Επίσκεψη στην Αθήνα της Επιτροπής Αγώνα για τα ορυχεία Λάβας και Προσηλίου

6 Min Read

Στην Αθήνα μετέβη η Επιτροπή Aγώνα για την ομαλή λειτουργία των ορυχείων της Λάβας (ΛΑΡΚΟ) και Προσηλίου (ΜΕΤΕ), προκειμένου να συναντήσει τις διοικήσεις των εταιρειών ΛΑΡΚΟ Α.Ε και ΔΕΗ Α.Ε.

Οι συναντήσεις αυτές γίνονται κατ’ εντολήν του δημοτικού συμβουλίου αλλά και των φορέων της περιοχής.

Στην σύσκεψη στα γραφεία της ΛΑΡΚΟ Α.Ε συμμετείχαν τα μέλη της Επιτροπής Φώτιος Ζυγούρης Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Βασίλειος Κωνσταντόπουλος επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Ιωάννης Θύμνιος Πρόεδρος Δ.Κ. Σερβίων, Ιωάννης Καραγιάννης Πρόεδρος Πολυράχου – Προσηλίου, και οι εκπρόσωποι εργαζομένων, ιδιοκτητών φορτηγών και μηχανημάτων Ιωάννης Ζαρογιάννης, Ιωάννης Καρανώτας, Δημήτρης Δραγκόλας, Δημήτρης Χόλμπας.

Στην σύσκεψη παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θοδωρής Καρυπίδης, θέλοντας να σηματοδοτήσει με την παρουσία του την σημασία που δίνει η Περιφέρεια στην ομαλή λειτουργία των δύο ορυχείων.

Η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας.

Από τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα επισημάνθηκαν προς την διοίκηση της ΛΑΡΚΟ Α.Ε η άριστη συνεργασία της περιοχής με την εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του ορυχείου. Αναλύθηκαν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα με την μείωση της παραγωγής και μεταφοράς λιγνίτη στο ορυχείο και ζητήθηκε από την εταιρεία να επανέλθει η ομαλή λειτουργία του ορυχείου, σε επίπεδα παραγωγής και μεταφοράς λιγνίτη προς την ΔΕΗ 30.000 τόνους μηνιαίως. Επίσης με την αύξηση της παραγωγής να ενταχθούν ξανά στην λειτουργία του ορυχείου τα φορτηγά της περιοχής, που το τελευταίο χρονικό διάστημα απομακρύνθηκαν από το ορυχείο λόγω μείωσης της παραγωγής.

Η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ Α.Ε. ανέλυσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία λόγω της μείωσης των διεθνών τιμών του νικελίου. Ανέφερε επίσης ότι έχει λάβει εντολή από την διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε για την αύξηση ποσοτήτων λιγνίτη που θα μεταφέρεται προς τους σταθμούς παραγωγής και υποσχέθηκε ότι εντός χρονικού διαστήματος δύο μηνών, βοηθούντος βεβαίως και του οικονομικού περιβάλλοντος, το ορυχείο θα επανέλθει σε κανονική λειτουργία. Όσον αφορά την ένταξη των φορτηγών της περιοχής στο ορυχείο υποσχέθηκε ότι θα πιέσει τον εργολάβο ο οποίος έχει αναλάβει το έργο αυτό προκειμένου αυτό να επιτευχθεί.

Σύσκεψη στη ΔΕΗ

Στην συνέχεια η Επιτροπή μετέβη στα γραφεία της ΔΕΗ Α.Ε όπου έγινε σύσκεψη στην οποία έλαβαν μέρος εκ μέρους της ΔΕΗ Α.Ε ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, ο Γενικός Διευθυντής Παραγωγής κ. Ιωάννης Κοπανάκης, και η Γενική Διευθύντρια Ορυχείων κα Κουρίδου Όλγα.

