Επίσημα μέλος του SDG Media Compact του ΟΗΕ «Ο Χρόνος»

3 Min Read

Μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού τα ΜΜΕ που βρίσκονται στη λίστα της χώρας μας

Μέλος της μεγάλης παγκόσμιας οικογένειας των 300 μέσων ενημέρωσης που σταθερά υποστηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι και επίσημα «Ο Χρόνος», μετά την αποδοχή της αίτησής του από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Το SDG Media Compact ιδρύθηκε το 2018, με πρωτοβουλία του ίδιου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, και πλέον έχει γίνει μια δυναμική συνεργασία μεταξύ μέσων από όλες τις περιοχές του πλανήτη που προωθούν την ατζέντα των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Στη φάση που διανύουμε, ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, ο ρόλος των μέσων στην ανάδειξη των θεμάτων που αφορούν στο περιβάλλον και στην ανάπτυξη είναι κρίσιμος και για το λόγο αυτό σταθερά υποστηρίζουμε ως εφημερίδα την προσέγγιση και ανάδειξη θεμάτων που εντάσσονται στη συγκεκριμένη ατζέντα. «Ο Χρόνος», ως μέλος του SDG Media Compact, θα έχει πρόσβαση σε ειδικούς του ΟΗΕ, δεδομένα, ρεπορτάζ και ιστορίες, ενώ κάθε μήνα θα φιλοξενεί περιεχόμενο σχετικό με κάποιον από τους στόχους, αλλά και ενημέρωση για σημαντικές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις.

Να σημειωθεί ότι «Ο Χρόνος» τον περασμένο Οκτώβριο φιλοξένησε εκδήλωση για τους Στόχους σε συνεργασία με το Γραφείο Πληροφόρησης για την Ελλάδα και την Κύπρο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Κοβεντάρειο, ανοίγοντας τη συζήτηση για τα τόσα σημαντικά αυτά θέματα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Αφορμή υπήρξε η πίστη ότι για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη, πρέπει να υπάρχουν δυναμικές τοπικές κοινωνίες και ο ρόλος των τοπικών μέσων είναι να τις ενδυναμώνουν.

Τι είναι οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
Οι στόχοι για την βιώσιμη ανάπτυξη (ΣΒΑ, αγγλικά: SDGs) είναι μία δέσμη στόχων που αφορά την μελλοντική διεθνή ανάπτυξη. Υιοθετήθηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου 2015 κατά τη 70η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών μετά από μια μακρά διαπραγμάτευση μεταξύ των 193 κρατών μελών και αποτελούν μία συλλογική προσπάθεια για ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα, και έναν υγιή πλανήτη. Θεωρούνται ως μια πρόσκληση για αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και σπουδαίο καθήκον, καθώς είναι μία επένδυση στην ευημερία των νέων.


Θεσπίστηκαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και προβλήθηκαν ως οι παγκόσμιοι στόχοι για την βιώσιμη ανάπτυξη. Αντικατέστησαν τους στόχους ανάπτυξης για τη χιλιετία, των οποίων το χρονοδιάγραμμα επίτευξης εξέπνευσε στο τέλος του 2015. Οι ΣΒΑ υλοποιούνται από το 2015 έως το 2030. Η δέσμη αποτελείται από 17 στόχους και 169 συνδεόμενους σκοπούς με αυτούς τους στόχους.

Σωκράτης Μουτίδηςwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση