Επιστολή-απάντηση του Δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη στον Πρόεδρο του ΕΒΕ για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας

5 Min Read

Αγαπητέ κε Σαρρή,

Διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επιστολή που μου αποστείλατε σχετικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην Κοζάνη.
Όπως καλά γνωρίζετε, εδώ και τουλάχιστον 8 μήνες ο Δήμος Κοζάνης, ξεκίνησε διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ενημέρωσε για την πρόθεση του να εντατικοποιήσει του ελέγχους για την εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με την κατάργηση του καπνίσματος στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, ενώ πριν λίγες μέρες ξεκίνησε και τους ελέγχους.
Πιστεύουμε ακράδαντα πως η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι προς όφελος του συνόλου των συμπολιτών μας, είναι ζήτημα Δημοκρατίας, δημόσιας υγείας και σεβασμού και σε αυτό πιστεύω πως συμφωνούμε όλοι. Στις 31 Ιανουαρίου 2018, ο Δήμος Κοζάνης συνδιοργάνωσε μαζί με τον Ιατρικό, Φαρμακευτικό και Οδοντιατρικό Σύλλογο ημερίδα για τις συνέπειες του τσιγάρου στην υγεία με μεγάλη συμμετοχή. Και παράλληλα έχει εκδοθεί ενημερωτικό φυλλάδιο που διακινείται εδώ και μήνες.
Την προσπάθεια μας, ειδικά στον τομέα της ενημέρωσης, από την αρχή στηρίζουν ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Κοζάνης, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κοζάνης, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Κοζάνης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, η ΠΟΑμεΑ Δυτικής Μακεδονίας, η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Κοζάνης κ.α.
Για την καλύτερη ενημέρωση σας θα ήθελα να σας θέσω υπόψη τα εξής:
Α. Με αλλεπάλληλες εγκυκλίους- η τελευταία στις 31/1/2018- το Υπουργείο Υγείας ζητά από τους εμπλεκόμενους φορείς τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την πιστή εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.
Β. Η συγκεκριμένη νομοθεσία δεν αφορά μόνο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά ισχύει:
– Σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας.
– Στους χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας.
– Σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον.
– Στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής.
– Στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές.
– Στους σταθμούς μεταφορικών μέσων.
– Στα παντός είδους κυλικεία.
Οι έλεγχοι λοιπόν δεν γίνονται μόνο στα καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, αλλά σε όλα τα παραπάνω σημεία.
Γ. Θεωρώ πως είναι εξαιρετικά άδικη η αναφορά σας για «στοχοποίηση» οποιουδήποτε κλάδου της τοπικής μας οικονομίας από την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας από το Δήμο Κοζάνης. Γνωρίζετε καλά τις συνεχείς προσπάθειες που κάνουμε για την ενίσχυση του συνόλου της τοπικής μας αγοράς, μέσα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε πως αν κρίνετε πως η νομοθεσία δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση, πρέπει να απευθυνθείτε για την αλλαγή της στο Υπουργείο Υγείας και στη βουλή, σίγουρα όχι πάντως στον Δήμο Κοζάνης.
Δ. Το ερώτημα για ποιο λόγο η συγκεκριμένη νομοθεσία δεν έχει εφαρμοστεί στο σύνολο των Δήμων της χώρας, είναι κάτι στο οποίο δε μπορούμε να απαντήσουμε εμείς και το οποίο έχει να κάνει με πλήθος παραγόντων. Παρόλα αυτά, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ήδη αρκετοί δήμοι έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου, και ο αριθμός τους είναι συνεχώς αυξανόμενος.
Η εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους κλειστούς χώρους για μας είναι μέτρο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση και αυτό είναι το μήνυμα που λαμβάνουμε και από την κοινωνία.
Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ένα μέτρο που δημιουργεί αναστάτωση, αλλά είμαστε σίγουροι πως σε λίγο καιρό θα ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα έχουν παρουσιαστεί.
Θα είμαστε μάλιστα ιδιαίτερα χαρούμενοι αν σύντομα η Δημοτική Αστυνομία και οι υπόλοιποι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν θα χρειάζεται να κάνουν ελέγχους, καθώς θα θεωρείται αυτονόητο πως δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Αναφορικά με τη νομοθεσία, ασφαλώς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, γι’ αυτό και σε συνεννόηση με το Δήμο Τρικκαίων έχουμε στείλει επιστολή στην ΚΕΔΕ ζητώντας την παρέμβασή της, ώστε να υπάρξουν αλλαγές και βελτιώσεις στην σχετική νομοθεσία. Παράλληλα συζητάμε και με άλλους Δημάρχους, την ανάγκη για κοινή παρέμβαση στον αρμόδιο υπουργείο, τόσο για τη βελτίωση της νομοθεσίας όσο και για την ανάγκη τήρησης της νομοθεσίας στο σύνολο της χώρας, ώστε οι καθαροί κλειστοί δημόσιοι χώροι να είναι μια πραγματικότητα στο σύνολο της χώρας.
Αν είστε σύμφωνοι με αυτό, θα είναι μεγάλη μας χαρά να δώσουμε μαζί τη μάχη αυτή, προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους επαγγελματίες του Δήμου μας.

- Advertisement -

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Κοζάνης
Λευτέρης Ιωαννίδης

Μοιραστείτε την είδηση