Επιστημονικό μπρα ντε φερ για τη Γέφυρα των Σερβίων

3 Min Read

Η κατάσταση της Γέφυρας των Σερβίων και τα ζητήματα ασφάλειας ήταν το αντικείµενο εκτεταµένης συζήτησης στο Περιφερειακό Συµβούλιο, το βράδυ της ∆ευτέρας. Μια συζήτηση, που σε πολλά σηµεία θύµισε επιστηµονική ηµερίδα, καθώς υπήρξαν τεχνικές αναλύσεις. Το βασικό συµπέρασµα ήταν πως ναι µεν η γέφυρα αντιµετωπίζει προβλήµατα, που χρήζουν αντιµετώπισης, αλλά όχι σε τέτοιο βαθµό που να δικαιολογούν την μεγάλη ανησυχία που επικράτησε το τελευταίο διάστημα.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η επιστηµονική αντιπαράθεση µεταξύ του καθηγητή Γεφυροποιίας του Πανεπιστηµίου του Surrey της Αγγλίας, Στέργιου Μητούλη με τον καθηγητή Οπλισµένου Σκυροδέµατος του Τοµέα ∆οµικών Κατασκευών του Τµήµατος Πολιτικών Μηχανικών του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης Θανάση Καραµπίνη.
Ο Στέργιος Μητούλης έκανε λόγο για φαινόµενο που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ επισήµανε ότι «κάποια τµήµατα της γέφυρας είναι σε καλή κατάσταση, αλλά αν υπάρξει µια µικρή απώλεια στήριξης µπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση». Ανέφερε µάλιστα πως η γέφυρα Σερβίων, παρουσιάζει προβλήµατα, αλλά δεν µπορούµε µε ακρίβεια να πούµε τι συµβαίνει.
Ο κ. Καραµπίνης από την πλευρά του ήταν καθησυχαστικός ως προς το πρόβληµα που παρουσιάζει η γέφυρα, το οποίο εντοπίζει, όπως είπε, όχι στον κύριο φορέα, που διατηρεί τη φέρουσα ικανότητα του, αλλά σε άλλα σηµεία που πρέπει µεν να συντηρηθούν και να ληφθούν µέτρα, αλλά δεν υπάρχει άµεσος κίνδυνος για την ασφάλεια των διερχόµενων.
Μάλιστα σε µια αποστροφή του λόγου του ο κ. Καραµπίνης ζήτησε να του επιτραπεί να µην είναι «τροµολάγνος» παρά το γεγονός πως, όπως είπε, «πουλάει η τροµολαγνεία».
O Πρόεδρος του ΤΕΕ ∆υτικής Μακεδονίας και Περιφερειακός Σύµβουλος Στέργιος Κιάνας στην τοποθέτηση του εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός πως ένα τόσο σοβαρό θέµατα τέθηκε επί τάπητος, προσθέτοντας πως το ΤΕΕ είναι έτοιµο να συνδράµει στην αντιµετώπιση του. «Το µόνο που είναι βέβαιο είναι πως το θέµα απαιτεί ενδελεχή έρευνα» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει τεχνικός σύµβουλος και να ορίσει προδιαγραφές µελέτης, σε συνεργασία µε τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Ο ∆ήµαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου ανέφερε πως µε όσα ακούστηκαν τον τελευταίο καιρό δηµιουργήθηκε ένας µεγάλος φόβος στον κόσµο, που έπληξε την επισκεψιµότητα στο τρίγωνο Βελβεντού, Σερβίων, Καµβουνίων και ζήτησε από τον κ. Μητούλη να ανασκευάσει τα περί κατάρρευσης της γέφυρας. «Μιλάµε για εξωστρέφεια του τόπου, που όµως δεν µπορεί να υπάρχει, όταν υπάρχει αυτός ο φόβος και όταν ακούγεται από έναν εµπειρογνώµονα, τόσες φορές η λέξη κατάρρευση».
Ο ∆ήµαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου µε τη σειρά του επεσήµανε πως η συντήρηση της γέφυρας Σερβίων πρέπει να είναι πρώτης προτεραιότητας έργο για την Περιφέρεια.
Ολοκληρώνοντας ο Περιφερειάρχης ∆υτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης υπεραµύνθηκε της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και τόνισε πως η Περιφέρεια έδειξε το έµπρακτο ενδιαφέρον της, ενώ σημείωσε πως πλέον «είµαστε στην τελική ευθεία για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης µε την γέφυρα Σερβίων».

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση