Επικίνδυνη «κυοφορία» δύο μηνών

3 Min Read

Ό,τι και να κάνει, ο αρνούμενος να παραδεχθεί την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου, ο Τζο Μπάϊντεν θα ορκίζεται πρόεδρος. Από εκείνη την στιγμή θα δοκιμασθούν στην πράξη οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί ότι, με την νέα ηγεσία, θα δούμε καλύτερες μέρες, ως προς την αμερικανική στάση απέναντι στην όλο και πλέον επικινδύνως εκδηλούμενη τουρκική επιθετικότητα.

Η ήττα Τραμπ έχει προκαλέσει θλίψη και νευρικότητα στο καθεστώς του γιαλαντζί σουλτάνου. Ο Έρντογαν, ο Μπολσονάρου, ο Κιμ Γιονγκ Ουν και κάποια άλλοι αναλόγου φυράματος, είναι μεταξύ εκείνων που δεν έσπευσαν να συγχαρούν τον νικητή. Αντιθέτως, το καθεστώς Έρντογαν, δεν κρύβει την θλίψη του για την εξέλιξη. Θλίψη και ανασφάλεια. Χαρακτηριστικό το σαββατιάτικο άρθρο της «Γενί Σαφάκ», βασικού οργάνου προπαγάνδας του καθεστώτος.

- Advertisement -

Εκφράζει τον φόβο ότι «ο Μπάϊντεν θα επιχειρήσει να ανατρέψει τον Έρντογαν». Και θρηνεί και μέμφεται τους αμερικανούς ψηφοφόρους, και … την παγκόσμια κοινότητα: «Το κατεστημένο των ΗΠΑ και η παγκόσμια θέληση εξοντώνουν τον Τραμπ. Δεν είναι εκλογές, είναι μια εξόντωση».

Αυτοί οι φόβοι κάνουν τον Έρντογαν περισσότερο επικίνδυνο σε αυτό το κρίσιμο δίμηνο. Θα επιχειρήσει να πραγματώσει όποια σχέδια μπορεί, πριν αναλάβει την εξουσία ο Μπάϊντεν. Ιδίως όταν η τουρκική λίρα –και συνολικώς η οικονομία- βυθίζεται ακόμη περισσότερο, οπότε ο «σουλτάνος» χρειάζεται να καταφύγει σε καλλιέργεια εθνικισμού με «νίκες» που να δείχνουν ότι «μεγαλώνει» την  Τουρκία.

Το πιο …πρόχειρο γι’ αυτόν, είναι μια «νίκη» στο Κυπριακό. Με την οριστικοποίηση της διχοτόμησης του νησιού. Το λέει ξεκάθαρα, στην συνέντευξη του στα «Νέα», η τουρκοκυπριακή μαριονέτα του, ο Τατάρ:  «Οι Τουρκοκύπριοι με εξέλεξαν με την εντολή να αναζητήσω μια λύση δύο κρατών» Με ταυτόχρονη επιβολή της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού της Αμμοχώστου. Πράγμα που προδιαγράφει η αναγγελία, από τον ίδιο τον Έρντογαν, του …«Πικ νικ» που σχεδιάζει να κάνει, μαζί με τον νεοφασίστα εταίρο του Μπαχτσελί, την επομένη Κυριακή στην Αμμόχωστο, για να ανα­κοινώσουν άπό κοινού την «νέα πορεία». Την εγκατάλειψη της ‘Ομοσπονδίας και την λύση των δύο κρατών στο νησί. Γράφοντας στα …τερλίκια τους τις αποφάσεις του ΟΗΕ, με την ανοχή του …κολλητού τους Ντόναλντ Τραμπ, όσο ακόμη κρατά την εξουσία.

Μας περιμένει ένα δύσκολο δίμηνο. Με κίνδυνο να χάσουμε σημαντικότερα πράγματα από τις …εορταστικές αγορές.

Μοιραστείτε την είδηση