά από 49 χρόνια θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι το Πολυτεχνείο ζει και οι αγώνες τους μας εμπνέουν να δώσουμε τις μάχες για τη δημόσια υγεία, τη σταθερή εργασία, Πρόκειται για ένα μήνυμα επίκαιρο, όσο ποτέ άλλοτε. Το εργατικό κέντρο ενώνει τη φωνή του και τιμά τη σημερινή επέτειο» ήταν το μήνυμα του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης.

Στις εκδηλώσεις παρέστη και ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, τονίζοντας ότι «πρόκειται για τη σημαντικότερη ηρωική επέτειο της πατρίδας μας, καθώς η 17η Νοέμβρη και η εξέγερση της νομικής ήταν το προοίμιο της κατάρρευσης της δικτατορίας. Σήμερα τιμούμε τους νεκρούς τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν. Ψωμί, παιδεία, ελευθερία είναι το διαχρονικό αίτημα του λαού και της νεολαίας»

Οι οργανώσεις της ΚΝΕ στην Κοζάνη τίμησαν την 49η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου με παρέμβαση στον κεντρικό πεζόδρομο της Κοζάνης. Τα μέλη της ΚΝΕ μοίρασαν ανακοινώσεις στους πολίτες για τη σημασία εκείνης της ημέρας, τονίζοντας χαρακτηριστικά “πως τα αιματοβαμμένα συνθήματα στην πύλη του πολυτεχνείου “Έξω Οι ΗΠΑ” και “Έξω το ΝΑΤΟ” είναι ακόμα επίκαιρα”.

Κατερίνα Κοζιάκη

Μοιραστείτε την είδηση