Το κλιμάκιο της Επιτροπής αποτελούνταν από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης κ. Παναγιώτη Πλακεντά, τον Δήμαρχο Σερβίων–Βελβεντού κ. Αθανάσιο Κοσματόπουλο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φώτιο Ζυγούρη, τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Βασίλειο Κωνσταντόπουλο, τον Πρόεδρο της Δ.Κ. Σερβίων κ. Ιωάννη Θύμνιο, τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Πολυράχου-Προσηλίου κ. Ιωάννη Καραγιάννη, και οι εκπρόσωποι εργαζομένων, ιδιοκτητών φορτηγών και μηχανημάτων Ιωάννης Ζαρογιάννης, Ιωάννης Καρανώτας, Δημήτρης Δραγκόλας, Δημήτρης Χόλμπας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θοδωρής Καρυπίδης και ο Βουλευτής Κοζάνης κ. Μίμης Δημητριάδης.

Από την πλευρά της Επιτροπής Αγώνα κατατέθηκε σχετικό υπόμνημα στο οποίο αναλύονταν το πρόβλημα που δημιουργείται στους επαγγελματίες της περιοχής αλλά και στην κοινωνία του δήμου συνολικά από την μείωση της παραγωγής στα δύο ορυχεία, ενώ αναπτύχθηκε ο έντονος προβληματισμός στην περίπτωση που δεν αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα που έχουν φέρει σε απόγνωση τους 250 συνολικά εργαζόμενους στις δύο επιχειρήσεις.

Ζητήθηκε από την διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε, η οποία (επιχείρηση) είναι ο βασικός ( και μοναδικός αυτή τη στιγμή) πελάτης, να αυξήσει τις παραλαβές λιγνίτη από τα ορυχεία της περιοχής προς τους σταθμούς παραγωγής στα μέγιστα δυνατά επίπεδα, όπως αυτά προκύπτουν από τις υπάρχουσες συμβάσεις.

Ο κ. Παναγιωτάκης αναγνώρισε το ζήτημα που έχει προκύψει εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι μία αναπτυξιακή πορεία της ΔΕΗ στο προσεχές διάστημα θα έχει θετικό αντίκτυπο και στο ζήτημα των δύο λιγνιτωρυχείων. Πιο συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της ΔΕΗ ενημέρωσε την επιτροπή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση την στιγμή αυτή και ότι ΔΕΗ επεξεργάζεται το στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της. Στον στρατηγικό αυτόν σχεδιασμό περιλαμβάνεται η χρήση λιγνίτη σε ποσοστό τουλάχιστον 35% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Εντός του σχεδιασμού αυτού για τη χρήση λιγνίτη περιλαμβάνονται και τα δύο ορυχεία της περιοχής.

Επίσης ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι καταρχήν θα εξασφαλιστεί η παράδοση των ελάχιστων ορίων ποσοτήτων λιγνίτη όπως αυτές προβλέπονται από τις σχετικές συμβάσεις, η σταδιακή αύξησή τους με βάση και τις βραχυπρόθεσμές ανάγκες των Σταθμών Παραγωγής, ενώ είναι στις προθέσεις της διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε η σύναψη μακροχρόνιων συμβάσεων με τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα δύο ορυχεία, υπό τον όρο βέβαια ότι θα εξασφαλίζεται η οικονομικότητα του λιγνίτη και η ασφάλεια τροφοδοσίας των σταθμών παραγωγής πάντα προς όφελος και των δύο μερών.

Για την άμεση αύξηση των μηνιαίων παραδόσεων μέχρι τη λήξη της παρούσας σύμβασης επισημάνθηκε από τη Διεύθυνση της ΔΕΗ πως είναι δύσκολο αυτό να γίνει, ωστόσο δεν απέκλεισε την περίπτωση να αυξηθούν οι ποσότητες υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας ή η μειωμένη παράδοση λιγνίτη από άλλα ορυχεία π.χ. Αχλάδας.

Θεωρούμε θετική τη στάση της ΔΕΗ στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν την περιοχή μας με την ελπίδα ότι οι υποσχέσεις και τα πλάνα της ΔΕΗ θα υλοποιηθούν σύντομα. Σε κάθε περίπτωση ως Επιτροπή Αγώνα θα είμαστε σε επαγρύπνηση και προς αυτή την κατεύθυνση καλούμε και τους φορείς και τον λαό της περιοχής.

Μοιραστείτε την είδηση