Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ν. Κοζάνης Γιάννη Θεοφύλακτου προς τον αν. Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελλο αναφορικά με τον βιολογικό (ΕΕΛ) Αιανής

2 Min Read

Επίκαιρη ερώτηση απηύθυνε ο βουλευτής Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννη Θεοφύλακτου προς τον αν. Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Φάμελλο, αναφορικά με τον βιολογικό (ΕΕΛ) Αιανής.

Η ερώτηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει της σημερινής (5-7-2017) επίσκεψης του αν. Υπουργού, κ. Φάμελλου, στην Κοζάνη.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Κατασκευή ΕΕΛ (Βιολογικός) στην Αιανή Κοζάνης

Είναι γνωστό ότι η χώρα μας δεσμεύεται από την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ για συγκεκριμένες ενέργειες όσον αφορά την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. Πιο συγκεκριμένα είναι υποχρεωμένη να προβαίνει στην κατασκευή δικτύων αποχέτευσης, καθώς και να μεριμνά για την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων οικισμών με πληθυσμό άνω των 2000 κατοίκων μέσω Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ).
Είναι επίσης γνωστό ότι η χώρα πληρώνει ήδη πρόστιμα για μη συμμόρφωση με την εν λόγω Οδηγία/ Σύμφωνα δε με στοιχεία του Υπουργείου εκκρεμούν ακόμα περίπου 200 οικισμοί (μεταξύ των οποίων και η Αιανή Κοζάνης) που αναμένουν την κατασκευή ΕΕΛ.
Είναι τέλος αυτονόητο ότι, πέρα από τις όποιες υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΕ, πρόκειται για έργα σημαντικής περιβαλλοντικής σημασίας.
Στην περιοχή της Κοζάνης, η Αιανή, οικισμός άνω των 2000 κατοίκων και προορισμός μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στερείται ΕΕΛ, γεγονός που επιβαρύνει περιβαλλοντικά πολλαπλώς την περιοχή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να κατασκευαστούν ΕΕΛ στην Αιανή Κοζάνης;
Ο ερωτών Βουλευτής
Θεοφύλακτος Ιωάννης

Μοιραστείτε την είδηση