Επίσκεψη και επαφές στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

3 Min Read

Με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη πραγματοποιήθηκε, από την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου μέχρι την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, επίσκεψη στελεχών φορέων της περιοχής στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων άντλησης χρηματοδοτικών πόρων από το υπό σύσταση Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που προορίζεται για τις ευρωπαικές περιοχές με ισχυρή εξάρτηση από τις βιομηχανίες εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη.

 

Η αντιπροσωπεία είχε επαφές στο Ευρωκοινοβούλιο με ευρωβουλευτές, εμπειρογνώμονες και αντιπροσώπους διαφόρων κομμάτων, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκε η ανάγκη στήριξης της περιοχής μας στο πλαίσιο μιας γενικότερης ευρωπαϊκής πολιτικής χρηματοδοτικής ενίσχυσης των περιοχών εξόρυξης στερεών ορυκτών καυσίμων , που τα επόμενα χρόνια θα έρθουν αντιμέτωπες με το φάσμα μιας σημαντικής περιβαλλοντικής και οικονομικής κρίσης.

Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους ευρωβουλευτές κα Μ. Σπυράκη, κ. Μ. Γραμματικάκη, καθώς και με αντιπροσωπεία του κόμματος των Πράσινων-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία.

Στο ίδιο πλαίσιο πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον Δήμο Loos En Gohelle, που αποτελεί ένα πανευρωπαϊκό πετυχημένο παράδειγμα μετάβασης σε ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, μετά το τέλος της εξορυκτικής δραστηριότητας που αποτελούσε την βασική οικονομική δραστηριότητα της περιοχής για 200 χρόνια.

 

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννιδης συμμετείχε ως ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής κ. Marcellesi σχετικά με την μεταλιγνιτική περίοδο, όπου και μετέφερε την εμπειρία της περιοχής μας αναφορικά με τα προβλήματα αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

 

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι:

  1. Αντώνης Τουρλιδακης, Πρύτανης Π.Δ.Μ.
  2. Τάσος Σιδηρόπουλος, Διευθυντής Προγραμμάτων ΑΝΚΟ
  3. Λευτέρης Τοπαλογλου, Διευθυντής ΠΕΔ Δυτ. Μακεδονίας
  4. Βαγγελης Καρλόπουλος, Ειδικός Επιστήμονας, ΕΚΕΤΑ
  5. Διονύσης Γιαννακοπουλος, Ερευνητής ΕΚΕΤΑ

 

 

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου καλείται να ψηφίσει τις τροποποιήσεις της Οδηγίας 2003/87/ΕΚ που αφορούν στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στο πλαίσιο αυτό η υπερψήφιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, στο σχεδιασμό των προτεραιοτήτων του οποίου προσπαθούμε να συμμετέχουμε, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την περιοχή μας. .

Ελπίζουμε ότι αυτή η εξέλιξη θα ανοίξει ένα τοπικό δημόσιο διάλογο για την ανάγκη της προετοιμασίας της περιοχής για της μια σταδιακή μετάβαση σε ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο. Είναι επιτακτικό πλέον τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο να συνδιαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική και ένας οδικός χάρτης που θα μας δίνει την δυνατότητα να είμαστε έγκαιρα προετοιμασμένοι προκειμένου να συμμετάσχουμε στη Διαβούλευση που θα εξελιχθεί π το επόμενο χρονικό διάστημα σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο.

Μοιραστείτε την είδηση