Επιστημονικές κόντρες

2 Min Read

Ποιος θα μας πει υπεύθυνα και τεκμηριωμένα τι συμβαίνει με το χρώμιο στο νερό μας; Περιμέναμε τις δύο μελέτες απο τα εγκυρότερα επιστημονικά ιδρύματα για να γίνουμε σοφότεροι, αλλά τελικά μπερδευτήκαμε περισσότερο.

Οι μεν (ΑΠΘ) μας είπαν ότι η τέφρα φταίει για το χρώμιο, ενώ οι δε (ΕΜΠ) ότι ευθύνονται τα φυσικά πετρώματα της περιοχής κατά κύριο λόγο, ενώ η επίδραση της τέφρας είναι ήσσονος σημασίας.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Ως γνωστόν η επιστήμη διερευνά τη σχέση μεταξύ αιτίου και αποτελέσματος και συνήθως το αίτιο δεν είναι μόνο ένα. Κάποιο, όμως, έχει μεγαλύτερη επίδραση και δουλειά της έρευνας είναι μέσα απο τη διερεύνηση συγκεκριμένων μεταβλητών να αποδείξει ποιο είναι αυτό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ερευνητή είναι τα λεγόμενα biases (μεροληψίες) που προκύπτουν απο βασικές παραμέτρους, όπως ποιος πληρώνει για την έρευνα και τι συμφέροντα διακυβεύονται.

Αναζητώντας τον εντολέα κάθε μελέτης βρίσκει κάποιος εύκολα μερικές απο τις απαντήσεις. Όχι, βέβαια, πάντα και όχι για όλες, γιατί δεν τίθεται για το σύνολο των ερευνών ζήτημα αξιοπιστίας.

Πέρα πάντως απο τις επιστημονικές κόντρες που δεν είναι για την κοινωνία το ζητούμενο, ως τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να ψάξουμε καλύτερα το θέμα, γιατί ενώ οι επιστήμονες δεν πίνουν απο το νερό αυτό, εμείς πίνουμε και μάλιστα καθημερινά.

Ιωάννα

[email protected]

 

Μοιραστείτε την είδηση